Test fotoaparátu Sony CyberShot DSC-RX10 II

Zhruba po roce a půl od recenze modelu Sony CyberShot DSC-RX10 přinášíme recenzi nástupce tohoto ultrazoomu s velkým 1" senzorem - Sony CyberShot DSC-RX10 II. Nový senzor s rychlejším odečítáním dat přinesl 4K video, nové funkce, jako je slow-motion a přibyl také lepší hledáček nebo rychlejší snímání.

Expoziční režimy a možnosti nastavení

Sony CyberShot DSC-RX10 II

Na horní straně těla najdeme hlavní volič režimů – P,A,S,M, MR, video, HFR, panorama, SCN, Auto.

Sony CyberShot DSC-RX10 II
Sony CyberShot DSC-RX10 II

HFR je režim velmi zpomaleného záběru (video 40× zpomalené, tedy s 40× vyšší snímací frekvencí). Pro svou funkci vyžaduje karty typu SDXC třídy 10 a vyšší. Se staršími SDHC nepochodíte. MR zobrazí výběr ze tří uživatelských nastavení. Mezi 9 scénickými režimy je i redukce rozmazání pohybu, kdy dojde ke kombinaci několika za sebou exponovaných snímků do jednoho.

Sony CyberShot DSC-RX10 II

Korekce expozice zůstala na vlastním otočném voliči, parádní věc. Podvolby jednotlivých režimů měníte kolečkem vedle tlačítka pro video. Podstatné funkce najdete pod tlačítkem Fn, další ovládání je intuitivní. K dispozici jsou dvě programovatelná tlačítka, takže za mě jednoduchost a současně individuálnost nastavení je na výbornou. Menu je přehledné, byť rozsáhlé.

Manuál v češtině k RX10 II najdete na stránkách Sony.

Čip

Snímacím čipem je CMOS Exmor RS® typu 1.0. Velikost čipu je 13,2 × 8,8 mm. Poměr stran je 3:2, maximální rozlišení je 5472×3080 bodů. V jiných poměrech stran jde o ořez z těchto hodnot. Výjimkou je režim panorama, který má snímky až 12416×1856 nebo 5536×2160 bodů.

Produktový snímek Sony

Součástí čipu je paměť DRAM, což zásadním způsobem zrychluje přesun dat a tím se umožňuje nahrávání až 40× zpomaleného záznamu i mimořádně rychlá závěrka až 1/32000 s. Ze stejného důvodu je možné exponovat až 14 snímků za sekundu.

Produktový snímek Sony

Procesor pro zpracování je BIONZ X o kterém výrobce píše: „ … je fotoaparát RX10 II vybaven jedinečným procesorem BIONZ X™, který nabízí přirozenější detaily, realističtější snímky, bohatší barevnou škálu a nižší úroveň šumu při pořizování fotografií i videí.

Rozhodně je to přínos, ale otázkou je, kolik jste již vyfotili snímků s podobnými negativními vlastnostmi. Tím rozhodně nechci snížit význam technologického pokroku, ale i ten vyžaduje příznivé podmínky – dostatek světla na extrémně krátký čas.

Prohlížení fotografií

Některé možnosti dostupné při prohlížení vidíte výše na přiložených snímcích.

Video

Sony CyberShot DSC-RX10 II

V téhle oblasti se stále dostává technika vpřed. Máme k dispozici rozlišení 3840 × 2160 (30p, 25p, 24p), 1920 × 1080 (60p, 60i, 24p) ,1440 × 1080 (30p), 640 × 480 (30p). Volba závisí na typu kodeku MPEG-4, AVCHD nebo XAVC S. Nejvyšší frekvence snímání je 1000 fps při rozlišení 1136×384 (800×270) bodů v režimu HFR (typ XAVC S) a v délce max 2 (4) sekundy. Ale jak jsem psal výše, tuto frekvenci lze využít pouze s kartami typu SDXC alespoň třídy 10. Vyšší rozlišení je k dispozici až pro snímací frekvence 250 fps (cca FullHD) a 500 fps (cca HD). I tak je délka záznamu maximálně 4s.
Právě volba 4K videa a vysokorychlostní snímání s důsledkem „pomalého“ videa (40× pomalejší), je jedním z rozdílů mezi RX10 a RX10 II.
Při užití HFR videa lze navolit, zda se video snímá od stisku tlačítka, nebo do stisku tlačítka.

Sony CyberShot DSC-RX10 II Sony CyberShot DSC-RX10 II

Pokud nahráváme ve formátu XAVC S nebo AVCHD, lze nastavit současné ukládání i do MP4. Pro standardní použití je MP4 přece jen vhodnější (je to obdoba RAW+jpg).

Při natáčení videa lze pořizovat snímky, dokonce automaticky podle „vůle“ automatiky například v závislosti na výskytu osob v záběru.

Standardní video má čtyři režimy snímání, které kopírují fotografické režimy. Automatické (P), s prioritou času, s prioritou clony a plně manuální.

Pokud se chcete o nastavení a možnostech videa dozvědět více, pak rozhodně doporučuji pročíst manuál. Možnosti a kombinace dostupných voleb jsou totiž neobvykle široké.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Video MP4 FullHD

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    23.11.2015 11:14

    Přidám svůj komentář k ceně přístroje:
    Přímo podle slov zástupců společnosti Sony je nechávat starší modely na trhu za nižší cenu souběžně s novými a dražšími záměr - lze tím suplovat širší portfolio modelů. Konkrétně u RX10 II a RX100 IV jde skutečně hlavně o 4K video + přidružené funkce, které vám sice v tomto případě zdvojnásobí cenu (to opadne), ale pokud to potřebujete, je dobré tu možnost mít. Problém by vyšší cena byla, kdyby zároveň z trhu zmizel "Mark I".

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram