CANON PowerShot S5 IS

Funkcemi nabitý, 12x stabilizovaný 8 Mpx ultrazoom s makrem od 0 cm a s velkým výklopným displejem. Tak je možno popsat první dojmy z fotoaparátu CANON Powershot S5 IS.

CCD čidlo a zpracování obrazu – V těle CANON S5 je použito 1/2,5“ CCD senzoru s 8Mpx a filtrem primárních barev. Obraz je zpracováván technologií iSAPS novým procesorem DIGIC III. Snímek je možné zpracovat jako černobílou fotografii, případně jako tónovanou fotografii v sepiovém odstínu. Další možnosti, které zpracování obrazu nabízí jsou: Živé barvy, Neutrální barvy, Pozitivní film, Světlejší tón pleti, Tmavší tón pleti, Živá modrá, Živá zelená, Živá červená a Vlastní barva, kde mohu nastavit vše, co není předvoleno. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 80 do ISO 1600, nebo manuálně na hodnoty ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600. Zpracování je možné doplnit o funkci NR – redukci šumu. Obraz je ukládán na paměťové médium (SD, SHDC a MMC) pouze ve formátu JPEG (kompatibilní se standardem Exif 2.2 [Exif Print]) ve velikostech: (L) 3264×2448, (M1) 2592×1944, (M2) 2048×1536, (M3) 1600×1200, (S) 640×480, (W) 3264×1832. Video je ukládáno ve formátu AVI [komprese Motion JPEG + WAVE (stereofonní)] a zvuk ve formátu WAVE (stereo) .

Zaostřování – Systém TTL, CANON AiAF (Face Detection/9bodový), 1bodový AF (k dispozici libovolná pozice nebo pevný střed) Systém nastavený na Makro (tl. vlevo pod objektivem) zaostřuje již od 0 cm. Je možné ručně vybrat zónu zaostření a aretovat jí. Celý systém je doplněn o pomocné světlo pro zaostření v nízkých hladinách osvětlení. S ostřením celkem nebyly problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení. Velmi dobře je řešeno též manuální zaostřování. Zapíná se po levé straně tlačítkem pod objektivem nad tl. makro a pomocí funkce Safety MF je prováděno jemné doostření.

Hledáček a LCD displej – EVF hledáček CANONU S5 o velikosti 0,33“ má rozlišení 115000 px. Pro tento typ fotoaparátu je plně vyhovující, je samozřejmé, že nenahradí matnici zrcadlovek, ani se o to nepokouší. Jeho informace kopírují v podstatě hlavní displej. Vynikající je jeho funkce za silného světla a v neposlední řadě si jej budou chválit fotografové zvyklí na pohled do zrcadlovky. Mnohé jistě potěší možnost optické korekce.
Hlavní LCD displej je výklopný 2,5”, nízkoteplotní P-Si TFT s rozlišením 207 000 pixelů. Obraz na něm je ostrý a jasný, při hledání scény reaguje bez prodlevy.

Vestavěný blesk – Vyklápěcí blesk je umístěný nad EVF hledáčkem, na kterém je nově patka externího blesku. Má možnost korekce +/- 2 EV s krokem 1/3 a spolupracuje s funkcí Face Detection FE, podle které se koriguje automaticky. Funkce Safety FE automaticky upravuje clonu tak, aby nedocházelo k přesvětlení bleskem. Vestavěný blesk má možnost nastavení tří úrovní výkonu, s externími blesky Speedlite řady EX(4) pak až devatenáct. Základní nastavení interního blesku má klasické auto, zapnuto, vypnuto a synchronizaci na druhou lamelu. Jeho výkon naznačují doporučené hranice použití: 50 cm – 5,2 m (W)/90 cm – 4,0 m (T) při ekvivalentní citlivosti ISO AUTO. Doporučené jsou samozřejmě externí blesky CANON Speedlite řady EX(4), se kterými automatika S5 plně spolupracuje.

CANON PowerShot S5 IS vestavěný blesk CANON PowerShot S5 IS vestavěný blesk
CANON PowerShot S5 IS vykrytí bleskem W CANON PowerShot S5 IS vykrytí bleskem T

Objektiv – V CANONU S5 je osvědčená optika známá již z CANONU S3. Tedy 12× optický zoom 6–72mm/ 2,7–3,5 (35mm ekvivalent 36 – 432 mm) s ultrazvukovým ostřením a stabilizací výsuvného typu. Konstrukce 11 členů v 9 skupinách (1 asférický člen, 1 člen UD) je již vyzkoušená a stále dobrá. K optickému zoomu můžeme ještě použít digitální zoom 4×, samozřejmě s již zde mnohokrát popsanými výhradami. Optika mne svými kvalitami nezklamala, jen mám výhrady ke spodní hranici zoomu. Určitě nejsem sám, kdo by přivítal tuto hranici ležící někde na hodnotách 24 – 28mm (ekv. 35mm).

Snímací funkce

Fotoaparát zapneme aretovaným páčkovým vypínačem. Náběh je rychlý. Pro náhodnou práci je vždy možné zvolit režim AUTO, pro daný záměr fotografa pak režimy „P“ program, „A“ Priorita clony, „S“ priorita času závěrky a „M“ manuální nastavení. Dále máme možnost volby z režimů: „Portrét“, „Krajina“, „Sport“ a „Noční foto“. Tyto režimy jsou optimálně přednastavené pro daný úkol a lze je dále vylepšit vlastním nastavením. Pro ty, kteří se nechtějí zdržovat studiem techniky fotografie jsou připraveny tyto scénické režimy: Portrét, Krajina, Noční momentka, Sport, Stitch Assist, Film, Speciální scéna (Interiér, Noční scéna, Listí, Sníh, Pláž, Ohňostroj, Akvárium, Zdůraznit barvu, Zaměnit barvu), Super makro, které mají nastaveny optimální parametry pro danou scénu. Ukládat snímky lze pouze ve formátu JPEG. Snímky se ukládají na paměťové medium správně orientované, CANON S5 je vybavený senzorem polohy fotoaparátu.

Expozici nám dovolí CANON S5 nastavit v programových nastaveních od 15 sec.-1/3200 sec. s možností korekcí +/- 2 EV po 1/3EV To by mělo stačit na většinu běžných situací. Samospoušť můžeme spustit na 2, nebo 10 sec. U tohoto modelu stojí za pozornost nahrávání videa, které mnozí fotografové od fotoaparátu vyžadují. CANON S5 je jistě potěší. Nejen, že může na SD kartu zaznamenat nahrávky do kapacity karty až 4GB v délce max. 1hod., ale můžeme volit ze dvou rychlostí a dvou rozlišení.

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme tlačítkem přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (2× až 10×). Obrázky na displeji jsou jasné a lze na nich posoudit barvu a ostrost. Pro kontrolu expozice je možné zapnout funkci histogramu. Snímky lze ve fotoaparátu dále upravovat, např. odstranit červené oči. Mezi jednotlivými snímky se pohybujeme šipkami a prodlevy nejsou delší, než 0,4 sec. Snímky můžeme uzamknout proti vymazání, utvořit Slideshow, přehrát na TV (Výstup A/V (PAL/NTSC) ) a přímo tisknout na tiskárně. Pro přehrání snímků do PC je CANON S5 vybavený portem USB 2.0 Hi-Speed.

Menu – zde můžeme obrázky otáčet. Dále můžeme mazat vybrané snímky, formátovat paměťovou kartu, tisknout přímo na tiskárně (PictBridge kompatabilní) .

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět v animaci. Mezi jazykovými volbami již tradičně nechybí ani čeština.

CANON PowerShot S5 IS nastavení  fotoaparátu CANON PowerShot S5 IS systém volby nastavení na displeji

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry ze tří měření. Po zapnutí udělá CANON S5 první snímek do 1,5 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,5 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčknutou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné. Při sérii snímků je rychlost 1,5 snímku / sec do zaplnění karty. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu až 0,3sec. Porovnejte s CANONEM S3. Výdrž baterie jsem neměl možnost osobně vyzkoušet, vycházím tedy z firemních materiálů, které na baterky dodané v balení s fotoaparátem slibují 170 snímků a na výkonné akumulátory až 450 snímků.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je stále závislá především na kvalitě optiky. Ta je na CANONU S5 výborná. Vykazuje jen nepatrné soudkovité zkreslení a na širším konci poměrně malou aberaci v rozích obrazu (u ultrazoomů obvyklou). Obrazový senzor, který tuto kvalitní optiku doplňuje má též výborné parametry (dynamiku, podání barev), tedy bavíme-li se o práci v režimu ISO 80 – 400. ISO 800 je, díky počínající degradaci obrazu, jen nouzově použitelné, ISO 1600 pracuje již s takovým šumem, že se detaily z obrazu ztrácí. Vynecháme-li tyto vyšší citlivosti, je možné s CANONEM S5 udělat skvělé snímky. Zvláště v makrofotografii odvede S5 dobrou práci a to i díky výklopnému displeji. Snímky v protisvětle mají prokreslené stíny a ani tvrdé protisvětlo není zdrojem rušivých efektů.

Příslušenství

Ke CANONU S5 lze dokoupit některý z blesků Canon Speedlite (220EX, 430EX, 580EX (4)), nebo výkonný blesk HF-DC1, které se propojí s automatikou fotoaparátu. Dále lze dokoupit telekonvertor 1.5× TC-DC58B i širokoúhlý konvertor 0,75× WC-DC58A, které jsou připojitelné přes adaptér konvertoru LAH-DC20, jinak sloužícím též jako sluneční clona. Pro makrofotografii lze též použít předsádku 500D (58 mm), vzhledem k nulové minimální ostřící vzdálenosti si ji však pořídí jen málokdo. Další příslušenství se týká pouze napájení: Kompaktní napájecí adaptér CA-PS700, Nabíječka baterií CBK4–300, Ni-MH baterie NB4–300.

CANON PowerShot S5 IS aretace bajonetu CANON PowerShot S5 IS odkrytý bajonet

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Stevo Durko
    Stevo Durko
    10.09.2007 12:10

    Aká rýchla musí byť pametová karta aby som mohol robiť video v plnom rozlíšení?, chcem kupit 8 GB, vďaka za odpoveď, recenzia samozrejme veľmi pekná.

  • Kosta Joanidis
    Kosta Joanidis
    13.09.2007 11:36

    stevo: jakkoli rychla

  • Zolty
    Zolty
    04.10.2007 15:21

    Foťák mám zhruba 2 měsíce a mám tyto poznatky:
    Velké minus si zaslouží krytka objektivu, která absolutně nedrží. Stačí lehce zavadit a odpadne - hrozí poškrabání objektivu.
    Velké plus naopak za videa. V režimu LP můžete na 2GB kartu uložit asi 28 minut záznamu v rozlišení 640x480, a to skutečně ve velmi vysoké kvalitě obrazu a slušným zvukem!
    Výrobcům musím dát ještě jedno mínus za to, že kompletní manuál dodává pouze na CD.

  • Nik Olas
    Nik Olas
    24.12.2007 09:44

    "Testoval" jsem půl roku S3 IS, než mi ji ukradli...
    Nemyslím, že by vypínač byl umístěn špatně, naopak jsem si na to zvykl a vyhovuje mi to.
    Největší bolesti tohoto shrnul autor jinak dobře, přidal bych aberaci. Pokud použijete držák na filtry LAH-DC20 a budete chtít na filtr nasadit ještě dodávanou sluneční slonu, počítejte s tím, že nejniží ohnisko nevyužijete, v rozích je clona vidět. Nemá totiž výřezy.
    Jinak je to dobrý stroj s docela hodně možnostmi... S5 to ještě zlepšila, pro určitou skupinu je to výborný foťák, i když má několik konkurentů, ale to už je věc zvyku nebo výběru.
    Dobré světlo a dávejte si na ně pozor!

  • klusak
    klusak
    30.08.2008 20:10

    Ruce pryc od Canonu...Mam Canon 40D. Bohuzel. Mereni expozice je prumerne, dynamicky rozsah taky. Highlight Tone priority nema prakticky ten efekt, ktery by se ocekaval, jen zvysi sum v tmavych castech a spodni hranici pro citlivost na ekvivalent ISO 200. Pisu dle vlastnich zkusenosti. Vyssi vaha a L-kove skla ktere jsou nachylne na jakekoliv protisvetlo. Ale marketing na nej je dobry...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (12)

Tisknout článek

Tip na článek

Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"
Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"

Od 17. ledna do 17. března jste měli mož­nost při­spí­vat do sou­těže v naší ga­le­rii na Fo­to­A­pa­rát.cz na téma „VÝ­CHODY A ZÁ­PADY SLUNCE“. Všichni naši čte­náři pak měli mož­nost vy­bí­rat nej­zda­ři­lejší snímky a udě­lit jim pa­t­řičný po­čet bodů. Cel­kem jste vlo­žili 149 fo­to­gra­fií! Nej­ú­spěš­něj­ších 10 snímků uká­žeme spolu s od­po­věd na naše otázky v ná­sle­du­jí­cím článku. Hod­notné knižní ceny po­skytlo ví­tězům na­kla­da­tel­ství Zo­ner­Press.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram