Fotoaparát.cz

Canon EOS 20D pohledem fotografa divoké přírody

Ve dnech 5.- 7. listopadu 2004 proběhl v Krušných horách v pořadí druhý fotografický workshop, zaměřený na fotografování zvířat. Na tuto akci nám mimo jiné, zapůjčila firma CANON novou digitální zrcadlovku Canon EOS 20D. Zkoušel jsem jeho schopnosti pro případné profesionální využití při fotografování zvířat a musím uznat, že mě tento fotoaparát velice příjemně překvapil. Pro zájemce o další podorbnosti je k dispozici i test fotoaparátu Canon EOS 20D.

První zkušenosti s novým digitálem Canon EOS 20D.

Pro fotolovy je jednou z velkých výhod prodloužení ohniska objektivu 1,6×, čímž jsem z objektivu 2,8/400 získal objektiv 2,8/640 a při použití konvertorů se pak dostávám na ohniska 4/896 nebo 5,6/1280!

ISO: 100 ISO: 100 ISO: 200
ISO: 100

Kvalita snímků při použití vyšších citlivostí (400, 800 ISO – víc jsem zatím nezkoušel) je také velmi dobrá. Přechod ze „spacího režimu“ do fotografického, je po stisku spouště téměř okamžitý, nedochází tam k žádným zbytečným prodlevám.

Autofokus pracoval rychle a spolehlivě v obou režimech (AI Servo i ONE Shot), je zde možnost i dalšího režimu, inteligentního, který rozezná zda se fotografovaný objekt pohybuje nebo stojí a podle toho po namáčknutí spouště zaostřuje. Tuto funkci jsem však zatím nezkoušel.

ISO: 200 ISO: 100

Sériové snímání rychlostí 5 obrázků za vteřinu je dostatečně rychlé, pokud se fotí v jpeg, není problém se zapisováním na CF kartu, několikrát jsem toto snímání využil a nestalo se mi, že by mi „došla“ paměť. Otázkou zůstává, jak dlouho bude aparát zapisovat po zhotovení šesti snímků ve formátu jpeg a raw zároveň, to jsem nezkoušel, protože výsledný obraz z jpeg je natolik velký, že ani fotografie o rozměru 40×60 cm nevykazují žádné nedostatky.

ISO: 100 ISO: 100

Fotografování ve formátu raw tak budou využívat spíše ti, kteří budou chtít maximální zvětšeniny v maximální kvalitě. Pro mou běžnou práci je jpeg z tohoto přístroje dostatečný formát . Skvělá je i výdrž akumulátoru, v poměrně chladném počasí vydržel ukazovat plnou kapacitu celý den.

ISO: 400 ISO: 400

Jedinou nevýhodu vidím v hlučnosti zrcátka a závěrky, zvykl jsem si na tišší chod z předcházejících modelů fotoaparátů Canon, kde asi nejtišší byl Canon EOS 100.

ISO: 200 ISO: 200

Závěr z tohoto krátkého seznámení s Canon EOS 20D ?
Už jsem si ho objednal a věřím, že mi bude dobře sloužit jako druhé digitální tělo k Canon EOS 1D.

ISO: 200 ISO: 800

Rostislav Stach, více najdete na stránkách www.fotolovy.cz.