Panasonic Lumix GH7 - kamera co taky fotí

Panasonic s řadou Lumix má dlouhou tradici video-centrických modelů a předchůdci GH5 a GH6 si vydobyli dobré renomé jako výkonná kamery i bezzrcadlovky v jednom. Nový model GH7 tak má na co navazovat. Přináší celou řadu vylepšení a jedno poměrně zásadní.

Panasonic Lumix GH7 by se dal shrnout jako model, který přináší veškerá vylepšení více foto-centrického modelu G9 II do video-centrické řady GH a přidává několik novinek navíc. Jde tedy o vcelku očekávatelnou evoluci této m4/3 řady, přinášející přesně to, co si její zákazníci žádají.

Novinky

V první řadě má fotoaparát nový senzor – tedy nový v této řadě. Má rozlišení 25,2MPx a jeho předchozí verzi jste mohli nalézt ve zmíněném modelu G9 II a zde se nachází rovněž. Hlavní vylepšení se týká systému duálního odečtu dat pro vyšší dynamický rozsah, což umožňoval už předchůdce, ale ne od základní citlivosti – zde je tento systém aplikován už od ISO 100.

Druhým – a podle mě zcela zásadním – benefitem aktualizovaného senzoru je hybridní AF systém s využitím detekce fázového posunu. Panasonic se dlouho snažil vyvíjet svůj systém DFD AF založený na detekci kontrastu a analýze rozostření pro zrychlení AF, což byl zajímavý a účinný způsob, jak ostření detekcí kontrastu zrychlit, ale pro sledování objektů při kontinuálním ostření se hybridní systém konkurence, kombinující klasickou detekci kontrastu s detekcí fázového posunu (jako u zrcadlovek), ukazoval jako účinnější. Panasonic ho tedy v poslední době začal nasazovat taky, nejprve ve své fullframe řadě S a nově také v m4/3 řadě u modelu G9 II. Nyní má premiéru i ve video řadě GH. Naše zkušenosti s ním v případě G9 II byly velmi dobré a tak je fajn, že se dostal i sem. Systém DFD se však na odpočinek nechystá; oba systémy spolupracují.

Oproti G9 II došlo i k mírnému vylepšení: GH7 má širší portfolio subjektů, které dokáže automaticky identifikovat a sledovat. Kromě lidí, zvířat, aut a motocyklů nově přibyly letadla a vlaky.

S novým senzorem souvisí i účinnější systém stabilizace (E.I.S.) s účinností až 7.5EV (dle standardu CIPA). Opět spolupracuje i se stabilizací v objektivech.

V neposlední řadě je senzor poměrně rychlý co se týče odečtu dat, nemělo by tedy docházet k efektu deformace pohybem závěrky.

Samozřejmě nechybí ani další zlepšení převzatá z G9 II, jako je rychlé sériové snímání 14sn./s s mecha­nickou závěrkou a celých 60 sn./s s elek­tronickou závěrkou a průběžným ostřením nebo 75 sn./s bez. Je zde i funkce pre-capture zachycující snímky do bufferu až 1.5 vteřiny před zmáčknutím spouště pro „snímání do minulosti“.

Stejně jako u G9 II můžete snímat až 100MPx snímky s pixel-shiftem (multiexpozicí posunem snímače) z ruky.

Citlivost zůstává v rozsahu ISO 100 – 25600 a rozsah časů závěrky 60s – 1/8000s (1/32000s s elektronickou závěrkou).

Video

Je dobře, že model Lumix GH7 převzal všechny novinky z řady G9 a jde tedy o velmi schopný fotopřístroj, ale cílové publikum budou nejspíš více zajímat funkce spojené s natáčením.

Hlavní novinkou je asi možnost nahrávat ProRes RAW a ProRes RAW HQ video interně, přímo na paměťovou kartu formátu CFexpress Type B v jednom ze dvou slotů (druhý je SD), případně i přes USB na externí disk (až do 2TB). Takové video nabídne větší pružnost při následném zpracování. Takové video může být v rozlišení až 5.7K při 30p nebo 4K při 60p (s 1.4× ořezem šířky záběru).

Nová je také funkce nahrávání proxy souborů, vlastně náhledů videoklipů v nižší kvalitě pro rychlejší zpracování v editoru. Také je možné využít přiblížení záběru při natáčení kvůli přesnějšímu manuálnímu ostření.

Video je samozřejmě 10-bit a použité vzorkování je 4:2:2 pro až 4K/60p a 4:2:0 pro 4K/120p. Pokud byste vyžadovali ještě rychlejší snímkovou frekvenci pro účinnější slow-motion, můžete jít až na 240p při rozlišení Full HD.

Délka záběru není nijak omezená, kromě místa na kartě a případného přehřátí – čemuž má předejít aktivní větráček (což je další z rozdílů oproti řadě G9).

Funce Real-time LUT umožňuje aplikovat „LUTky“ na fotografie i klipy v reálném čase pro použitelný výstup přímo z fotoaparátů bez nutnosti dalších úprav.

Zajímavý může být i plnohodnotný HDMI konektor:

Zvuk

Jednou z novinek připravených pro profesionály je čtyřkanálové 32-bit Float audio. Jde o nekomprimovanou zvukovou nahrávku, která uchová mnohem více informací, než standardní WAV, což je opět užitečné při zpracování. Jde o první fotoaparát na trhu, který toto nabízí, ale potřebujete k tomu další příslušenství – mikrofonní adaptér DMW-XLR2.

Shrnutí

Nežli pro vás model GH7 plnohodnotně otestujeme, omezíme závěr na konstatování, že GH7 je zajímavá novinka kombinující vlastnosti už tak povedeného předchůdce GH6 (test zde) s novinkami sesterského modelu G9 II a přidává několik vlastních. Pokud jste plánovali pořízení přístroje na video s aktivním chlazením, který zároveň i dobře fotí, určitě se na GH7 podívejte; pokud primárně fotografujete a video je pro vás sekundární, neuděláte chybu s G9 II, který jsme testovali zde.


     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram