Test Canon EOS R5 Mark II první dojmy

Univerzální full frame bezzrcadlovka Canon EOS R5 Mark II pro foto i video má nový BSI sensor s rozlišením 45MPix s rychlým odečtem. Proto dokáže snímat 30sn./s do RAW, video má menší rolling shutter efekt atd.. Hlavní vylepšení ve srovnání s Canon EOS R5 je autofokus: ostření podle pohledu Vašeho oka, algoritmy s ignorací překážek, prioritami osob atd.. Ovládáním je to klasický Canon, hledáček je krásně jasný. Na trhu bude koncem srpna za cenu 117,900Kč.

Může to být dost těžké rozhodování, pokud nejste zrovna profesionální sportovní fotograf. Dnes také představená nová vlajková loď Canon EOS R1 má ještě rychlejší a spolehlivější autofokus než Canon EOS R5 Mark II, ale ve prospěch R5 Mark II hraje větší rozlišení (45 vs. 24Mpix), menší hmotnost (pokud nebudete dokupovat jeden ze tří gripů) a cena (R1 má stát 180,000Kč). Hlavní problém bude mít zejména Canon EOS R3, první nová bezzrcadlovka Canon s ostření okem, kterou Canon EOS R5 Mark II předčí výkonem a novými algoritmy autofokusu při mnohem větším rozlišení. Starší Canon EOS R5 se prý má prodávat do konce roku a bude zajímavé, na kolik jeho cena spadne. Jeho hodnota hlavně díky kvalitnímu sensoru s rozlišením 45Mpix však pořád zůstane výborná pro většinu fotografických žánrů – krajina, portrét i příroda.

Z konkurenčních modelů se Canon EOS R5 Mark II postaví proti Nikon Z8. Sony v posledních letech trochu opustil koncepci vlajkového univerzálu. Proto je Canonu EOS R Mark II asi nejblíže Sony A1, který je na trhu již delší dobu (nedávno představil zásadní upgrade firmware).

Konstrukce těla, hledáček, monitor

Canon EOS R5 Mark II váží 670g vs. 740g Canon EOS R5. Oba modely jsou zatěsněné odlitky ze slitiny hořčíku. Canon EOS R5 Mark II je trochu útlejší, obě ergonomie jsou výborné.

Canon EOS R5 Mark II vlevo, Canon EOS R5 vpravo

Na první pohled vidíte rozdíl v hledáčcích. Canon EOS R5 Mark II má hledáček větší. Je to spojeno s technologií autofokusu podle ostření Vašeho oka. Dokonce můžete používat i speciální oční krytku. Zároveň je hledáček v porovnání se starším modelem jasnější.

Oba přístroje mají velmi podobně plně otočné monitory,

Canon EOS R5 vlevo, Canon EOS R5 Mark II vpravo

Ovládání

Existující vlastníky Canonu potěší, že rozhodně nedošlo ke zhoršení, spíše k jemným vylepšením. Spouštění přístroje na pravé straně přístroje se mi zdá příjemnější, naopak na starší vytvarování joysticku s hrankami jsem si dost zvykl. Jde mi hlavně o mokré prsty, aby kulatý design neklouzal. Canon také přepracoval Menu. Nové menu má o dvě více hlavních záložek. Místo čísel podzáložek, které byly tradičně trochu primitivní, je poloha, kde se nacházíte v Menu nyní vyjádřena vodorovnými čárkami. Stejně je však nutné najít pro vás důležité položky jako např. vypnutí a zapnutí ostření okem, volby objektů ostření atd.. Na ty si pak musíte vytvořit uživatelská nastavení.

Autofokus, sekvenční snímání, stabilizace obrazu a před-snímání

Hlavním důvodem pro investici do nového Canon EOS R5 Mark II je určitě výkonnější autofokus. Canon EOS R Mark II zkombinoval svoji technologií na sensorech Dual Pixel (na každém pixelu jsou dvě fotodiody pro detekci fázového posunu pro ostření) s BSI technologií (zjednodušeně zadní odečet), který umožňuje rychlý odečet dat. K tomu byly vyvinuta nová elektronika – akcelerátor a procesor DIGIC. Výsledným parametrem je pak při použití elektronické závěrky 30snímků/s do RAW ve srovnání s 20sn./s u Canon EOS R5. Ne každý asi potřebuje 30fps. Při ostření a ovládání však jasně cítíte větší „živost“ přístroje. Zaostříte rychleji. Sledovací režimy tzv. trackování umí na všechny možné objekty. Narozdíl od Nikonu Z8 ponechal Canon i mechanickou závěrku. Jde hlavně o snímky při umělém světle. Hlavně některé diody na světelných reklamách blikající při vysokých frekvencích, mohou udělat při fotografování neplechu. Pak budete rádi, když si přepnete na mechanickou závěrku s12fps.

Asi nejvíce využijí nové algoritmy a rychlost přístroje sportovní fotografové. Sport je také ideální žánr pro tréning ostření. Hlavně při kolektivních sportech se hráči při akci překrývají, chcete zaostřit na míč, sledovat Ronalda atd.. Tohle všechno se snaží Canon EOS R Mark II a jeho velký bratr Canon EOS R1 nastavit. Naučit se nastavování ovládat je pak mnoho-měsíční záležitost. Citlivost jednotlivých sensorů, je jednodušší parametr. Ve specifikaci je rozdíl jen 0,5EV – Canon EOS R5 Mark II (-6,5EV). Podobně drobné vylepšení je i u stabilizace obrazu.

Canon EOS R5 Mark II nabízí i režim vysokého rozlišení, kde se používá technologie Pixel Shift. Stabilizátor obrazu umí pohnout sensorem o 1 pixel. Canon hlásí, že tuto technologii vylepšil. Tzv. upscaling, jak to Canon nazývá, počítá snímek s vysokým rozlišením přímo ve fotoaparátu. Problém technologie Pixel shift nastává v okamžiku, kdy se objekt pohne. Když jsem tuto technologii zkoušel u statického snímku rysa, musel jsem čekat na okamžik, kdy se nehnul ani o vlásek. Upscaling by měl fungovat i pro akční snímky. Nutné vyzkoušet. 

Mnohem zajímavější, zejména pro sport a fotografování zvířat v přírodě je tzv. PRE-BURST. Tady Canon není první. Pokud si to zapnete, uchovává 15 snímků před tím, než zmačknete spoušť. Příklad: Čekáte na vzlet ptáka, který je velmi rychlý a často to nestihnete, takže mu uříznete např. křídlo. Před-snímání je super. Jen určitě při každém zmačknutí spouště nechcete ukládat na kartu dalších 15 snímků t.j. 0,5s snímků. Hlavně pokud budete používat pomalou SD kartu, chvíli si počkáte, než se nahraje 15 snímků RAW v rozlišení 45Mpix. Opět platí, že je to výborné vylepšení, ale jako fotograf to musíte umět využít v pravou chvíli. Doufám, že časem to vyřeší nový firmware.

Video

Velkou kauzou modelu Canon EOS R5 bylo zahřívání při delším natáčení a následovné vypnutí fotoaparátu v případě přehřátí. Chlazení bylo určitě vylepšeno, ale je to rovněž na test. Oba přístroje umí 8K rozlišení. Canon EOS R5 II má podle prvních testů menší rolling shutter effect či efekt ohnuté golfové hole při odpalu, díky již zmíněné BSI technologii. Vylepšená je i nabídka barevných prostorů pro video.

Kvalita obrazu

Bude zajímavé otestovat, jaký bude mít vliv nový sensor technologie BSI na dynamickou pružnost zachycení nejsvětlejších a nejtmavších míst. Canon zapracoval na algoritmech na odstranění šumu. Trochu to připomíná specializované softwary ala Topaz. Otázkou je, zda to budou fotografové používat k odšumování fotoaparát nebo to bude součástí workflow v počítači. 

Baterie, paměťové karty

Baterie jsou stále kompatibilní od zrcadlovky Canon EOS 5D Mark II – LP-E6. Nyní se objevila přípona P. Bez této nové baterie nelze natáček 8K video, které potřebuje větší proudový odběr. Nové baterie budete potřebovat i pro funkci Pre-burst. Je to nejenom investice, ale musíte si pak i hlídat správné baterie např. při focení zvířat někde v divočině.

Canon EOS 5D Mark II má dva paměťové sloty na SD kartu a rychlejší/dražší CF Express Typ B. Pozn. Na rozdíl od SD karet výrobci nejsou sjednoceni ve standardu CF Express karet, což je pro uživatele špatná zpráva.

Závěr

Canon EOS R5 Mark II určitě nezklamal a opět posouvá vývoj technologií o krok dál zejména v oblasti ostření, které je asi hlavním úskalím fotografů akcí. Přístroj ocení fotografové přírody i fotografové svateb, kde si rovněž nemůžete dovolit pokazit snímky rozhodujících okamžiků. Cena přístroje 117,900Kč odpovídá situaci na trhu.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Pět druhů RAW souborů a jaký si vybrat
Pět druhů RAW souborů a jaký si vybrat

RAW bez­ztrá­tový, zmen­šený RAW bez­ztrá­tový ve va­ri­an­tách velký, střední, malý, RAW kom­pri­mo­vaný. U fo­to­grafů pří­rody menší ve­li­kost sou­boru zna­mená i větší rych­lost sek­venč­ního sní­mání a více fo­tek v pa­mě­ťo­vém bu­f­feru. U ně­kte­rých fo­to­a­pa­rátů vý­robci mění ba­rev­nou hloubku RAW i podle druhu po­u­žité zá­věrky. Jaký RAW je nej­lepší pro vás?

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram