• Národní parky Kostariky

    …je časně ráno, slunce vychází ve střední Americe velmi brzy, a já už hodinu sedím v podřepu ve vysoké trávě a pevně svírám monopod s teleobjektivem. Ačkoli jsem se nepřesunul ani o metr, vyfotil jsem za tu dobu několik druhů zvířat. Od barevných pěvců v koruně stromu přes volavky rusohlavé v trávě, až po kondora havranovitého na nedaleké cestě. Do Kostariky jsem se vydal za přírodou a fotografováním zvířat a její krásu se pokusím přiblížit v tomto článku.

  • Věční poutníci

    Zvířata migrují na naší planetě odedávna. Přítomnost lidí je sice už mnohde vytlačila z jejich tradičních tras, stále však existují i místa, kde se jejich pravidelné putování odehrává stejně jako před staletími. Jedním z nich je keňská přírodní rezervace Masai Mara. Na přelomu července a srpna se Masai Mara stává místem shromáždění statisícových stád pakoňů, zeber a gazel, která sem dostatek pastvy láká až z tanzanského národního parku Serengeti. Pakoně sice představují pouze jeden z migrujících druhů, svou početností však jednoznačně dominují nad svými souputníky. Stávají se tak hlavními protagonisty dramat, která s sebou každoročně tato (až 4500 km dlouhá) pouť přináší. Prubířským kamenem jejich úspěchu je těsně před cílem řeka Mara. Její překročení znamená výzvu nejen pro zvířata, ale i pro fotografy, kterým se tak otevírá možnost zachytit odvěký boj o přežití v jeho nejsyrovější podobě. Článek je současně pozvánkou na stánek FotoAparátu.cz na Interkameře v Praze v pátek 15.dubna ve Veletržním paláci, kde Vám Vašek Šilha promítne své fotografie z přírodní rezervace Masai Mara.

  • Akty II.

    Druhý díl seriálu o aktech navazuje na článek Akty I. Dnes se dozvíte více o tom, jak se nedostat do konfliktu se zákonem a o tom, jak si obstarat dobrý model pro fotografování aktů. Že to není jednoduché a jaké jsou základní principy, se dočtete právě v tomto díle.

     9
  • Je FD canon mrtev? II.díl

    Tento díl je pokračováním článku Je Canon FD mrtev?, I.díl. Tentokrát je věnován recenzi tří Canon FD zrcadlovek AE-1, AE-1 program a úspěšného nástupce A-1. Cílem článku je jejich vzájemné porovnání s EOS systémem, konkrétně se zrcadlovkou EOS 300.

  • 2.1.4. Základní vybavení pro vyvolání černobílého negativu

    Kapitola Černobílý negativ seriálu Černobílá fotografie v rámci naší FotoŠkoly dnes pokračuje čtvrtým dílem, kde si představíme základní vybavení pro vyvolání černobílého negativu. Většinou jde o pomůcky dobře známé, nenáročné na údržbu a mohou být všechny pohromadě přenášeny na jedné větší fotomisce.

  • Jaký papír pro domácí tisk fotografií?

    Článek obsahuje základní informace nutné k výběru papírů pro tisk barevných a černobílých fotografií na inkoustových tiskárnách. Ukazuje možnosti, které nabízí správná volba fotopapíru jak pro kvalitní fotorealistický tisk rodinných a upomínkových snímků, tak i pro nejnáročnější fotografy k realizaci jejich tvůrčích záměrů. Problematika je ilustrována několika příklady tisků fotografií na fotopapírech Hewlett-Packard a tiskárně HP Photosmart 8450. Článek je určen pro čtenáře, kteří uvažují nebo začínají s domácím tiskem fotografií.

  • Fotografování kolibříků v tropickém lese

    S kolibříky jsem se poprvé setkal na ostrově Martinik a jejich fotografování jsem poté trénoval v prosinci 2004 v Kostarice. V článku bych se rád podělil o zkušenosti. Předpokládám, že většina fotoamatérů kolibříka nikdy nespatří, avšak popisované postupy lze stejně dobře využít při fotografování jiných drobných ptáků nebo většího hmyzu. Článek je doplněn množstvím fotografií. Při zobrazení velké fotografie najdete navíc expoziční hodnoty a informace o pořízení snímku.

  • Fotografická montáž

    Montáž patří mezi nejstarší fotografické disciplíny. Dlouhá desetiletí však patřila především do hájemství vyspělých a technicky zdatných tvůrců. Rozvoj digitalizace zpracování obrazu ji však přiblížil doslova širokým masám. Následující článek nabízí všem zájemcům stručný návod, jak takovou montáž „vyrobit“ ať už v komoře pod zvětšovákem nebo na obrazovce počítače (věřím, že půjde-li vývoj digitálních aparátů vpřed stejnou rychlostí, jako dosud, brzy se dočkáme možnosti montovat fotografie přímo v přístroji).

     6
  • Fotografujeme v zimě

    Začínáte s fotografováním? Našli jste nový fotoaparát na Vánoce pod stromečkem? A jezdíte na hory? Fotíte rádi v zimě? Pokud si na některou z těchto otázek odpovíte ano a nemáte ještě s fotografováním mnoho zkušeností, tak se vám možná bude hodit následující článek, ve kterém se dozvíte několik základních rad a postupů, jak chránit sebe i svou fototechniku v zimním období.

  • Panoramatický dokument? Proč ne.

    Většina fotografů zachycuje na panoramata především krajinu. Panoramatický snímek díky své jedinečné perspektivě umí podtrhnout dramatičnost situace. Proto se hodí i pro fotografickou reportáž nebo dokument. V článku se dozvíte řadu tipů a informací, které vám mohou pomoci při vlastní tvorbě. Autor vychází ze svých zkušeností s klasickým ruským panoramatickým přístrojem Horizont.

     6