Fotoaparát.cz

Sony Xperia 1 VI: Test nejnovější vlajkové lodi z dílny Sony

Po roce čekání jsme se dočkali nové vlajkové lodi z dílny Sony. Model Xperia 1 VI se oproti předešlé generaci posunul kupředu a začíná doháňět konkurenci.

Úvod

Japonská firma Sony po roce čekání představila novou vlajkovou loď vyšší třídy, která nese označení Xperia 1 VI. Vychází z páté generace a přináší spoustu vylepšení. Prodloužená výdrž baterie až na 2 dny, menší displej, který lépe padne do ruky, nový rozšířený teleobjektiv, snímač EXMOT T a AI.

Konstrukce a design

Sony Xperia 1 VI s hmotností 192g disponuje rozměry 162 × 74 × 8,2 mm. Je o 0,1 mm tenčí něž pátá generace. Už v recenzi předchozí generace Sony Xperia 1 V jsem chválil design telefonu. U šesté generace tomu není výjimkou – pogumovaná záda, vroubkované hrany a velmi vkusný hranatý design. Tlačítkou spouště na pravé straně šasí telefonu také nechybí. Mobil má odolnost s certifikací IP65 a IP68 proti prachu a vodě. Dočkali jsme se prodloužené výdrže baterie – 5000 mAh nám zaručuje až 2 dny běžného fungování, což mohu potvrdit.

Displej

U displeje nastaly oproti předchozímu modelu značné změny. Sony zmenšila rozlišení displeje z 1644×3840 px na 1 080×2340, hustotu pixelů z 663 ppi na 440 ppi. Displej je stále skvělý, ale není tak perfektní, jako u modelu Xperia 1 V. Změnil se také formát displeje z 21:9 na 19,5:9 → displej není tak úzký a vysoký. Obnovovací frekvence 120 Hz je v dnešní době u vlajkových lodí standardem a u testovaného modelu nechybí. Na první pohled, jako u předchozího modelu, si můžeme všimnout reproduktorů na spodní hraně displeje a dle mého názoru o něco tenčích rámečků. Displej mě nijak extra nepřekvapil, vypíchnul bych ale „suprový“ jas a čitelnosti na přímém slunci.

Přehled objektivů

Ultra-širokoúhlý objektiv Hlavní objektiv Teleobjektiv
Ohnisko 16 mm 24 mm 85 – 170 mm
Světelnost f/2.2 f/1.9 f/2.3 – 3.5
Rozlišení snímače 12 Mpx 48 Mpx 12 Mpx
Velikost senzoru 1/2.5"
1/1.35"
1/3.5"
Velikost 1 pixelu 1.4µm
1.12µm
1µm
Stabilizace -- OIS OIS

Prostředí fotoaparátu

Aplikace „Fotoaparát“ je nyní jednodušší a více intuitivní. Ve spodní části nalezneme přepínač režimů. Jednotlivé profesionální fotografické režimy (M, S, P) se schovaly do režimu „PRO“ a nepletou se „pod ruce“ ve výchozím rozložení. Přes malou ikonku „Nastavení“ můžeme např. rychle nastavit samospoušť (3 nebo 10s) či formáty fotografie (4:3, 3:2, 16:9 a 1:1). Formát RAW lze změnit pouze v režimu „PRO“.

Ostatní technické spe­cifikace

Kapacita baterie 5 000 mAh
Čipset Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
RAM 12 GB
Úložiště 256 GB + microSD karta
Operační systém Android 14
Hmotnost 192 g
Odolnost IP 68
Rychlost nabíjení 30 W

Test fotoaparátu

V následujícím oddíle se podíváme na jednotlivá ohniska, objektivy, barevné režimy a nastavení foto­aparátu.

Porovnání ohnisek


0.7×



3.5×

7.1×

10×


21.2×

Hlavní objektiv

Asi tím nejpoužívanějším objektivem u mobilních telefonu je ten hlavní. U modelu Xperia 1 VI má ohniskovou vzdálenost 24 mm a světelnost f/1.9. Největší univerzál a zároveň nejlepší výstup. Snímač o velikosti 1/1.35" s rozlišením 48 Mpx. Objektivy jsou od neměcké značky Zeiss, který dodává svou optiku i do objektivů určené pro bezzrcadlovky Sony.

Ultra-širokoúhlý objektiv

Ultra-širokoúhlý objektiv je u mě jedním z nejpoužívaněj­ších. Rád totiž vždy zachytím kompletní scenérii, jak v krajině, tak při dokumentační fotografii. Objektiv disponuje snímačem o velikosti 1/2.5" a rozlišením 12 Mpx. Co se týče světelnosti, tak nejmenším clonovým číslem je f/2.2.

Teleobjektiv

Novinkou u šesté generace je prodloužený optický zoom v rozsahu 85 – 170 mm (3.5× – 7.1×). Snímač má běžnou velikost 1/3.5" a rozlišení 12 Mpx. Světelnost se u teleobjektivu pohybuje v rozsahu f/2.3 – 3.5. Nad 170 mm je zoom pouze digitální a dochází k velkému zhoršení kvality snímku – pro porovnání přikládám 2 fotografie, jedna je pořízena hlavní ohniskem (24 mm) a maximálním zoomem (cca. 508 mm), který telefon nabízí. V hlavním rozmezí jsou, dle mého názoru, fotografie dostatečně kvalitní i při prohlížení na velkém grafickém monitoru.



Foceno na hlavní ohnisko 24 mm (1×)

Pro porovnání maximální zoom cca. 508 mm (21.2×)

48 Mpx

Režim 48 Mpx nám odemyká nejvyšší možnou kvalitu snímků. Fotografie se ale dají pořizovat pouze na hlavní ohnisko 24 mm, ostatní snímače tuto možnost nemají, protože senzory nemají tak velké rozlišení.


Focena na ohnisko 24 mm

Digitální výřez

Makro teleobjektiv

Fotografovat v režimu Makroteleobjektiv se dá pouze v rozmezí ohniskových vzdáleností 120 – 360 mm. Mobil jsem schopný zaostřit už z blízkosti 4 cm, což nám umožní nám zachycovat skvělé detailní snímky. Ostření v tomto řežimu je pouze manuální a to díky posuvníku na displeji. Pro maximální kvalitu fotografií bych doporučil využít stativ, či mobil podepřít něčím, co je zrovna po ruce a tím ho z nehybnit. Fotografování z ruky je ale realné.

Panorama

K režimu Panorama není moc co dodat a všichni ví, jak tento režim funguje. Jediné co bych vytknul je, že je možné zaznamenávat scenérie pouze přes hlavní ohnisko a ne přes např. ultra-širokoúhlý objektiv.

PRO

Režim PRO nám umožní, díky manuálním režimům P, S, M a A, kompletně ovládnou nastavení jako u (bez)zrcadlovek. Jsme schopni fotografovat do formátu RAW, který je lepší pro následnou postprodukci.

Barevné režimy

Všechny fotografie či videa je možné pořizovat v 6 barevných režimech. Stačí ho jednou vybrat a on se automaticky propíše na fotografie/videa, od té doby vyfocené/natočené.


bez režimu

přírodní režim

živý režim

filmový režim

nostalgický režim

jasný režim

Další nastavení

Mezi další nastavení patří například ostření na obličej či na oko, které funguje skvěle a to i u zvířat. Je možné si nastavit z několika přednastavených formátů – 1:1, 16:9, 4:3 nebo 3:2. Vyhlazení pleti jsem bohužel nestihl vyzkoušet.


ostření na obličej

ostření na oko

Závěr a hodnocení

V závěru recenze předchozí generace jsem zmínil, že telefon je pro velmi specifickou skupinu lidí. Model 1 VI můj názor mění, i přes vyšší cenu si dovedu představit mobil využívat na denní bázi. Co se týče fotografických vlastností, tak jsem byl velmi spokojen. V porovnání s mým iPhonem 15 Pro dokážu říct, že telefon si lépe poradí se scenérií v horších světelných podmínkách. Dost jsem se také sžil s přehledností aplikace „Fotoaparát“, která mi u předchozí generace připadala zbytečně složitá. Libí se mi možnost „převzít kontrolu“ nad celým fotoaparátem díky řežimu PRO. Celkově hodnotím mobil velmi kladně a těším se, co nám 7. generace řady Xpera 1 přinese.

Klady

Minusy

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Konkurenční fotomobily

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Děkujeme společnosti Sony.cz za zapujčení telefonu k testu.