• Jiří Týř
    Jiří Týř
    27.08.2010 22:31

Nesouhlasil bych, že u zrcadlovky je žívý náhled zbytečný. Myslím, že je to naopak. Živý náhled usnadňuje kompozici a velmi přesné ostření. Dále je dobře využitelný třeba při focení s přístrojem nad hlavou nebo při momentkách.

• Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    28.08.2010 06:59

1200ZZR - podívej se na ty nové Sony... Současný LiveView na zadním displeji určitě klasický hledáček nevytlačí, o tom asi není žádný spor, je hodně situací, kdy nevyhovuje držení atd. Ale u toho konceptu z A33/A55 už bych si až tak docela jistý nebyl...

• David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    28.08.2010 11:13

Ještě pro ty co neumí číst, netvrdím, že je živý náhled zbytečný, je v mnoha situacích jistě výhodnější než hledáček. Jen tvrdím že věta, "Hledáček je postupně vytlačován funkcí živého náhledu", je u pravých zrcadlovek ptákovina.

• Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    28.08.2010 12:20

Před pár měsící LV neexistovalo. Neexistovaly bezzrcadlovky. Třeba Sony NEX-5 (s objektivem 18-200 je to docela podivný stroj) nemá ani zrcadlo, ani hledáček (natož optický). A to jsou současné trendy. => "je vytlačován". To rozhodně neznamená, že převažuje...

• David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    28.08.2010 16:03

Pak asi neumím česky. Termín "je vytlačován" bych použil před pár lety pro kinofilm vs. diditální fotografie. Kinofilm byl opravdu vytlačován a téměř vytlačen. Znamená to, že byl nahrován něčím jiným, co převážilo. Můžete tu schválně udělat hlasovací anketu, kolik majitelů zrcadlovek s funkcí LV, používá tuto funkci častěji, než hledáček, nebo tak hodlá do budoucna činit.

• David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    28.08.2010 16:04

edit: pardon za překlep, bylo míněno "byl nahrazován"

• Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    28.08.2010 20:03

1200ZZR - kdybys před pár lety udělal anketu kinofilm kontra digi, tak by to asi vyšlo pro kinofilm, výsledek je ovšem "trochu" jiný. S tou anketou kolem LV to bude stejné - vyjde jasně pro převahu normálního hledáčku, já bych také po pravdě klikal na tuto volbu. Ale o to, že třeba v roce 2015 nebudou různé mutace LV a EVF dominující i u "zrcadlovek" bych se radši nesázel, popravdě by mě to ale vůbec nepřekvapilo.

• To Shi
    To Shi
    29.08.2010 11:37

Dotaz na autora. U D3000 mě překvapila pomalost zpracování snímku při zapnutém Active D-Lighting. Jak je na tom D3100?

• Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    29.08.2010 15:25

Laboroval jsem s oběma nastaveními a rychlost zpracování s vypnutou i zapnutou funkcí ADL je podle mého názoru stejná. Resp. při zapnutí na Auto jsem nezazanamenal jediný snímek, který by se zpracovával znatelně déle.

• Jan Kováč
    Jan Kováč
    29.08.2010 21:58

Petře, všiml jsem si, že fotografie focené na ISO 3200 jsou se zapnutým ADL. Mám zkušenost, že aktivní ADL, myšleno užité při fotografování-ne post procesem, rapidně zvyšuje šum, a to i na D700. Velice by mě zajímaly fotografie na ISO 3200 bez zapnutého ADL. Nemáte nějaké? Děkuji.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse