-
Diskuse ke galeriím |
23
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
8
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Vše o fotografování |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
Opět výbornej článek, doufám že následující bude co nejdríve, potřebuju vědět to susení...jen jednu výhradu bych měl...tu chemii bych do odpadu nelil!!! Nevím sic ejak dalece je to škodlivé ale předpokládám že když se toto má odevzdávat ve sberných dvorech tak asi bude. Třeba tady u nás v Praze jezdí jednou za měsíc/dva nejaké auto co sbírá tento nebezpečný odpad, dá se to tam odevzdat zadarmo...platí to město (tedy my z daní :-)). takže já bych lil vývojku a ustalovač zvlášt do pet lahví a čas od času bych to odevzdal. Přírodu, životní prostředí by jsme měli co nejvíce chránit, my lidé...ale to začíná u každého jedince.
Díky Michal Holub
Moje poznámky k článku:
1) Autor článku předpokládá, že je naředěná vývojka na jedno použití?
2) Bylo by dobré zmínit filtraci vody pro praní, často z vodovodu vypadne vodní kámen atd.
3) Nemyslím, že je téma natolik obsáhle, že se to nedalo popsat najednou :?
Ale je hezké, že to děláte ;-)
Kdo při praní vyvolaného filmu počítá (překlopení) do 450 (a neusne při tom), ať se tady prosím přihlásí.
Článek je dobrý už jen proto, že tomuto tématu se věnuje jen málokdo...
Nesouhlasím ale s autorem, že by nasoukání svitků bylo nějak těžší než kinofilmu, mám spíš opačný dojem. Používám klasickou vývojnici Plasimat, s Jobo mám jen malou zkušenost, ale bylo to stejné. Svitek je asi o polovinu kratší, proto jde zasunout do cívky mnohem rychleji a snáz, zato někdy se mi stane, že se kinofilm zasekne a musím cívku otevřít a začít znova.
A ještě drobnost - domnívám se, že je vytahovač filmu úplně zbytečná investice, stačí potmě odstranit víčko z jedné strany kazety. A vylití vývojky odpadem je skutečně dosti neekologické, když už, tak by se to mělo hodně naředit, aspoň pustit zároveň vodu, pak by vypuštění snad nemělo tolik vadit.
Izidor
4lánek není špatný, jen lití chemikálíí do odpadu mi přijde jako idiotismus. S navjení svitku bych taky nedělal takovou vědu mám vývojnici Kaiser ani nezastřihávám rožky a jde namotat krásně vcelku bez problémů. POstup: po nalezení začátku filmu na cívce odtrhnu ochraný papír zastrčím do cívky, trochu jej potáhnu do závitu. Cívku mám při tom stále na stole a svitek leží na stole také, jen otáčením cívky dostávám film dovnitř a dotknu se jej až při odlepování pásky, kterou neodstřihávám, ale jen přilepím na negativ. + ještě jedna dobrá věc která mi byla prozrazena, svitek před voláním tak 3x až 4x propláchnu vodou, která rozpustí halační vrstvu negativu která potom může špinit vývojku.
Peru tím způsobem, že do zavřeného tanku strčím hadičku z vodou a proplachuji cca 12 - 15 min.
je ovšem chválihodné, že o to má ještě někdo zájem :o) ta kvalita při dobře naexponovaném políčku je i s tím nejlepším digitálem zatím stále nesrovnatelná
Díky za připomínky, opravdu jsem předpokládal jednorázové použití vývojky.
co se navíjení kinofilmu týče, dost lidí to odradí ... protože jak to tak bývá, každému se čas od času film sekne, a nejde tam a ani tam ... takže bych jen přidal upozornění, že potom je dobré raději cívku rozdělat, opatrně vyjmout film, uložit zpět do ruličky a do temna (poslouží zavíčkovaná a hlavně suchá vývojnice cívky prostá), uklidnit se, a pak to zkusit znovu ... :) ... několik choleriků s nakoupenou chemií nad domácím vyvoláváním zlomilo hůl jen kvůli natrženému filmu díky použitému nadměrnému násilí při namotávání ... Jinak k zastřihování růžků negativu - nutno odzkoušet - u mojí plastimatky se osvědčilo namotávat film i se zaváděcím páskem (když jsem zastřihoval sebelíp a sebepečlivěji, vždycky to mělo tendenci zadrhávat ... jinak přikláním se též k názoru, že namotat svitový film je mnohem snažší ... :)
Nedelejme z komara velblouda. To navijeni nejni zdaleka tak tezky, jak se rika. Sam nejsem z nejzrucnejsich a jeste jsem nikdy prolemy nemel. Co se obtiznosti tyce, nejsnaz jde IMHO 12snimkovej kinofilm, pak bok po boku kino 24 snimku a svitek a relativne nejhorsi je kino 36 snimku (kvuli delce). Kazdopadne staci
- peclive zastrihnout ruzky (striham fous vic nez autor a lehce "dokulata")
- cista a sucha civka
- cisty a suchy ruce! ;-)
A potom jemne, jemne, jemne. A nez nasilim, tak se radsi kousek vratit (byt trocha mirneho nasili obcas naskodu neni).
Ano, trocha násilí někdy neuškodí. Co nejde silou, jde ještě větší (-:
Mne sa osvedcil, co sa tyka vymeny chemikalii trochu iny postup. Mam dve rovnake vyvojnice (Plastimat) a to vyuzivam... Este pred natiahnutim filmu do cievky nalejem do pradznej vyvojnice vyvojku. Potom zhasnem, nasuniem film do cievky, ponorim do vyvojnice s vyvojkou, zapnem stopky, zatvorim vyvojnicu a zapalim svetlo... Do druhej vyvojnice si pripravim potrebne mnozstvo ustalovacu a do lubovolnej dostatocne velkej nadoby aby sa do nej dala ponorit cela cievka z filmom pripravim prerusovac. Asi pol minuty pred uplynutim vyvolavacej doby zhasnem svetlo, otvorim vyvojnicu s vyvojkou a po uplynuti vyvolavacej doby (pouzivam minutky na mobile so zvukovou signalizaciou) vyberiem cievku z vyvojky, ponorim ju do prerusovaca, trochu ju v nom "pomagam" a ponorim ju do druhej vyvojnice s ustalovacom, zatvorim ... a dalej je to uz jasne. Takyto postup je podla mna presnejsi, co sa tyka vyvolavacich casov, nemusim nalievat a vylievat chemikalie do a z tanku ktory je zatvoreny - co je v pripade Plastimatky dost nesikovne a tiez do ustalovaca sa v podstate nedostanu ziadne zvysky z vyvojky. Chce to vsak trochu viac cviku v praci po tme. Dve vyvojnice v podstate nie su nutne, ustalovac je mozne naliat do akejkolvek dostatocne velkej nadoby, len po ponoreni je potrebne "zachovat" par minut tmu aby film nedostal zavoj. Po takych cca 3 minutach (mozno aj skor) uz mozete pokojne vyjst s filmom v ustalovaci na svetlo a preklapanie vyvojnice sa da v tomto pripade nahradit obcasnym pohybanim cievkou v ustalovaci. Co sa tyka clanku, tak je pekny, ale tiez mam skor opacnu skusenost so svitkovym filmom vs. kino...
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).