Panasonic ukázal cestovní LUMIX DC-TZ90 a širokoúhlý objektiv

Na nový cestovní kompakt nebo ultraširoký objektiv pro Micro 4/3 se mohou těšit příznivci Panasonicu, popřípadě Olympusu, co se objektivu týče. Ten míří spíše do profesionální sféry, zatímco kompakt nahrazuje oblíbený TZ80 a přidává k němu pár vylepšení.

Panasonic LUMIX DC-TZ90

Třicetinásobný zoom a v podstatě celý objektiv s přepočteným rozsahem 24–720 mm zůstal po minulém modelu. Co se však změnilo, je snímač. Jeho rozlišení povyrostlo na 20,3 Mpx a bude spolupracovat s procesorem Venus Engine.

To souvisí i s videem. Lumix umí 4K video při 30 snímcích za sekundu a Full HD video s 60 snímky za vteřinu. Navíc disponuje technologií 4K PHOTO, která vezme jeden snímek z videa a udělá z něj statickou fotku s rozlišením 8 Mpx. Foťák disponuje i pětiosou optickou stabilizací obrazu.

Vylepšení se dočkal dotykový displej s úhlopříčkou 7,6 cm a rozlišením 1 040 000 bodů, přičemž se dá vyklopit o 180°. Fotografové mohou využít i elektronického 0,2“ hledáčku s rozlišením 1 166 000 bodů. Ostření má 49 ostřících bodů a disponuje i režimem pro zhoršené světelné podmínky. Ostření díky novým technologiím zrychlilo na jednu desetinu sekundy. Sekvenční snímání probíhá rychlostí 10 obrázků za sekundu se zaostřením předem, případně 5 snímků za vteřinu s průběžným přeostřováním.

Oficiální zdroje zatím neuvedly cenu ani dostupnost.

LEICA DG VARIO-ELMARIT 8–18 mm f2,8–4,0 ASPH

Mimo kompaktu Panasonic předvedl i nový superširoký objektiv pro Micro Four Thirds. Po přepočtu na full frame se dostane na ohniska 16–36 mm, clona se bohužel na rozdíl od konkurence v podobě Olympusu mění při zoomovaní. Dosahuje minimálních hodnot f/2.8–4.

Zaujmou celkem příjemné rozměry – délka 88 mm a průměr 73 mm při hmotnosti 315 gramů. Dobrou zprávou je závit na filtry o průměru 67 mm. Panasonic vsadil na odolnost, takže se objektiv nebojí třeba mrazu, vlhkosti nebo prachu.

Optická soustava se skládá z 15 členů v 10 skupinách. Jeden člen je asférický ED, 3 asférické, 2 ED a 1 UHR. Jedná se tedy o profesionální objektiv a od toho se bude odvíjet i cena, která má překročit 20.000 korun s daní.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

ŠKOLA BARVY JANA POHRIBNÉHO, 7. DÍL
ŠKOLA BARVY JANA POHRIBNÉHO, 7. DÍL

Sedmý díl no­vého se­ri­álu „Škola barvy od Mi­s­tra Jana Po­hrib­ného“ je vě­no­ván 1. části té­matu „Barva jako sym­bo­lický i lé­čivý ja­zyk“. Cvi­čení: Vy­tvořte kre­a­tivní fo­to­gra­fie, kde klí­čo­vou roli bude hrát šedá (již jako hlavní ná­mět nebo po­zadí), pří­padně v kom­bi­naci s další bar­vou (barvami). Snažte se po­cho­pit, jak dů­le­žitá je právě kom­bi­nace ne­ut­rální barvy a jiné vý­razné barvy, která může být vůči šedé na­prosto mar­gi­nální a přes to jí ne­pře­hléd­neme (prin­cip ba­revné do­mi­nanty).

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram