Praha - boj o druhou zónu

Je úterý 13. srpna večer, Praha je zaplavena více než stoletou vodou. Hladina ale stále stoupá, probíhá boj o zónu dva - oblast, kde je možné se pokusit o zmenšení případných následků. V zóně jedna, území prohraná, je v tuto chvíli Kampa, Karlín, Holešovice, pražské ostrovy a oblast Radotína. Evakuace obyvatel je z první zóny hotová, elektřina vypnuta a přístup hlídán policií... Podívejte se na reportáž doplněnou o 38 fotografií.

Povodeň v Praze má oproti jiným městům na jihu Čech zvláštní charakter. Nejedná se o vlnu, která vše smete, ale o plíživé systematické ukusování jednotlivých území. To dává čas pro velké přípravy, ale jsou již prohrané čtvrti. Oblasti Radotína, Kampa a pražské ostrovy byly z části zatopeny již včera, dnes kolem 14:00 přišel na řadu Karlín a část Holešovic. Evakuace desítek tisíc lidí z Prahy 7 a 8 byla vyhlášena po půlnoci z pondělí na úterý. Nyní je uzavřena stanice metra Invalidovna, Křižíkova, Vltavská a Nádraží Holešovice. Ve 20:00 byla dokonce zrušena i náhradní autobusová doprava z Florence na Prahu 7. Hladina Vltavy nepřetržitě stoupá, průtok v úterý večer přesáhl hodnotu z roku 1890.

Zóna první – prohraná území

Žofín

Na následujících fotografiích se podíváme postupně na oblast Jiráskova mostu, mostu Legií, Střeleckého, Slovanského a Dětského ostrova, Kampy a na Smetanovo nábřeží. Je velký problém v těchto místech něco nafotit, přístup na mosty je zcela uzavřen, na nábřežích je možné se pohybovat jen omezeně. Fotografie pořízené z mostu Legií jsou ve skutečnosti exponované z tramvajového okénka při mém přesunu z levého na pravý břeh, měl jsem štěstí, tramvaj z důvodu zablokování dopravy u kavárny Slávie asi na minutu na mostě zastavila. Obrázky z oblasti Florence byly nafocené až kolem 20:30 večer, tzn. prakticky již bez světla, což se podepsalo na jejich kvalitě.
Bližší komentáře k jednotlivým fotografiím naleznete u velkých verzí po kliknutí na náhledy.

Noc před povodní U Jiráskova mostu
Přechod pro chodce Jeden z diváků
Koordinace na výbornou… Pohled na Vltavu
Vše je pod kontrolou… Nová tramvaj MHD
Chybka - objížďka přímo na Kampu Rychlý zásah u Národního divadla
Žofín Střelecký ostrov
Most Legií Socha zdymadla Dětského ostrova
Lichtenštejnský palác Karlův most
Jiráskův most Jiráskův most
Florenc - ulice Sokolovská Florenc - ulice Sokolovská
Florenc - čekání na vodu Tunel u hotelu Hilton - Karlín
Štvanice

Zóna druhá – písek, dural a polyuretanová pěna

Tady schází již jen dural

Jak stoupá hladina Vltavy, postupně se zaplavují další a další ulice. Ty, které by měly být dále zasaženy, jsou na boj s vodou připravovány prostřednictvím třech materiálů – dural, písek a polyuretanová pěna. Duralové profi zábrany jsou výsadou města, tzn. jsou využívány na pravobřežní komunikaci a u stanic metra. Napytlovaný písek je ale materiálem číslo jedna, využívaný jako taras proti vodě v různých úpravách a množstvích. Samostatnou a nejzajímavětší kapitolou je ale polyuretanová pěna. Vypěněny jsou samozřejmě spáry dveří na mnoho způsobů, různé možné a nemožné otvory na stěnách domů, perličkou ale zůstávají vypěněné kanály…

Atmosféra uliček Krade se všechno a všude…
Asi díra od myší Kanál a pěna
Teď už nezabírá nic O zábavu postaráno
Výhodná nabídka Absolutně vypěněné
Chytré řešení Netradiční řešení
Maximum mělo přijít ve 23:00 Vysoká očekávání
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram