Test FF bezzrcadlovky Nikon Z8

Nikon Z8. Krátké jméno pro další fulframe bezzrcadlový fotoaparát firmy Nikon. On je i "bezzávěrkový", protože nemá mechanickou závěrku. Jak fotí a jak natáčí video?

Nikon Z8

Parametry fotoaparátu Nikon Z8

Základní parametry fotoaparátu najdete v tabulce níže.

Nikon Z8 je fulframe profesionální bezzrcadlovka firmy Nikon s bajonetem Z. Mně se dostala do ruky s objektivy Nikkor 70–200 mm f/2,8 VR S a objektivem Nikkor 24–70 mm f/2,8 S.

Snímač FX, CMOS, 35,9 mm x 23,9 m; pětiosá stabilizace
Efektivní počet pixelů přibližně 45,7 megapixelů
Citlivost ISO ISO 64 – ISO 25 600; k dispozici je i ISO 32 a až ISO 102 400 (1 EV pod nativní minimum a 2 EV nad nativní maximum); Poznámka: Citlivost ISO je omezena na 400 až 25 600 při výběru režimu tonality HLG.
Hledáček 1,27cm / 0,5˝ elektronický hledáček OLED s cca 3 690 000 pixely (Quad VGA), vyvážením barev a automatickým a manuálním (18 úrovní) nastavením jasu; dioptrická korekce –4 až +3 D; zvětšení cca 0,8×
LCD 3,2", vodorovně a svisle výklopný dotykový, 2,1 kPx
Vyvážení bílé Automaticky (3 typy), automatické vyvážení bílé barvy pro přirozené světlo, přímé sluneční světlo, zataženo, stín, žárovkové světlo, zářivkové světlo (3 typy), blesk, výběr barevné teploty (2 500 K až 10 000 K), manuální nastavení (možnost uložení až 6 hodnot), vše s možností jemného vyvážení
Automatické zaostřování hybridní automatické zaostřování s fázovou detekcí/detekcí kontrastu a pomocným světlem AF; Pracovní rozsah –7 až +19 EV (–9 až +19 EV v režimu zobrazení hvězd)
Rychlost závěrky 1/32 000 až 30 s (v krocích po 1/3, 1/2 nebo 1 EV, v režimu M lze rozšířit až na 900 s), Bulb (B), Time (T)
Sekvenční snímání až cca 120 sn/s(jpg, 11 Mpx), 20 sn/s (RAW), 30 sn/s (jpg, plné rozlišení); funkce předsnímání
Typy souborů foto: JPEG, RAW/NEF (14 bit), HEIF; video: NEV, MOV, MP4 (komprese videa N-RAW (12 bitů), Apple ProRes RAW HQ (12 bitů), Apple ProRes 422 HQ (10 bitů), H.265/HEVC (8 bitů/10 bitů), H.264/AVC (8 bitů))
Videosekvence až 8K/60p (video RAW); video N-Log a HDR (HLG), zobrazení monitoru vlnového průběhu (osciloskopu), červený rámeček indikace záznamu, zvětšení zobrazení záznamu videa (50 %, 100 % a 200 %), rozšířené časy závěrky (režim M) a záznam ve dvou formátech (video proxy) pro formát videa RAW; možnost rozšířeného převzorkování; možnost zobrazení informací o záznamu videa prostřednictvím menu i; zoom s vysokým rozlišením
Konektivita USB-C, HDMI typu A, 3,5mm jack, bluetooth, WiFi
Paměťová karta 1 paměťová karta CFexpress nebo XQD a 1 paměťová karta Secure Digital (SD)
Rozměry těla; hmotnost Cca 144 × 118,5 × 83 mm; 910 g včetně baterie a paměťové karty

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Aparát má řadu funkcí, které ovlivňují obrazový výstup. Proto jsem, pokud neuvedu jinak, používal tovární nastavení.

Podrobnější údaje najdete na webu výrobce, případně v manuálu, který má přes devět set stran. Když porovnáme dříve testovaný Nikon Z7II a Nikon Z8, zjistíme, že ve výše uvedených parametrech je jen několik málo rozdílů. Ty zásadnější jsou v oblasti videa. Jenže vedle možností nastavení, je tu i ergonomie a vzhled. A ty jsou u Z8ky profesionální a odopvídají třeba Z9.

A já hned na začátku napíši, že jsem Z8ku vracel opravdu nerad.

Nikon Z8 Nikon Z8

Použité objektivy

Nikkor 24-70/2,8 Nikkor 24-70/2,8
Nikkor 70-200/2,8 Nikkor 70-200/2,8

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Ergonomie

Tělo Z8čky si prohlédněte na přiložených snímcích. Na horní straně najdeme čtyřtlačítkový volič. Jedno tlačítko je pro volbu režimu, další pro vyvážení bílé, volbu sekvenčního focení a poslední pro bracketing. Celkově je to parádní a běžné profesionální řešení Nikonu.

Nikon Z8 Nikon Z8

Já bych hodnocení „mechanické“ ergonomie i zkrátil. Je prostě perfektní.

Je tu však jedno ale. Monitor se naklápí ve dvou rovinách, je to takové nějaké podivné řešení. Mně se nelíbí. Především proto, že LCD nejde přiklopit k tělu a při jakékoliv manipulaci na mne odhalená konstrukce působí chatrně. Jak moc vydrží hrubé zacházení, jsem nezkoušel.

Nikon Z8 Nikon Z8
Nikon Z8 Nikon Z8

Ještě zdůrazním, že podstatná pro rychlost ovládání je existence joysticku na zadní stěně. Jeho užití se překrývá s funkcí křížového voliče („šipky“ kolem tlačítka OK). To je funkčně dokonalé. A k tomu si přidejte jednak funkční tlačítka, která nemají přímou funkci (samozřejmě mají nějakou z výroby) a jednak se dá chování většiny tlačítek definovat v menu.

Málem jsem nenapsal, že tělo je utěsněné proti prachu a vlhkosti. To je ale v daném segmentu zcela zřejmá vlastnost.

K dobrému ovládání slouží i orientace v Menu stroje. Doufám, že Menu, které měl můj konkrétní kus, není finální verze. Podívejte se na video. Jednotlivé položky nejsou rozlišené a po odrolování zůstává aktivní druhý řádek zdola. Naštěstí si lze vytvořit vlastní menu z libovolných položek, takže z toho je cesta ven. Ale tohle se opravdu nepovedlo. U Z7II se přestránkovávalo a menu tak bylo mnohem přehlednější.

procházení menu

rychlé nastavení

Displej a hledáček

Displej je samozřejmě dotykový. A jako takový může sloužit k ostření a zaměření daného místa. Já mám raději tradiční postupy. Ale pro listování v menu a obecně pro nastavení parametrů je to samozřejmě skvělá vlastnost (to se opakuji).

Nikon Z8 Nikon Z8

Kdyby hledáček neukazoval expoziční údaje, tak prostě nemáte šanci poznat, že je elektronický. Je prostě výborný. Já si dokonce myslím, že pro objektivy s horší světelností bude mít lepší zobrazení, než klasické průhledové hledáčky. Vývoj v tomto směru urazil obrovský kus cesty. A samozřejmě nesmíme zapomenout na stavový displej na horní stěně.

Některá nastavení fotoaparátu

Nikon Z8 je profesionální model. A od toho se odvíjí dostupné funkce. Alespoň základní možnosti najdete na následujícím videu. Já zmíním jen možnost volby citlivosti s možností automatické regulace, případně pevné hodnoty. Volit lze od cca ISO 32 (Lo 1) do ISO cca 102 400 (Hi 1). Najdeme pět druhů bracketingu – vedle expozičního a zábleskového je zde i jejich kombinace a také bracketing vyvážení bílé a ADL (prakticky je to korekce jasu v kontrastních scénách).

Zajímavůstkou je vícenásobná expozice, při které se defaultně ukládají i původní snímky v RAWu. Takže co nezvládne fotoaparát, lze napravit doma v PC. Ukázku jedné takové složeniny přikládám.

složenina

Focení HDR s několika možnostmi nastavení a intervalové focení focení najdeme také.

Nikon Z8, Objektiv: NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S, f=70.00 mm, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 100, 0 EV , Vyrovn?n? b?l?: Automatick? Nikon Z8, Objektiv: NIKKOR Z 70-200mm f/2.8 VR S, f=70.00 mm, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 100, 0 EV , Vyrovn?n? b?l?: Automatick?

ukázky HDR

Nastavení intervalového snímání je díky řadě předvoleb možná komplikované, ale výhodou je možnost kombinovat běžné intervalové snímání s bracketingem. Nechybí ani časosběrné video a ani možnost fotit s posunem místa zaostření.

možnosti nastavení

zobrazení při přehrávání snímku

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram