Uživatelský test Canon EOS R5

• Luke Veselý
    Luke Veselý
    17.09.2020 15:43

Bohužel srovnání v noci neposkytuje to hlavní a tím je tepelný a odečítací šum. 5DsR je totiž zcela nepoužitelný při delších expozicích, pokud není extrémně chlazený. I tak tam ale zůstává příliš bandingu a u některých iso i viditelný zelený pruh. R5 je na tom za ty roky podstatně lépe, roli zde hraje i výklopný displej, který pomáha při chlazení, ale na R případně Ra nemá. Díky výklopnému displeji by šlo ale na všechny bezzrcadla od Canonu vyrobit jednoduché chlazení a pak by i R5 poskytoval skvělé snímky.

• Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    18.09.2020 09:21

Velmi dobrý pohled z hlediska astrofotografie, R5 jsem pro dlouhé expozice netestoval. Velké datové toky znamenají teplo a ty má R5 obrovské. Chlazení je klíčové. Tepelný šum je náhodný a jde zmenšit průměrováním multi-expozic. 5DSR trpí bandingem hlavně při podexpozici při nízkých hodnotách ISO. Snímky exponované na třetinu histogramu při ISO 3200 nebo 6400 a zprůměrované z více expozic jsou použitelné pro širokoúhlou astrofotografii. Rozlišení je 50Mpix... U deep space s objektivem 300mm maximálně exponuji 1min. Pro podexponované např. ISO 400 10min mohu u 5DSR ten ďábelský zelený pruh. Také předpokládám, že R5 tohle už mít nebude. Podle mne to bude souviset i se změnou low pass systému, který pro takhle vysoké rozlišení Canon provedl.

• Luke Veselý
    Luke Veselý
    18.09.2020 22:45

Náhodný šum lze zprůměrovat. Ten tepelný, lze pouze odečíst, ale pokud je zcela všude, je to nepoužitelné. vloni na Šumavě bylo v noci cca 20 stupňů a při expozici 4 minuty na iso 1600 to byla katastrofa. No moc nerad jsem 5DsR musel poslat dál, protože ve dne to bylo naprosto bezkonkurenční stroj.

• Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    19.09.2020 10:14

5DSR je můj hlavní foťák. Banding je hlavní problém v noci v deep space a při podexpozici - souhlas, Přesto je to špičkový krajinář, ale má mouchy, kterým je třeba se vyhnout - pozor na expozici. 20C v noci je na Sumave vzácnost. Musím říci, že vlastně neznám. 4min s Polarii a 300mm/f2,8 neudržím - jde do 1min. 10min f/2,8 ISO 400 za novu při teplotě pod 0C mi třeba pruhy neudělala....Zajimavé je, že cena 5DMark iv, klesa a 5DS či DSR se drží.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse