Fotoaparát.cz

Test Canon EOS R1 první dojmy

Canon představil před-produkční vzorky Canon EOS R1. Vlajková bezzrcadlovka je fotoaparát hlavně pro sportovní fotografy. Rozlišení BSI sensoru 24,2Mpix a sekvenční snímání 40sn./s do RAW neřekne celou story. Ta je o algoritmech automatického ostření a rychlosti. Vzorky Canon EOS R1 se budou testovat na olympiádě. Na trhu se R1 má objevit v listopadu. Oznámená cena je 179,900Kč.

Všichni očekávali něco jako Sony A1 nebo Nikon Z9. Super-rychlý univerzál s vysokým rozlišením. Canon EOS R1 nemá globální závěrku jako Sony A9 III. Přesto je sensor s technologií BSI super-rychlý (rychlost odečtu je 2,7ms). V minulosti Canon se zrcadlovkami mezi sportovními fotografy na stadionech a v halách jasně vyhrával nad Nikonem. V televizi jsme viděli, že počet černých tele-objektivů Nikon ve srovnání s bílými Canony byl malý. Dnes je tu ještě Sony s bílými „skly“, který špičkové bezzrcadlovky vyrábí nejdéle a zároveň je i největším výrobcem sensorů. Pro Canon je sport a fotografické agentury otázkou prestiže. V tomto segmentu vládne rychlost a autofokus, rozlišení není tak kritické. Vlajkové lodi Canonu nikdy nevládly rozlišením sensorů. Většina profesionálních fotografů s Canony mimo sport a částečně i wildlife také v minulosti fotografovala s modely 5D, nyní R5.Otázkou je, jak moc se odliší Canon EOS R1 od Canon EOS R3.

Tělo Canon EOS R1 (vlevo( je ve srovnání s R3 mohutnější.

Canon EOS R1 (vlevo), Canon EOS R3 (vpravo)

Když se koukneme na vývoj technologií mimo fotografii, vidíme, že software začíná v mnoha oborech hrát významnější roli než hardware. Dobrým příkladem mohou být automobily Tesla. Asi nebudou mít ty nejlepší motory ve srovnání s tradičními výrobci, ale ty auta s vámi budou lépe komunikovat a zvládnout nepředvídatelné situace v dopravě. Něco podobného dnes vidíme i ve fotografii. Výrobci fotoaparátů jsou ve vývoji software ve srovnání se smartphony zaostalí. Hardware mají fantastický, jenže fotografové ho nezvládají moc dobře ovládat. Proto je tu příležitost ovládnout fotoaparát automatikou pomocí lepšího softwaru – tady mu říkáme firmware.

Konstrukce těla, hledáček, monitor

Když srovnáte hmotnost teleobjektivu s hmotností těla, váha 920g (1112g s bateriemi a kartami) Canon EOS R1 není rozhodující. Integrovaný vertikální a horizontální grip jsou úžasné na manipulaci s fotoaparátem, jen kdyby byl k fotoaparátu ještě nosič. I tak je to řádné vylehčení ve srovnání s minulostí. Robustnost a zatěsnění těla je zde samozřejmost.

Super-jasný hledáček (mnohem jasnější než u R3) a plně otočný monitor.

Ovládání

Mechanické ovládání na těle asi není třeba moc komentovat. První dojmy jsem shrnul ve videu.

Autofokus, sekvenční snímání, stabilizace obrazu a před-snímání

Sensory autofokusu mají impozantní citlivost pro ostření ve tmě -7,5EV. Ve videu jsem se pokusil vysvětlit technologii křížových sensorů v rámci AF Dual Pixel (nyní je marketing nazval Intelligent Dual Pixel). Sportovní fotografie je určitě ideálním prostředím pro vývoj inteligentních režimů ostření. Koncepci nastavení lze navolit pomocí tří bloků

Canon EOS R1 dnes umí také vybrat tři sporty, na kterých asi nejvíce natrénovali algoritmy – fotbal, basketbal a volejbal. U fotbalu si v rámci Priority akce můžete navolit (střelba, hlavičkování, krátká přihrávka, dlouhý pas, dribling, vhazování, chycení míče brankářem, atakování). Takže si pak zvolíte Ronalda a střelbu a Canon R1 se bude snažit Ronalda při střelbě. Pokud dáte Prioritu sledování napříč objekty a vhazování, bude ostřit na hráče, co vhazují. Tohle se pak kombinuje s algoritmem, který postupně ostří celou postavu, horní polovinu těla, obličej a nakonec oči.

Velmi důležitá v kolektivních sportech je ignorace překážek, ostření a sledování míče apod.. Podle prvních ohlasů je už dnes výkon autofokusu z hlediska ostření na rozhodující osoby v akci impozantní. Test Canon R6 Mark II na judu, ukázal jak „chytá“ autofokus u předchůdce Canon EOS R1. Canon bude na vývoji a nastavení nového firmware intenzivně pracovat v průběhu olympiády. Znamená to, že to co dnes bylo představeno je hardware s nedodělaným softwarem, který u takto koncipovaného sportovního super-fotoaparátu asi bude hrát rozhodující roli.

Canon asi celkem rozumně ponechal nejrychlejší sekvenční snímání s elektronickou závěrkou na 40sn./s do formátu RAW, pozor ve 14-bit barevné hloubce. U méně výkonných fotoaparátů se barevná hloubka v sekvenci záměrně snižuje, čehož si technicky méně zdatní fotografové nevšímají. Rychlosti jako 120sn./s u Ni­kon/Sony se moc nevyužijí. Canon EOS R1 konzervativně na rozdíl od Nikon Z9/Z8 ponechal mechanickou závěrku pro snímání 12fps. Důvodem je nevyzpytatelné blikání některých LED světel ve vysokých frekvencích.

Velmi důležitá je ve sportovní fotografii i synchronizace s blesky. Třeba potřebujete přisvítit letícího atleta při skoku dalekém. Canon EOS R1 uvádí synchronizační čas blesku s elektronickou závěrkou 1/320s možná i 1/400s.

Maximální rychlost elektronické závěrky je 1/64000s.

Stabilizace obrazu je 8,5EV

Funkce PRE-BURST umí nasnímat 20 snímků půl vteřiny před zmačknutím spouště. Sportovní fotografové budou mít ve slotech dvě rychlé 1 nebo 2TB CFExpress karty. Ty asi zpomalení či zablokování v rámci načítání na SD karty trápit moc nebude.

Video

Canon EOS R1 určitě natočí výborné video, ale není to fotoaparát na video určený.

Baterie, paměťové karty

Canon EOS R1 používá velko-kapacitní LP-E19 battery pack. Má dva sloty na CF Express paměťové karty typu B. Ceny těchto karet již naštěstí začínají díky konkurenci trhu klesat.

Závěr

Canon EOS R1 je pořád ve vývoji, takže se závěry je třeba počkat.

Měl jsme možnost krátkodobě vyzkoušet Sony A9 III i Nikon Z9. Sony A9 III je jediné tělo s globální závěrkou. Jeho tělo je ve srovnání s Canon EOS R1 malé a lehké. Rozlišení obdobné. Výkon impozantní. Nikon Z9/Z8 jako vlajkové lodě jsou univerzální fotoaparáty s vysokým rozlišením. Rozumně velký Nikon Z8 bez gripu zaujal a udržel okruh „bohatých“ nebo profesionálních fotografů, kteří mají rádi žlutou. Proti němu nyní Canon postavil Canon EOS R5 Mark II. Pro stávající majitele profesionálních objektivů Canon je Canon EOS R1 i Canon EOS R5 Mark II výborná zpráva. Technologie těl je zase o krok dál. Pro začínající fotografy s ambicemi, co zatím do objektivů moc neinvestovali, je zejména Sony, s obrovským množstvím objektivů různých cenových kategorií (díky otevřenému bajonetu Sony E), těžkou konkurencí.

Těšíme se na test Canon EOS R1, až bude hotový.