-
Diskuse ke galeriím |
17
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
13
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
7
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Fotoaparáty a fototechnika |
6
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
6
příspěvků za
posledních
30
dnů
Bohužel srovnání v noci neposkytuje to hlavní a tím je tepelný a odečítací šum. 5DsR je totiž zcela nepoužitelný při delších expozicích, pokud není extrémně chlazený. I tak tam ale zůstává příliš bandingu a u některých iso i viditelný zelený pruh. R5 je na tom za ty roky podstatně lépe, roli zde hraje i výklopný displej, který pomáha při chlazení, ale na R případně Ra nemá. Díky výklopnému displeji by šlo ale na všechny bezzrcadla od Canonu vyrobit jednoduché chlazení a pak by i R5 poskytoval skvělé snímky.
Velmi dobrý pohled z hlediska astrofotografie, R5 jsem pro dlouhé expozice netestoval. Velké datové toky znamenají teplo a ty má R5 obrovské. Chlazení je klíčové. Tepelný šum je náhodný a jde zmenšit průměrováním multi-expozic. 5DSR trpí bandingem hlavně při podexpozici při nízkých hodnotách ISO. Snímky exponované na třetinu histogramu při ISO 3200 nebo 6400 a zprůměrované z více expozic jsou použitelné pro širokoúhlou astrofotografii. Rozlišení je 50Mpix... U deep space s objektivem 300mm maximálně exponuji 1min. Pro podexponované např. ISO 400 10min mohu u 5DSR ten ďábelský zelený pruh. Také předpokládám, že R5 tohle už mít nebude. Podle mne to bude souviset i se změnou low pass systému, který pro takhle vysoké rozlišení Canon provedl.
Náhodný šum lze zprůměrovat. Ten tepelný, lze pouze odečíst, ale pokud je zcela všude, je to nepoužitelné. vloni na Šumavě bylo v noci cca 20 stupňů a při expozici 4 minuty na iso 1600 to byla katastrofa. No moc nerad jsem 5DsR musel poslat dál, protože ve dne to bylo naprosto bezkonkurenční stroj.
5DSR je můj hlavní foťák. Banding je hlavní problém v noci v deep space a při podexpozici - souhlas, Přesto je to špičkový krajinář, ale má mouchy, kterým je třeba se vyhnout - pozor na expozici. 20C v noci je na Sumave vzácnost. Musím říci, že vlastně neznám. 4min s Polarii a 300mm/f2,8 neudržím - jde do 1min. 10min f/2,8 ISO 400 za novu při teplotě pod 0C mi třeba pruhy neudělala....Zajimavé je, že cena 5DMark iv, klesa a 5DS či DSR se drží.
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).