Nikon Z6 III - první dojmy

Bezzrcadlovka Nikon Z6 III vychází částečně z technologií použitých v Nikon Z8 a Nikon Z9. Používá sensor s rozlišením 24Mpix v uspořádání mezi tzv. stacked a běžným sensorem. K tomu citlivý a rychlý autofokus s vyhledáváním objektů, plně otočný display, velmi jasný hledáček, rychlost snímání 20 fps s elektronickou závěrkou (14 fps s mechanickou) v plném rozlišení. Cena za tělo bude 76990Kč.

Nikon Z6 III se postavil proti Canon R6 II, Sony A7IV a Panasonic S5 II v segmentu tzv. univerzálních bezzrcadlovek střední třídy s rozlišením kolem 24Mpix. Ty jsou na trhu již nějakou dobu (Sony A7IV 3 roky, (rozlišení 36Mpix), Canon R6 II 2 roky), Panasonic S5 II (1 rok) a jsou cenově zhruba o 20,000Kč níž než nový Nikon Z6 III. Je tedy jasné, že Nikon musí při takto zvolené ceně nabídnout o dost navíc. Plně profesionální špičkový model Nikon Z8 s rozlišením 45,7Mpix je jen o 20,000Kč dražší.

Sensor

Trend v nejvyšší řadě bezzrcadlovek jsou dnes tzv. vrstvené angl. stacked sensory umožňující vysokou rychlost odečtu a to i při velmi vysokém rozlišení. Nikon si své sensory nevyrábí. Kupuje je s největší pravděpodobností od Sony (hlavní procesor je samozřejmě Nikon). I v nové vlajkové lodi Canon R1 bude „stacked“, nikoliv globální závěrka, kterou má zatím jen Sony A9III. „Hybridní stacked“ sensor je logický kompromis mezi klasickým a „stacked“ uspořádáním, aby šlo nabídnout nižší cenu. 20sn./s je pro většinu profesionálních fotografů dostačující snad s výjimkou sportovních fotografů, kterých zase tolik není. Je zábavné, že marketingová oddělení zdůrazňují u Nikon Z6III 120sn./s. To je v JPEG a s cropem DX. Nevím, kdo z fotografů to bude využívat…

Pro fotografy, kteří chtějí vysoké rozlišení, nabízí Nikon Z6iii snímky s vysokým rozlišením s technologií Pixel shift – rozlišení 96Mpix. Tuto technologii jsem zkoušel s Panasonic S5 II, který umí snímek s vysokým rozlišením složit rovnou v těle fotoaparátu. To Nikon Z6 iii zatím bohužel neumí. Nikon skládá pomocí externího programu – dá dohromady až 32 snímků. Pozor: tahle technologie funguje, ale musíte mít opravdu statickou scénu, kde se nic nehýbe.

Tělo a ovládání

Tělo Nikon Z6 iii váží 750g a proti Nikon Z8 (910g) slušně odlehčil. Ergonomii Nikon tradičně umí. Plně otočný display a joystick na ovládání pohybu sensoru autofokusu oceňuji.

Tělo nabízí individuální nastavení. Nikon již v době zrcadlovek trochu netradičně vůči jiným značkám řadu funkcí vkládal na tlačítko pod objektiv. Teď tam jsou volitelná funkční tlačítka Fn1 a Fn2, která si můžete nastavit.

Tělo je odolné proti stříkající vodě. Jen mě trochu zaráží odolnost pouze do –10C. Doufám, že konzervativní Japonci počítají i s –20C (hlavně maziva).

Plně otočný display se již u nově představovaných bezzrcadlovek vyšší třídy stal standardem.

Autofokus a stabilizace obrazu

Že se citlivost autofokusu postupně zlepšuje, nemám pochyb. Když specifikace říká, že je to –10EV, vždy mě to na první zarazí. Je to totiž hodnota pro objektiv se světelností f/1,2. Takových objektivů moc neexistuje. –7EV či –6EV pro objektivy se světelností f/2,8 nebo f/4 však také není špatná hodnota.

Protože jsme Nikon Z6 III neměli na test, vycházím z poznatků Chris Nicholse, kterému věřím z dob DPreview. Ten autofokus zkoušel na fotbale s objektivem 300mm f/2,8. Jeho první dojem byl výborný, i když sledování objektů -tracking se mu zdál o chlup horší než u Nikon Z8. Takto bych to také očekával.

Pozn.

Tady mám osobní nej-referenci Sony A9III s objektivem Sony 300mm f/2,8. Tady to drželo oči atletů neuvěřitelně. Jenže cena těla je také jinde.

Autofokus umožňuje výběr detekce předmětů – u zvířat umožňuje výběr kočka, pes a pták…

Stabilizace obrazu je důležitá nejenom při fotografování, ale třeba i v situaci, že s teleobjektivem potřebujete z ruky natočit krátké video např. při fotografování zvířat Ono často technické parametry jako v tomto případě 8EV v 5-to osách úplně nevyjadřují to, co vlastně potřebujete. Na stabilizaci při videu je třeba velmi dobrý Panasonic S5.

Velkou výhodou Nikonu Z6III je naopak, že stabilizuje na základě zaostřeného místa, nikoliv na střed obrazu, jak to bývá obvyklé.

Hodně oceňuji i funkci pre-burst capture. Pokud fotografujete zvíčata, občas čekáte, kdy „orel“ konečně vzlétne. Pak to zmáčknete, jenže třeba kus křídla je mimo obraz. Tato funkce průběžně zaznamenává snímky před zmačknutím spouště a může vás zachránit.

Video

Rychlost procesorů a odečítání je dostatečná pro video (rolling shutter při švenkování). Nikon Z6III umí 6K/60P (RAW) přímo ve fotoaparátu. To z něj dělá univerzální přístroj pro fotografování i video ve vysoké kvalitě.

Fotoaparát má veškeré konektory pro natáčení videa, zejména externího mikrofonu.

Ostatní

Nikon Z6III má dva sloty na paměťové karty a u jednoho slotu ponechal kompatibilitu na nejrozšířenější SD karty.

Špičkový elektronický hledáček je velmi světlý, s vysokým rozlišením o obnovovací frekvencí. Svými parametry dokonce překonává Nikon Z8/Z9. 

Závěr

Nikon Z6 III nasadil do boje v kategorii střední třídy velmi rychlý fotoaparát s výborným ostřením, stabilizací a propracovanou ergonomií.

Nemám pochyb, že přístroj vycházející z Nikon Z9/Z8, které jsem testoval , bude výborný i v náročných disciplínách jako sport a wildlife. Obrazová stránka byla u Nikonu vždy výborná.

Pořád vidím hodně Nikoňáku s cenově velmi dostupnou zrcadlovkou Nikon D750 nebo D780. V současnosti uváděná startovací cena Nikon Z6 III leží hodně blízko vůči plně profesionální zrcadlovce Nikon Z8 s rozlišením 45,7Mpix. Většina fotografů od Nikonu by podle mne uvítala rychlý FF přístroj v cenové úrovni o 20000Kč níž.

Naopak cena Nikon Z6 III v Česku 76990Kč je vysoká vůčí FF konkurenci Sony, Canon, Panasonic pro fotografy, kteří hledají nový systém s objektivy. Špičkové a cenově atraktivní tělo by je mělo přesvědčit.

Jisté je, že uváděná cena je úvodní a bude se časem měnit. Přístroj bude nutné vyzkoušet v praxi.

Těšíme se na reálný test fotoaparátu Nikon Z6 III.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"
Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"

Od 17. ledna do 17. března jste měli mož­nost při­spí­vat do sou­těže v naší ga­le­rii na Fo­to­A­pa­rát.cz na téma „VÝ­CHODY A ZÁ­PADY SLUNCE“. Všichni naši čte­náři pak měli mož­nost vy­bí­rat nej­zda­ři­lejší snímky a udě­lit jim pa­t­řičný po­čet bodů. Cel­kem jste vlo­žili 149 fo­to­gra­fií! Nej­ú­spěš­něj­ších 10 snímků uká­žeme spolu s od­po­věd na naše otázky v ná­sle­du­jí­cím článku. Hod­notné knižní ceny po­skytlo ví­tězům na­kla­da­tel­ství Zo­ner­Press.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram