Test Sony Xperia 1 V

Vlajková loď vyšší třídy Sony Xperia 1 V disponuje trojicí objektivů německé značky Zeiss a je skvělou možností pro náročnější uživatele. Jak si telefon vedl v testu a zda má náskok oproti konkurenci zjistíte v článku.

Úvod

Společnost Sony po roce čekání představila novou vlajkovou loď vyšší třídy a to Sony Xperia 1 V. Oproti předchozímu modelu se dostavilo vylepšení fotoaparátu. Nový senzor Exmot T na hlavním fotoaparátu by měl za pomoci AI (umělé inteligence) vylepšit noční snímky. Na první pohled nás zarazilo poněkud složité prostředí fotoaparátu, které připomíná profesionální bezzrcadlovky. Nechybí ani vysoké rozlišení hlavního snímače (48 Mpx), telefon ale postrádá 1" snímač, který můžeme vidět např. na Xiaomi 13 Pro. 

Konstrukce

Sony Xperia 1 V váží 187g a disponuje rozměry 165 × 71 × 8­,3 mm. Je o 0,1 mm tlustší něž jeho předchůdce. V ruce se telefon drží velmi příjemně, má vroubkované hrany, pogumovaná zádá a velmi vkusný hranatý design. Veliké plus je za mě tláčítko spouště fotoaparátu, které je velmi pohotové a příjemné při fotografování na šířku. Naleznete ho dole z boku na pravé straně telefonu. Zařízení má certifikaci odolnosti IP68 proti prachu a vodě a je vybaveno 5000mAh baterií schopnou 30 W kabelového nabíjení a 15 W bezdrátového nabíjení. Telefon si momentálně můžete zakoupit ve třech barevných variantách, a to černé, bílé a khaki zelené.

Displej

Nový model Xperia 1 V obdržel identický displej jako jeho předchůdce. Displej o velikosti 6,5" disponuje vysokým rozlišením 1644 × 3840 px. To z něj delá jeden z nejjemnějších displejů na trhu s hodnotou 643 ppi. Dále displej podporuje HDR, pro vylepšené prohlížení fotografií a videí. Rozlišení 4K a poměr stran 21:9 je úžasný pro přehrávání filmu nebo videí, které telefon dokáže zaznamenat ve 4K 120 fps. Prohlížení fotografií na slunce je díky vysokému jasu velmi zřetelné. Displej hodnotím velmi kladně. Na spodní straně displeje nalezneme zabudované reproduktory a nahoře se potkáme pouze se selfie kamerou a menším reproduktorem.

Přehled objektivů

Ultra-širokoúhlý objektiv Hlavní objektiv Zoom objektiv Přední (selfie) kamera
Ohnisko 16 mm 24 mm 85 - 125 mm 24mm
Světelnost f/2.2 f/1.9 f/2.3 – 2.8 f/2.0
Rozlišení snímače 12 Mpx 48 Mpx 12 Mpx 12 Mpx
Velikost senzoru
1/2.5" 1/1.35" 1/3.5" 1/2.9"
Velikost 1 pixelu 1.4µm 1.12µm 1.0µm 1.25µm
Stabilizace Ne Ano (OIS) Ano (OIS) Ne

Prostředí fotoaparátu a jednotlivé režimy

Pro běžného uživatele se může zdát na první pohled prostředí fotoaparátu složité. Pokročilé režimy připomínají bezzrcadlovky Sony. Ovšem základní režim dokáže skvěle posloužit na pořízení všech snímku. Pro náročnější uživatele tu najdete režimy jako priorita závěrky nebo ruční expozice (manulání režim). Dále je možné nastavit zda chcete fotografovat do formátu RAW a poměry stran (4:3, 16:9, 1:1, 3:2). Seznam všech režimů:

Režim základní – BASIC

V tomto režimu můžete fotografovat pomocí tlačítka závěrky na obrazovce podobně, jako s bežným fotoaparátem mobilního telefonu.

Automatický režim – AUTO

Fotoaparát automaticky detekuje typ scény a pořídí fotografie s auto nastavením, potlačením šumu a chvění fotoaparátu.


Režím základní

Automatický režim

Program auto – P

Fotoaparát bude automaticky ovládat rychlost závěrky, ale ostatní nastavení budou na Vás.

Priorita závěrky – S

Ručním ovládáním rychlosti závěrky můžete měnit způsob snímání objektů v pohybu. Vysoké rychlosti závěrky budou zněhybňovat pohyb objektu, zatímco pomalé rychlosti závěrky mohou lépe zachytit rozostření pohybu,


Program auto

Priorita závěrky

Ruční expozice – M

Ruční ovládání rychlosti závěrky a citlivosti ISO. Delší expozice lze pořizovat. Delší expozicí lze pořizovat např. noční snímky.


Ruční expozice

Vyvolání paměti

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram