Širokoúhlá astrofotografie – 2. díl: Mléčná dráha, kdy a kde ji fotografovat

Všechny hvězdy co vidíme na obloze jsou součástí naší galaxie Mléčná dráha. Nejjasnější a nejzajímavější pro fotografování je oblast v souhvězdí Střelce, kde se nachází jádro galaxie s černou dírou. Počítačové planetárium Stellarium je ideální pro zjištění polohy Mléčné dráhy v různých časech, obdobích roku a pohledech z různých míst naší planety. Musíte si dát pozor na Měsíc, který snadno Mléčnou dráhu přesvítí a najít místo s minimem světelného znečistění. Na základě těchto údajů pak můžeme začít plánovat kompozice pro noční krajiny s Mléčnou dráhou.

Jak se vyhnout Měsíci v obloze

Měsíční cyklus se stále opakuje s periodou 28,5 dne. Pohyb Měsíce po obloze se však v průběhu roku mění. Východy a západy Měsíce si snadno najdete na internetu. Sympatickou aplikaci má na svém webu fotograf Radomír Jirsák www.jirsaphoto.cz, kde zároveň vidíte i stadium Měsíce. Měsíční svit se začíná projevovat i když je Měsíc ještě pod obzorem. Závisí na tom, jak je hluboko. Čím blíže jsme k úplňku, tím více světla ze Slunce Měsíc odráží.

Mléčná dráha před východem Měsíce

Canon EOS 6D Mark II, Sigma 14mm f/1,8, clona f/1,8, čas 20s, ISO 3200, snímek Heleny Macenauerové

Noční snímek sopky Chimborazo v Ecuadoru byl pořízen v září těsně po úplňku. Oblast je v blízkosti rovníku. Po setmění byl Měsíc pod obzorem. Vpravo byl zároveň vysoký hřeben, který Měsíc ještě trochu odstínil. 

Následující tři dny již byly mraky. Na tzv. optimální podmínky nikdy nečekejte! To platí nejenom při cestování.

Světelné znečistění

Výbornou aplikací, která vám poskytne základní údaje je www.lightpollutionmap.info. Bohužel neříká nic o lokálních zdrojích. Stačí jedna pouliční lampa…

Kostel Panny Marie v Kašperských horách

Canon EOS 5DSR, objektiv Canon 24mm f/1,4, clona f/1,8, čas 10s, ISO 3200, dvouřadé panorama

Snímek ukazuje efekt jedné nekvalitní pouliční lampy . Bohužel svítí celou noc a to všemi směry. Většina lidí si bohužel stále myslí, že světlo v noci je dobrá věc. Bohužel každý opravený dům či nová stavba znamená vice světelného znečistění. K tomu ještě ve dvě ráno letí nad kostelem Elon Musk a dělá na obloze svými družicemi čáry…

Z hlediska světelného znečistění je v Čechách na tom celkově nejlépe Šumava díky historii spojené s válkou a železnou oponou. Tlak developerů na výstavbu je zde však obrovský. K tomu ještě Elon Musk se svými družicemi (podrobně se tomuto tématu věnuje náš článek Elon Musk – začíná konec astrofotografie?).

Z hlediska světelného znečistění špatné není ani Manětínsko severně od Plzně. Je to příklad pro ostatní. Velmi důležitý je zde hlavně zájem obcí a občanů neplýtvat penězi za elektřinu tam, kde to nedává smysl.

Výbornou pomůckou jsou mapy světelného znečištění. Konkrétně tato mapa je převzata z mezinárodního webu www.lightpollutionmap.info a k dispozici je taky český web svetelnez­necisteni.cz.

Kompozice Mléčné dráhy v závislosti na ročním období poloze střední Evropy

Ve středních šířkách severní polokoule je Mléčná dráha nejatraktivnější od konce března do poloviny září. Je to období, kdy vidíme do oblasti galaktického jádra u souhvězdí Střelce (Sagittarius). Galaktické jádro je centrum rotace naší galaxie. Mléčná dráha zde září nejjasněji a je zde i největší hustota hvězd.

V zimním období se tato část naší galaxie nachází za Sluncem, které ji svým jasem překryje. Přímo za Sluncem se střed galaxie nachází v lednu, naopak v červenci bude u nás kolem půlnoci Střelec nejvýše nad obzorem. V lednu hledíme k vnějším okrajům naší galaxie. Střelec je na jihu těsně pod obzorem a není proto vidět.

Schéma Mléčné dráhy s polohou našeho Slunce najdete v plném rozlišení najdete zde.

Celý oblouk Mléčné dráhy horizontálním výřezem vyfotografujeme v dubnu a začátku května v druhé polovině noci, kdy Střelec vystupuje výše nad obzor. Mléčná dráha vytváří oblouk relativně nízko nad krajinou. Období od června do září je zase vhodné pro vertikální kompozice. V průběhu noci se vždy pohybuje směrem od východu k západu. To shrnuje přibližná tabulka.

Mnohem přesnější informace pro plánování však najdete pomocí počítačových aplikací jako je Stellarium nebo Photopills v mobilu. Pokud však začnete v noci fotografovat, časem už budete vědět, kde se bude Mléčná dráha nacházet. Mobil v noci vás zbytečně bude oslňovat a rušit při fotografování.

Mléčná dráha na začátku dubna, Šumava

Canon EOS 5DSR, objektiv Sigma 14mm f/1,8, clona f/1,8, čas 20s, ISO 3200


Obr. Mléčná dráha na Zhůří 1. května 2017

Canon EOS 5DSR, objektiv Canon 24mm f/1,4, clona f/2,2, čas 15s, ISO 5000, jednořadé panorama složené z osmi snímků

Sníh je 1. května na Šumavě unikát. Zdánlivě zimní snímek s letní Mléčnou dráhou…


Mléčná dráha v srpnu, Šumava

V létě Mléčná dráha stoupá prudce k nadhlavníku a nutí k vertikální kompozici.

Canon EOS 5DSR, objektiv Sigma 14mm f/1,8, clona f/1,8, čas 20s, ISO 3200


Mléčná dráha na konci prosince

Canon EOS 5DSR, objektiv Canon 24mm f/1,4, clona f/2,2, čas 15s, ISO 5000

Na obloze již vládne zimní král Orion. Tři hvězdy jeho pásu a M42 jsou pod Mléčnou dráhou dobře zřetelné.

Pokud ve stejném období vyrazíte na jižní polokouli, uvidíte do úplně jiné části naší spirální galaxie. Navíc zde bude léto.

Mléčná dráha na chilském Altiplanu 24. prosince

Canon EOS DSR Mark II, Sigma 14mm f/1,8, clona f/1,8, čas 20s, ISO 3200

Jižní obloha je nesmírně atraktivní. Na obloze mimo jiné září i obrovské trpasličí galaxie Velké a Malé Magellanovo mračno. Ty ne severní polokouli nikdy neuvidíme.

Výhodou digitálního planetária Ste­llarium je, že si zadáte místo na planetě a můžete si přesně nasimulovat, jak zde bude vypadat noční obloha v jakoukoli část noci.

1. díl seriálu Širokoúhlá astrofotografie naleznete zde: Astrofoto­grafie podle velikosti fotografovaného objektu

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jiří Hlisnikovský
    Jiří Hlisnikovský
    20.04.2021 13:15

    Cituji:
    "Celý oblouk Mléčné dráhy horizontálním výřezem vyfotografujeme v dubnu a začátku května v druhé polovině noci, kdy Střelec vystupuje výše nad obzor. Mléčná dráha vytváří oblouk relativně nízko nad krajinou."

    Můj komentář - celý oblouk Mléčné dráhy nevyfotíme nikdy najednou.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    27.05.2021 10:00

    Souhlas. Myslím tím jednořadé panorama ideálně objektivem 24mm na full frame tak, abych měl dost prostoru. Výhodou je, že se nedeformuje perspektiva tak jako později v roce., kdy Mléčná dráha vystupuje mnohem výše.
    Pokud bych použil 14mm, dostal bych celý oblouk do dvou záběrů.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram