Canon EOS 20D pohledem fotografa divoké přírody

Ve dnech 5.- 7. listopadu 2004 proběhl v Krušných horách v pořadí druhý fotografický workshop, zaměřený na fotografování zvířat. Na tuto akci nám mimo jiné, zapůjčila firma CANON novou digitální zrcadlovku Canon EOS 20D. Zkoušel jsem jeho schopnosti pro případné profesionální využití při fotografování zvířat a musím uznat, že mě tento fotoaparát velice příjemně překvapil. Pro zájemce o další podorbnosti je k dispozici i test fotoaparátu Canon EOS 20D.

První zkušenosti s novým digitálem Canon EOS 20D.

Pro fotolovy je jednou z velkých výhod prodloužení ohniska objektivu 1,6×, čímž jsem z objektivu 2,8/400 získal objektiv 2,8/640 a při použití konvertorů se pak dostávám na ohniska 4/896 nebo 5,6/1280!

ISO: 100 ISO: 100 ISO: 200
ISO: 100

Kvalita snímků při použití vyšších citlivostí (400, 800 ISO – víc jsem zatím nezkoušel) je také velmi dobrá. Přechod ze „spacího režimu“ do fotografického, je po stisku spouště téměř okamžitý, nedochází tam k žádným zbytečným prodlevám.

Autofokus pracoval rychle a spolehlivě v obou režimech (AI Servo i ONE Shot), je zde možnost i dalšího režimu, inteligentního, který rozezná zda se fotografovaný objekt pohybuje nebo stojí a podle toho po namáčknutí spouště zaostřuje. Tuto funkci jsem však zatím nezkoušel.

ISO: 200 ISO: 100

Sériové snímání rychlostí 5 obrázků za vteřinu je dostatečně rychlé, pokud se fotí v jpeg, není problém se zapisováním na CF kartu, několikrát jsem toto snímání využil a nestalo se mi, že by mi „došla“ paměť. Otázkou zůstává, jak dlouho bude aparát zapisovat po zhotovení šesti snímků ve formátu jpeg a raw zároveň, to jsem nezkoušel, protože výsledný obraz z jpeg je natolik velký, že ani fotografie o rozměru 40×60 cm nevykazují žádné nedostatky.

ISO: 100 ISO: 100

Fotografování ve formátu raw tak budou využívat spíše ti, kteří budou chtít maximální zvětšeniny v maximální kvalitě. Pro mou běžnou práci je jpeg z tohoto přístroje dostatečný formát . Skvělá je i výdrž akumulátoru, v poměrně chladném počasí vydržel ukazovat plnou kapacitu celý den.

ISO: 400 ISO: 400

Jedinou nevýhodu vidím v hlučnosti zrcátka a závěrky, zvykl jsem si na tišší chod z předcházejících modelů fotoaparátů Canon, kde asi nejtišší byl Canon EOS 100.

ISO: 200 ISO: 200

Závěr z tohoto krátkého seznámení s Canon EOS 20D ?
Už jsem si ho objednal a věřím, že mi bude dobře sloužit jako druhé digitální tělo k Canon EOS 1D.

ISO: 200 ISO: 800

Rostislav Stach, více najdete na stránkách www.fotolovy.cz.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Ján Maderič
    Ján Maderič
    16.11.2004 15:10

    Jiri Cvrk:
    To ano. Nechcem sa hadat, ja som to myslel skor vseobecne. Samozrejme ze s full frame a ADEKVATNE vacsim rozlisenim sa da dosiahnut to iste vysledne rozlisenie, ale podla mna (aspon)zatial za NEADEKVATNU cenu(cca 266000,-).
    Reagoval som len na Tvoje vyjadrenie ze crop faktor je "pouhy vyrez" a vyrez z full frame je to iste. Posobilo to na mna akosi "opovrhujuco", nakolko pojem "crop faktor" je casto oznacovany ako nieco co degraduje DSLR. Ano v tom pripade, ked mi nejaky sirokac "potiahne" z 20mm na 30 ci 32mm. To vadi predpokladam vacsine uzivatelov DSLR a mne by sa to tiez nepacilo. Ale su pripady ked pride crop faktor ako vhodna pomoc. Mas totiz v cene DSLR aj "telekonvertor", ktory neznizuje ani kvalitu ani svetelnost objektivu. A v pripade fotenia zveri to je urcite velkym plusom a nie slabinou.
    ...a full frame mna zatial velmi netrapi. Vyrobca z mojej krvnej skupiny ho nerobi, a ked ho aj zacne, urcite este vela vody pretiece Dunajom, nez na neho budem mat...

  • well
    well
    16.11.2004 18:08

    Výborný fotoaparát v průměrném představení od velmi dobrého fotografa. Tak nějak jsem čekal víc.

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    16.11.2004 19:00

    Well - jestli tim vic, myslis vic informaci, podivej se na podrobny test 20D od kapsy: http://www.fotoaparat.cz/article/10014/1
    Rostovi jsme 20D pujcili behem workshopu jen na chvili - rozhodoval se, zda koupit nebo ne a slibil nam za to, ze se podeli o sve prvni dojmy :)

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    18.11.2004 07:17

    Canon dělá i jiný full frame než EOS 1Ds Mark II. a sice předchozí verzi s totožným označením ale bez "Mark II.". Full frame samozřejmě lze oříznout a docílit stejného výsledku ale samotný aparát vyjde 5x dráž než 20D a po ořezu nezůstane o moc víc, než těch cca 8 mega. Za těchto okolností je myslím full frame o ničem a je lepší ušetřených 200.000,-Kč investovat do skel ....

  • Rostislav Stach
    Rostislav Stach
    Autor
    18.11.2004 14:34

    Vamp: omlouvám se, místo slova "velký" jsem měl napsat "kvalitní" - tak to bylo myšleno.
    David S.: v mém případě, když pracuji především s dlouhými skly, je skutečně 1,6x faktor přednost. Chápu, že kdo dělá širokáčem, bude brečet.
    Jinak jsem si taky dlouho myslel, že je to jako u analogu, že pokud vyfotím stejným objektivem jelena na 6x6 a bude na filmu 1cm a pak to samé udělám se stejným objektivem na kinofilm, bude ten jelen taky 1 cm velký. U digitálu to ale tak není. Skutečně je fotografovaný předmět nebo zvíře větší u faktoru 1,6 než např. u faktoru 1,3. Zkoušel jsem to a je to tak. (EOS 1D a EOS 10D)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (15)

Tisknout článek

Tip na článek

ŠKOLA BARVY JANA POHRIBNÉHO, 7. DÍL
ŠKOLA BARVY JANA POHRIBNÉHO, 7. DÍL

Sedmý díl no­vého se­ri­álu „Škola barvy od Mi­s­tra Jana Po­hrib­ného“ je vě­no­ván 1. části té­matu „Barva jako sym­bo­lický i lé­čivý ja­zyk“. Cvi­čení: Vy­tvořte kre­a­tivní fo­to­gra­fie, kde klí­čo­vou roli bude hrát šedá (již jako hlavní ná­mět nebo po­zadí), pří­padně v kom­bi­naci s další bar­vou (barvami). Snažte se po­cho­pit, jak dů­le­žitá je právě kom­bi­nace ne­ut­rální barvy a jiné vý­razné barvy, která může být vůči šedé na­prosto mar­gi­nální a přes to jí ne­pře­hléd­neme (prin­cip ba­revné do­mi­nanty).

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram