Šumavský festival pro fotografy a cestovatele 2024

Srdečně Vás zveme do malebného městečka Sušice, kde se již v sobotu 12. října uskuteční Šumavský festival pro fotografy a cestovatele. Celá akce se bude konat v Kině Sušice (Příkopy 178, Sušice). Můžete se těšit na inspirativní přednášky, workshopy pod vedením profesionálů a hlavně skvělou atmosféru. Začínáme hned v 9:00 přednáškou od Kamila Vargy a v 8:00 startuje již 14. Šumavský FotoMaraton, který je součástí festivalu. Více informací o akci zjistíte níže v článku. Přijeďte si užít víkend na Šumavu!

O AKCI

Den plný fotografování, fascinujících přednášek a především skvělé atmosféry nás čeká v rámci Šumav­ského festiva­lu pro fotografy a cestovatele. Akce se uskuteční 12. října 2024 v příjemném prostředí kina Sušice. Společne budeme fotografovat, bavit se, vzdělávat se, soutěžit o hodnotné ceny. Festival má čtyři hlavní části. Přednášky v hlavním sále, kreativní workshopy s profesionály, technické workshopy a oblíbenou soutěž FotoMa­raton. Na své si přijde každý, kdo má rád fotografování nebo cestování, začátečník i pokročilý. Přijeďte si užít foto-víkend na Šumavu!

Vstupenky

Prodej vstupného probíhá přes web Kina Sušice. V ceně vstupného jsou všechny přednášky a technické workshopy.

Typ vstupného: Čas: Cena:
Dopolední vstupné 8:00 – 12:00 200 Kč
Odpolední vstupné 12:30 – 18:00 200 Kč
Celodenní vstupné 8:00 – 18:00 350 Kč

VSTUPNÉ MŮŽETE OBJEDNÁVAT ZDE

14. Šumavský FotoMaraton

Současně s Festivalem pro fotografy a cestovatele startuje i Šumavský FotoMaraton. FotoMaraton je celosvětově oblíbená fotografická soutěž pro širokou veřejnost. Úkolem soutěžících je nafotit za 5 hodin 5 témat v zadaném pořadí. Soutěží se o hodnotné ceny, které předá Mistr Robert Vano. Cena startovného je 200 Kč pro dospělé a 100 Kč pro děti a studentyProgram FotoMaratonu:

  • 8:00 – Start
  • 8:00 – 11:00 – Registrace účastníků, zadání úkolů
  • 11:00 – 14:00 – Odevzdání úkolů
  • 16:30 – Vyhlášení soutěže, předávání cen z rukou Mistra Roberta Vano

REGISTRACE NA 14. ŠUMAVSKÝ FOTOMARATON


Autor: Vladislav Hošek

Autor: Helena Macenauerová

PŘEDNÁŠKY

Přednášky jsou srdcem festivalu. Zkušení fotografové a cestovatelé sdílí své fotografie z České republiky a ostatních koutů světa, nahlíží do kultury a přírodního bohatství regionů a ukazují, jak fotografie může být silným nástrojem pro sdílení těchto zážitků. Nejen že se dozvíte o zahraničních a českých destinacích, ale také se dozvíte tipy a triky, jak zaznamenat ty nejlepší okamžiky na svých cestách. Všechny níže uvedené přednášky jsou v cené vstupného. KOUPIT VSTUPNÉ

Hlavní sál

Čas: Téma: Přednášející:
9:00 – 10:00 Jak nafotit dokonalý portrét Kamil Varga
10:00 – 11:00 Madagaskar Helena Macenauerová
11:00 – 12:00 Šumava známá i neznámá Jan Schafhauser
12:00 – 12:30 Polední pauza Jiří Plachý
12:00 – 12:30 POLEDNÍ PAUZA  
12:30 – 13:30 Nočná krajiny Šumavy a světa Andrej Macenauer
13:30 – 14:30 Trek okolo osmitisícovky Manaslu Vladislav Hošek
14:30 – 15:30 STO nejlepších fotografií Šumavy od Vládi Hoška Vladislav Hošek
15:30 – 16:30 Fotografování aktů Robert Vano
16:30 – 17:00 Vyhlášení soutěže Šumavský Fotomaraton  
17:00 – 18:00 Uganda, zelené srdce Afriky Andrej Macenauer

Autor: Jan Schafhauser

Autor: Andrej Macenauer

WORKSHOPY

Rádi bychom Vás pozvali na i jedinečné fotografické workshopy, které budou probíhat ve dvou sálech přímu v Kině Sušice. Workshopy povedou zkušení profesionální fotografové a nabídnou příležitost zdokonalit své dovednosti. Jsou určeny pro všechny fotografické nadšence bez ohledu na úroveň dovedností. Vstup na akci je zdarma, avšak jednotlivé workshopy je možné zakoupit zvlášť a to za cenu 250 Kč.

Technické workshopy

Čas: Název workshopu: Lektor:
10:00 – 11:30 Jak začít s fotografováním Vesmíru a noční oblohy. Andrej Macenauer
12:30 – 13:30 Produktová fotografie na zakázku Jan Schafhauser

Kreativní workshopy

Čas: Název workshopu: Lektor:
9:00 – 10:00 Líčení modelky. Účesy.
 
11:30 – 12:30 Fotografování portrétu
Kamil Varga
13:30 – 15:00 Fotografování aktu
Kamil Varga

WORKSHOPY MŮŽETE OBJEDNÁVAT ZDE

HVĚZDY

Robert Vano

Robert Vano je především světově uznávaný módní a reklamní fotograf. Fotografuje černobílé portréty a akty na klasický film a používá také už málo používanou techniku platinotypie. Spolupracuje se světovými značkami, vede workshopy „Daylight nude“. Nejraději fotografuje při denním světle.


Andrej Macenauer

Andrej je profesionální fotograf. Je spoluzakladatelem a šéfredaktorem populárního webu pro fotografy FotoAparát.cz a dlouholetým lektorem kurzů FotoInstitut.cz. V současné době zaměřuje svou činnost na fotografování krajiny na Šumavě i ve světě, ve dne i v noci. Pravidelně vyráží fotografovat zvířata v Bavorském národním parku. Neomezuje se jen na Šumavu, fotil i sněžného leoparda v Himálaji, černokrké jeřáby v Ladakhu, tereje a tuleně na Helgolandu, velké kočky v afrických rezervacích. Na svých cestách se věnuje i reportážní fotografii. Absolvoval již řadu fotografických expedic do zemí jako Indie, Madagaskar, USA, Ekvádor, Pákistán, Nepál, Island, Japonsko, Egypt, Namibie či Bhútán. Je autorem množství článků a recenzí fotoaparátů i objektivů na www.fotoaparat.cz, ale i dvou publikací „Naučte se fotografovat krajinu – Šumava“ a „Noční fotografie“. Učí v nich základům krajinářské i noční fotografie, vyznává se ze své lásky k Šumavě.

Kamil Varga

Profesionální fotograf Kamil Varga je absolventem FAMU Praha u profesora Šmoka. Je členem skupiny „Slovenská nová vlna“ spolu s Tono Stano, Miro Švolíkem a dalšími. Jeho tvorbu dokumentuje film „Vlna vers břeh“ a množství výstav od Vermontu v USA po Prahu. V poslední době se věnuje pedagogické činnosti (pedagogická fakulta Praha, fotografická škola Michael, FotoInstitut.cz).

Helena Macenauerová

Zkušená fotografka Helena Macenauerová se věnuje především fotografii krajiny a lidí na cestách. Ve FotoInstitut.cz je především jeho zakladatelkou a v současné době akreditovanou osobou pro zkoušky rekvalifikačního studia Portrétní nebo Reportážní fotograf. Víc něž 15 let vedla fotografické expedice jak po Evropě (Island, Helgoland, Toskánsko), tak do zemí vzdálených (Vietnam, Japonsko, Himálaj, Bhútán, Indie, USA, Ekvádor, Madagaskar a jiné). Je spoluzakladatelkou webu FotoAparát.cz.



Vladislav Hošek

Přes padesát let se zabývá fotografováním šumavské přírody. K jeho nejoblíbenějším patří ale i Julské Alpy, Dolomity, Island, …Himálaj, v poslední době Kyrgyzstán a Kazachstán. Prioritou ale stále zůstávají náladové snímky ze Šumavy. Vydal přes sto kalendářů, miliony pohlednic, a mnoho obrazových publikací (Šumava v proměnách, Šumava čarovná, Šumava malá velká, Šumava…)


Jan Schafhauser

Jan Schafhauser, fotograf a průvodce přírodou. Narodil se a vyrůstal v malebném městečku Sušice. Už od roku 1999 pracuje u NP Šumava. Fotit začal už v jedenadvaceti letech, prošel si dobou barevných kinofilmů, diapozitivů a několik let si sám vyvolával fotografie v temné komoře. Vážněji uchopil focení okolo roku 2016. Velkým tématem pro něho byla vždy příroda a krajina, rád si vyzkoušel interiéry, koncerty, portréty, abstrakce, prostě všechno. V současnosti se věnuje zejména šumavské krajině a přírodě. Ale protože sport a pohyb v přírodě je pro něho důležitou součástí, je s tím spojeno i fotografování. Jedná se zejména o bouldering, lezení a jiné outdoorové sporty, či aktivity. Spolupracuje se sušickou firmou High Point, pro které fotí kolekce oblečení. V poslední době fotil také pro Český horolezecký svaz lezecké závody a dlouhodobě spolupracuje s ambasadorem firmy Singing Rock. Momentálně pracuje také jako průvodce na Šumavě. Ale nejlepší bude, když přijdete na jeho přednášku nebo workshop, kde Vám rád svou práci přestaví.

Moc se těšíme na další společné foto-setkání a na skvělou podzimní šumavskou atmos­féru!

VSTUPNÉ MŮŽETE OBJEDNÁVAT ZDE

WORKSHOPY MŮŽETE OBJEDNÁVAT ZDE

REGISTRACE NA 14. ŠUMAVSKÝ FOTOMARATON

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"
Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"

Od 17. ledna do 17. března jste měli mož­nost při­spí­vat do sou­těže v naší ga­le­rii na Fo­to­A­pa­rát.cz na téma „VÝ­CHODY A ZÁ­PADY SLUNCE“. Všichni naši čte­náři pak měli mož­nost vy­bí­rat nej­zda­ři­lejší snímky a udě­lit jim pa­t­řičný po­čet bodů. Cel­kem jste vlo­žili 149 fo­to­gra­fií! Nej­ú­spěš­něj­ších 10 snímků uká­žeme spolu s od­po­věd na naše otázky v ná­sle­du­jí­cím článku. Hod­notné knižní ceny po­skytlo ví­tězům na­kla­da­tel­ství Zo­ner­Press.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram