Zatmění Slunce v Texasu 8. dubna 2024

Fotografování zatmění Slunce přes oblačnost. Díky místu s nejdelší dobou totality na území USA se podařilo „prostřelit“ mraky a vyfotografovat zatmělé Slunce. Expozice byla úplně jiná než pro jasnou oblohu. Zajímavé sluneční korony rozptylem mraků ve fázi částečného zatmění Slunce. Natočil jsem časosběr i video. Zkušenosti pro zatmění Slunce v roce 2026 a 2027, která budou blíž k Česku.

Moje třetí zatmění Slunce bylo asi nejvíce dramatické. Místo pozorování jsme naplánovali v okolí Radar base na hranici USA a Mexika v Texasu, kde doba totalita byla přes 4 minuty a dlouhodobá předpověď počasí teoreticky nejlepší v USA. 

Předpověď počasí pro Texas se v průběhu pobytu zhoršila. Změnit plány by znamenalo obětovat místa jako Star base na Boca Chica, Corpus Christi nebo NASA Space Center v Houstonu. Prostě kostky jsou vrženy a uděláme maximum, co půjde. Situaci s oblaky v okamžiku zatmění jsem vygeneroval zpětně až po zatmění Slunce. 

Videa a časosběr, který jsem natočil na Radar base. Nebyli jsme zde sami. Lidé se severu USA sem dorazili s velkými astronomickými montážemi. Protože jsme hledali skuliny v mracích, myslím, že lepší strategií bylo fotografovat z ruky nebo s pomocí lehkého stativu, aby bylo možné prodloužit expozici.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Mraky fungovaly jako kombinace šedého filtru, který omezoval množství světla ze Slunce a zároveň i rozptylky, která rozptýlila světlo a struktury ve sluneční koróně. Výsledkem pak byly snímky s viditelnými protuberancemi a rozptýleným světlem z koróny.

Plné zatmění Slunce prostřelilo přes mraky, Radar base, Texas

Canon EOS R5, objektiv Canon 100–400mm f/4.5–5,6 IS L II, ohnisková vzdálenost 400mm, f/5,6, 0,4s, ISO 400

Zajímavé snímky jsem pořídil po konci totality při částečném zatmění Slunce. Mraky procházející fronty vytvářely zajímavé koróny.

Částečné zatmění Slunce po konci totality, Radar base, Texas

Canon EOS R5, objektiv Canon 100–400mm f/4.5–5,6 IS L II, ohnisková vzdálenost 400mm, f/22, 1/6400s, ISO 100

Když skončilo zatmění Slunce, čekalo nás ještě 500km do Brownsville (v plánu foto­expedice bylo již druhý den ráno být na u odpalovací rampy Space X). Astrofoto­grafové musí být optimisté. Ve zdánlivě ztracené situaci jsme vytěžili maximum a vyfotografovali zatmění Slunce přes mraky. Dělali jsme si legraci, že fotit zatmění Slunce při jasné obloze je nuda…Už se těším na 12. srpen 2026 ve Špaňalsku a 2. srpna 2027 v severní Africe. To budou pro nás Evropany nejbližší totální zatmění Slunce v příštích desetiletích. Určitě se tam zase s Fotoinstitutem vypravíme.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

ŠKOLA BARVY JANA POHRIBNÉHO, 7. DÍL
ŠKOLA BARVY JANA POHRIBNÉHO, 7. DÍL

Sedmý díl no­vého se­ri­álu „Škola barvy od Mi­s­tra Jana Po­hrib­ného“ je vě­no­ván 1. části té­matu „Barva jako sym­bo­lický i lé­čivý ja­zyk“. Cvi­čení: Vy­tvořte kre­a­tivní fo­to­gra­fie, kde klí­čo­vou roli bude hrát šedá (již jako hlavní ná­mět nebo po­zadí), pří­padně v kom­bi­naci s další bar­vou (barvami). Snažte se po­cho­pit, jak dů­le­žitá je právě kom­bi­nace ne­ut­rální barvy a jiné vý­razné barvy, která může být vůči šedé na­prosto mar­gi­nální a přes to jí ne­pře­hléd­neme (prin­cip ba­revné do­mi­nanty).

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram