Test Panasonic Lumix DC-S9

Nenápadnou, kompaktní plnoformátovou bezzrcadlovku Panasonic Lumix DC-S9 jsem testoval na Šumavě s objektivem Panasonic 35mm f/1,8. Fotoaparát má velmi kvalitní BSI sensor 24Mpix, vynikající stabilizaci obrazu při fotografování z ruky a jednoduchý elegantní design. Výborný pro video, musíte si však zvyknout na fotografování bez hledáčku. Specialitou je práce s obrazovými presety pro fotky i video s rychlým přístupem přes mobil na web (LumixLab). Více v testu.

Řada technologií vychází z klasické robustní bezzrcadlovky Pa­nasonic Lumix S5 II. Panasonic Lumix DC-S9 je však naopak velmi malý a kompaktní přístroj, který byl vyvinut pro lidi, kteří chtějí sdílet svoje videa a fotografie na sociálních sítích ve výborné kvalitě. Klasickým fotografům bude chybět hledáček, jenže ti, co dnes fotí výhradně mobilem a chtějí vyšší kvalitu obrazu, hledáček nepoužívají. Panasonic umí pracovat dobře s obrazem a má příjemné barvy. Důležitou koncepcí přístroje je vyfotografovat/na­točit videa, dále pomocí jednoho z pre-setů upravit video nebo snímek ve fotoaparátu nebo aplikaci Lumix Lab v mobilním telefonu a během cca 1 minuty být schopen sdílet na sociálních sítích.

O malé kompaktní fotoaparáty pro cestování je zájem. Největší konkurencí konkurencí Panasonic Lumix DC-S9 budou ve “full frame” segmentu s výměnnými objektivy Sony ZV-E1 (bez hledáčku) a kompaktní bezzrcadlovky Sony A7CSony A7CR (s hledáčkem). Nikon ani Canon zatím podobné kompaktní FF modely nenabízejí. Fujifilm má jen modely s APS sensory s menším výběrem výměnných objektivů.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)
  

Konstrukce a ovládání přístroje

Panasonic Lumix DC-S9 má elegantní design s barevnými variantami. Mě se nejvíce líbí zelená. Tělo nemá grip, za který se dá lépe uchopit. Ten lze zakoupit od třetích značek. Váží včetně baterie jen 486g.

Za velmi kompaktní rozměry se vždy musí zaplatit. Protože primárně fotografuji, jsem zvyklý na hledáček a s ním spojený způsob držení fotoaparátu. S Panasonic Lumix DC-S9 jsem fotografoval na Šumavě několik týdnů, takže mne přinutil fotografovat přes display. Ten má dobrou kvalitu (rozlišení 1,8M) a je samozřejmě dotykový.

Elektronickou vodováhu, která je přes celý monitor, jsem měl většinou pořád zapnutou.

Hořec panonský (Gentiana panonica), Šumava

Panasonic Lumix DC-S9, objektiv Panasonic Lumix 35mm f/1,8, clona f/4,5, 1/250s, ISO 200

Příklad close up snímku z ruky. Ostřeno dotykově dotykově přes display v režimu One Shot, obzor kontrolován pomocí vodováhy na otočném a výklopném display. Tato technika je užitečná u snímků od země, kde při použití hledáčku byste museli zválet kus louky.

Ovládání všech nejdůležitějších parametrů je na těle přístroje. Klasický kruhový ovladač expozičních režimů, hlavní přední ovladač je spojen se spouští. Zadní kruhový ovladač je pro mne dost titěrný. Fotoaparát nemá joystick a sensor autofokus přesouváte dotykem display. Video spouštíte jednoduše červeným tlačítkem na horní stěně přístroje. Ostříte tlačítkem na palec tlačítkem AF-ON. Zajímavostí je výrazné tlačítko LUT na již zmiňovanou volbu obrazových variant pro úpravu výstupu ve formě fotografií a videa. Toto tlačítko si můžete pře-programovat třeba na přepínání režimů autofokusu, které při továrním nastavení musíte provádět přes Menu.

Ostatní parametry hledáte přes tlačítko “Q” a Menu.

Na horní straně těla je tzv. hot shoe používaná pro zasunutí patky blesku. V tomto případě je to „cold“ shoe. Můžete to použít jako držák mikrofonu. Kontakty pro blesk tam nejsou.

Tělo je malých rozměrů. Proto si myslím, že uživatelé by měli volit i kompaktní objektivy tak, aby využili výhodu malých rozměrů fotoaparátu a kvalitního FF sensoru. Proto jsem si pro test vybral lehký Panasonic Lumix S 35mm f/1,8.

Jednou z podivností u Panasonic Lumix DC-S5 II byl velmi dlouhý náběhový čas po zapnutí fotoaparátu. To se u Panasonic Lumix DC-S9 odstranilo.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)
 

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)
 

Autofokus, stabilizace obrazu, sekvenční snímání

Velikost zóny si navolíte volbou na zadním kruhovém ovladači. Nejčastěji jsem volil “ středně velký bod”, který jsem přesouval podle motivu dotykem display. Ostření statických snímků bylo přesné i v horších světelných podmínkách. Panasonic již standardně zavedl ostření metodou fázové detekce přímo na sensoru jako ostatní velcí výrobci.

Pro statické snímky je zajímavé, že lupa manuálního ostření dokáže zvětšit snímek až 20×. Ostření na hvězdy noční oblohy je bez problému. 

Mléčná dráha při zapadajícím Měsíci

Kostel Panny Marie Sněžné z Domu fotografů, Kašperské Hory

Panasonic Lumix DC-S9, objektiv Panasonic Lumix 35mm f/1,8, clona f/1,8, 8s, ISO 6400

Funkci kontinuálního snímání jsem zkoušel u videa v prostorech pražského metra, kde jsou horší světelné podmínky. Je vidět, že sensor autofokusu je velmi citlivý až –6EV. Výsledek hodnotím jako velmi slušný a velmi dobře použitelný zejména pro natáčení videa. Ostření je plynulé a velmi tiché. Při používání objektivu Panasonic S 35mm f/1,8 nejrychleji ostří při f/1,8 a při vyšších clonových číslech trochu zpomalí.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Velmi mě překvapilo, jak dobře funguje stabilizátor obrazu na těle Panasonic Lumix DC-S9. Jedná se o full frame sensor. Stabilizovat velký sensor je obtížnější než 4/3 sensory, kde je světlo-citlivá plocha skoro 4× menší. 

Kašperské Hory ze Šibeničního vrchu

Panasonic Lumix DC-S9, objektiv Panasonic Lumix 35mm f/1,8, clona f/2,8, 0,8s, ISO 200


Kašperské Hory ze Šibeničního vrchu – výřez

Panasonic Lumix DC-S9 má pouze elektronickou závěrku s rozsahem expozičních časů od 1/8000s do 60s. Sekvenční snímání 30sn./s ukazuje technologickou vyspělost fotoaparátu. Samozřejmostí je tichý režim.

Video

Panasonic Lumix DC-S9 jsme vzali na představení nových bezzrcadlovek Canon EOS R1 a Canon EOS R5 Mark II. Natočili jsme zde krátká videa z ruky bez jakékoliv přípravy t.j. bez externího mikrofonu a větrné ochrany. Kvalitu pro jednoduchý blog včetně zvuku můžete posoudit zde.

Obrazovou kvalitu a kvalitu zvuku jsem vyzkoušel i v metru v Praze. Jsou zde zhoršené světelné podmínky. Proudění vzduchu na příkladech je spojeno s pohybem metra i různými ventilacemi a je mnohem silnější než když jsme točili videa s novými FF bezzrcadlovkami Canon EOS R1 a Canon EOS 5D Mark II. Zde jsme si hlídali závětří a zvuk i s vestavěným mikrofonem bez jakékoliv ochrany je slušný. Jinak pro kvalitní zvuk budete potřebovat externí mikrofon s větrnou ochranou (tzv. dead cat). V všech ukázkových videí jsem používal nastavení se standardním potlačením rušení větrem v menu.

Panasonic umí videa až do 6K/30p na plný sensor tzv. open gate (10-bit, Chroma 4:2:0). To je velmi dobré pro bloggery, kteří pak mohou ze záběru na šířku vyříznout i video na výšku.

U Panasonic Lumix DC-S9 chybí vstup pro sluchátka, který určitě budou požadovat zákazníci, kteří žádají plnou kontrolu nad zvukem. Pro reportážní a cestovatelská videa, kde potřebujete pohotovost a okamžitou reakci však na sluchátka stejně není čas. Takto jsem S9 také používal.

V ukázce s tramvajemi jsem vyzkoušel švenkování v různých rychlostech při 4K rozlišení. Rychlost odečtu a zpracování z BSI sensoru je dostatečná. Efekt “rolling shutter” nebyl z mého pohledu patrný.

Lumix Lab a zpracování fotografií a videa

Do iPhone 12 jsem si stáhnul aplikaci Lumix Lab pro ovládání fotoaparátu a zpracování videa a fotografií. Některá nastavení stylů jsou součástí Firmware a Lumix Lab nepotřebujete. V soušasytnosti v Lumix lab jich zase tolik není, ale časem budou určitě přibývat hlavně od jednotlivých tvůrců, pro které to může být reklama.

Z těch dostupných ve fotoaparátu se mi líbil Leica Monochrome, který je kontrastní a obsahuje zrno simulující film.

Roklan ze Zhůří – Leica Monochrome

Roklan ze Zhůří – Vlog plochý profil s vysokým dynamickým rozsahem (14EV+)

Pozn. Vlog profil se často používá u videa. Je to plochý profil připravený na úpravy. U tohoto profilu nemůžete fotografovat při nízkých nižších než ISO640

Roklan ze Zhůří, Šumava II – standardní barevný profil

Roklan ze Zhůří, Šumava II – Monochrome I profil

Musím přiznat, že jsem zase začal vyvolávat v naší temné komoře černobílé filmy. Proto se mi zalíbil profil Leica Monochrome. V rámci fotogra­fických táborů pořáda­ných Fotoinsti­tutem.cz v Kašperských Horách jsme vyrazili na místní hřbitov. Přidávám série fotografií přímo z fotoaparátu Panasonic Lumix DC-S9 s profilem Leica Monochrome bez úprav. Snímky můžete mít během minuty někde na Facebooku nebo Instagramu ještě cestou ze hřbitova. Profil si také můžete ještě při-opravit a mít svůj vlastní.

Série Hřbitovní kostel v Kašperských Horách s letním fotografickým táborem

Panasonic Lumix DC-S9, objektiv Panasonic Lumix 35mm f/1,8

Pro bloggery, kteří chtějí rychle sdílet, je důležité naučit se přesně exponovat, aby nemuseli do snímků zasahovat. U snímků ve špatných světelných podmínkách a s velkým kontrastem se však bez úprav v počítači či mobilu zatím neobejdete. Dá se však předpokládat, že to budou časem algoritmy včetně “umělé inteligence” zvládat i tady.

Kvalita obrazu

24Mpix BSI sensor má velmi dobrý dynamický rozsah. Je dostatečně invariantní, takže dobře zvládá úpravy expozice, aniž by významně vzrůstal šum.

Přímé protisvětlo

Panasonic Lumix DC-S9, objektiv Panasonic Lumix 35mm f/1,8, clona f/14, 1/100s, ISO 250


Bouřka se blíží – bez úpravy expozice v Camera Raw

Panasonic Lumix DC-S9, objektiv Panasonic Lumix 35mm f/1,8, clona f/18, 1/20s, ISO 200


Bouřka se blíží – s úpravou expozice v Camera Raw

Panasonic Lumix DC-S9 umí i režim vysokého rozlišení obdobně jako Panasonic Lumix DC-S5 II. Předpokládám, že bude fungovat podobně, ale zde jsem to nezkoušel.

Ostatní

Panasonic Lumix DC-S9 má jeden slot na SD paměťové karty standard UHS-II. Akumulátor DMW-BLK22E je možné nabíjet ve fotoaparátu přes USB-C. 

Výdrž baterie je velmi dobrá.

Závěr

Panasonic Lumix DC-S9 je full frame fotoaparát malých rozměrů a hmotnosti, ke kterému existuje velký výběr objektivů od Panasonic, Sigma a Leica v různých cenových kategoriích. Za malé rozměry se platí méně pohodlným ovládáním hlavně pokud máte velké ruce. S9 cílí na tvůrce, kteří chtějí vytvářet videa, kvalitní fotografie a co nejrychleji to sdílet na webu. Ostření fázovou detekcí je přesné.

Klady

  • Výborná stabilizace obrazu
  • Kvalitní sensor
  • Zpracování fotografií i videa pomocí před-nastavení, z nichž některá jsou velmi povedená (Leica monochrome)

Zápory

  • Chybí hledáček

Děkujeme společnosti Pa­nasonic za zapůjčení fotoaparátu na test.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    02.08.2024 13:00

    Ten objektiv tam působí jako pěst na oko. Nedává smysl pořizovat si malé tělo, když objektivy jsou příliš velké. Poslední dobou už i u fullframu dokážou někteří výrobci objektivů u některých ohnisek vyrobit objektivy s velmi malými rozměry, tam tomu rozumím. Ale montovat tuhle pětatřicítku na tohle tělo mi prostě smysl nedává.

  • Jan Schafhauser
    Jan Schafhauser
    05.08.2024 09:35

    Díky za článek, jsem příznivcem této značky, neb sám používám dvě těla Lumix S5. Účel tohoto těla vyplývá už ze samotného testu. Sám bych si ho nepořídil, protože by mi právě chyběl ten hledáček. Jsem na něj zvyklý a přes displej, až na výjimky, kldy mě situace donutí, nefotím. Jinak je to skvělý přístroj.
    35mm jsem vlastnil, není až tak velký a těžký. Ano, v portfoliu Sigmy, už je celkem dost kopaktnějších skel, které se dají k tomuto tělu pořídit.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    05.08.2024 23:16

    35mm je univerzál na všechno a chtěl jsem něco světelného. Souhlas, že k takhle malému tělu to chce něco menšího.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Pět druhů RAW souborů a jaký si vybrat
Pět druhů RAW souborů a jaký si vybrat

RAW bez­ztrá­tový, zmen­šený RAW bez­ztrá­tový ve va­ri­an­tách velký, střední, malý, RAW kom­pri­mo­vaný. U fo­to­grafů pří­rody menší ve­li­kost sou­boru zna­mená i větší rych­lost sek­venč­ního sní­mání a více fo­tek v pa­mě­ťo­vém bu­f­feru. U ně­kte­rých fo­to­a­pa­rátů vý­robci mění ba­rev­nou hloubku RAW i podle druhu po­u­žité zá­věrky. Jaký RAW je nej­lepší pro vás?

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram