Mazání fotek a black list

  • MeddlinG
    MeddlinG
    Autor
    21.05.2019 20:36

    Objevil se nám tu takový nešvar...

    Jsem si jistý, že už se tu podobné téma objevilo, ale vzhledem k jeho aktuálnosti si dovolím otevřít ho znovu. Posledních několik dnů jsem snažil svá hodnocení doplňovat o komentáře, co se mi na fotkách líbí a co naopak ne - tedy hodnotit, jak bych si přál, aby byly hodnocené mé vklady.

    Výsledkem je, že řada fotek, kde jsem komentoval, autoři promptně smazali (asi aby jim můj komentář nehyzdil galerii, nebo nevím) a u několika dalších jsem se k fotce vrátil, abych zjistil, jestli se nerozjíždí potenciální diskuze a zjistil jsem, že k nim už nemohu dále přispívat.

    Myslím si, že takto by to nemělo být. Podle mého názoru by nemělo být možné vložené fotky po určitou dobu mazat, rád bych věřil, že sem vkládají dospělí lidé a dokážou si promyslet dopředu, jestli si za fotkou stojí. Ono není příliš povzbudivé několik minut vymýšlet komentář, aby byl užitečný a formulovat ho tak, aby si ho dotyčný nevzal osobně, když fotku a tím i komentář (který teoreticky může mít hodnotu i pro diváky, nejen pro autora) ihned smaže. Proč se pak mám já nebo někdo jiný snažit?

    S tím souvisí i black list. Ten, ať už se jedná o jakýkoliv server (pokud je veřejný), bytostně nesnáším, nejde totiž o nic jiného, než obyčejnou cenzuru. Pokud jdu s kůží na trh a nahraji fotku do veřejné galerie, měla by VEŘEJNOST, nikoli upravená a pečlivě zvolená veřejnost, právo hodnotit. Umím si představit argument, že black list je obrana proti a) hulvátům (ty by ale měl razantně řešit admin) a b) lidem, kteří se mstí v hodnocení (taková hodnocení by vyrovnaného člověka neměla rozhodit. Rozhodně by to neměl být nástroj pro filtrování nepohodlných názorů.

    Alternativním řešením je k volbě "zakázat číselné hodnocení" přidat ještě "nestojím o kritiku" - takto označená fotka by ale byla diskvalifikována z účasti v soutěžích, TOPech, Foto Týdne, atd. atp. Nelze přece mít systém založený na bodech, ve kterém ale mohu selektivně volit, kdo bude bodovat.

    Dovedu si představit, že je mi někdo nesympatický a zvolím možnost "ignore" - tedy možnost, kde já komentáře, zprávy a příspěvky ve fóru dotyčného jedince neuvidím, proč ne. Ale i mnou ignorovaný jedinec by měl mít stále právo hodnotit mé fotky a i když to já neuvidím, uvidí to ostatní a třeba jim to něco dá.

    A abych jen nesypal z rukávu námitky, mám dva konkrétní návrhy, jak problémy řešit:

    1) Zakázat možnost smazat fotku po určitou dobu - řekněme po dobu jednoho týdne. To je dostatečná doba, aby se u ní odehrála diskuze a pokud se pak autor rozhodne, že ji v galerii nechce, mohl by ji smazat. I v takovém případě by ale měla podle mě na serveru zůstat, protože by komentáře a hodnocení mohla stále být lidem prospěšná, jen by se smazáním dotyčný jedinec fotky "zřekl" - neměl by ji tedy na profilu a nebylo by u ni jeho jméno.

    2) Zrušit Black list a nahradit jej možností uživatele ignorovat. Pokud někoho ignoruji, neuvidím jeho příspěvky (podobně jako na Facebooku, ale stále bude moci k mým fotkám psát a ostatní budou moci z jeho poznatků čerpat. Pokud ignorování zruším, všechny příspěvky daného uživatele by byly zviditelněné.

  • MSD
    MSD
    21.05.2019 21:07

    Toto téma je zde aktuální řadu let. Vždycky se to pokazí tím, že do vlákna chodí další zlepšující či alternativní návrhy a zvrhne se to v bezbřehou diskuzi stále stejných lidí. Proto navrhuji, abychom tento náhrh podpořili a nehledali další a další možnosti. I kdybychom měli pocit, že nás napadá něco lepšího, neshodneme se. Pojďme tedy na kompromis a tady to prostě podpořme. (Stejně to nakonec skončí na rozpočtu redakce, ale buďme tentokrát jednoznační.)

  • E.B.E
    E.B.E
    21.05.2019 21:48
    Reaguje na MeddlinG 21.05.2019 20:36:

    "Objevil se nám tu takový nešvar... Jsem si jistý, že už se tu podobné téma..." - zobrazit celý komentář

    ...výkřik do prázdna :-(

  • KIV
    KIV
    22.05.2019 12:53

    Oznamuji veřejně, že jsem změnila názor na black list, a začala jsem ho dokonce i sama používat. Tak jak jsem chtěla podpořit to, abych pomohla odstranit nešvar nadělování sedmiček šmahem na dobré i špatné fotky, tak teď budu používáním BL bránit tomu, aby se nadělovaly dvojky beze slov na dobré i špatné fotky.

  • E.B.E
    E.B.E
    22.05.2019 13:23
    Reaguje na KIV 22.05.2019 12:53:

    "Oznamuji veřejně, že jsem změnila názor na black list, a začala jsem ho..." - zobrazit celý komentář

    Tomu nerozumím. Mluvíš teda o svých fotkách, nebo jak si představuješ ono "bránění" u jiných fotek? ( to raděj ani neřeším, proč ti vadí čísla beze slov. Najednou )

  • E.B.E
    E.B.E
    22.05.2019 13:26

    Jo...už rozumím. Taky sis mě přidala :-) Tak dík. Mimochodem: Zrovna o mě nejde říct, že bych nepsal komentáře. Ale samozřejmě se mi občas nechce. Každopádně, aby to bylo spravedlivý, bys pak měla dát na blacklist každýho, kdo dá jen číslo beze slov. Jinak je to opravdu bezdůvodný. A ještě dodatek k předchozímu odstavci: Tam čtu, že ti vadí i sedmičkáři beze slov. Ty taky dáváš na blacklist?

  • MeddlinG
    MeddlinG
    Autor
    22.05.2019 13:57

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Dunning%C5%AFv%E2%80%93Kruger%C5%AFv_efekt

  • MeddlinG
    MeddlinG
    Autor
    22.05.2019 14:01
    Reaguje na KIV 22.05.2019 12:53:

    "Oznamuji veřejně, že jsem změnila názor na black list, a začala jsem ho..." - zobrazit celý komentář

    Tobě ale vadí i dvojky se slovy - protože já ti udělil jednu (!!!) a napsal k ní konkrétní věci, se kterými mám u fotky problém.

    Tobě ale nevadí dvojky beze slov. Tobě vadí dvojky, protože jsi sama sebe přesvědčila, že to má být pětka nebo šestka. Jinými slovy, jde o cenzuru nechtěných názorů a potvrzení mého původního příspěvku. Rozdávat dvojky problém nemáš, jen přijímat.

  • KIV
    KIV
    22.05.2019 14:32
    Reaguje na MeddlinG 22.05.2019 13:57:

    "https://cs.wikipedia.org/wiki/Dunning%C5%AFv%E2%80%93Kruger%C5%AFv_efekt..." - zobrazit celý komentář

    Já chtěla jen jedno. Omezit počet lidí na IL, to už je fuk jak by se lidi dohodli, 3 nebo 10. To bylo se záměrem, aby prostě každý kdo dostane hodnocení míň než 4 neodsunul dotyčného hodnotitele na IL (nešlo by to, protože by tam nebylo tolik místa). Pak by se prostě opravdu mohlo hodnotit, podle toho jak fotku vidíme. Nikdo nezabral, tak co bych se starala, mě se to týkat nebude. Stačí prostě pokračovat - dobrá fotka 5 až 7, dám číslo. Slabá fotka, zavřu bez hodnocení.
    Ale podávat tu návrhy na to jak změnit portál, to bude muset někdo zaplatit, analytiky aby se zjistilo jestli to půjde, a jak... a programátory. A pak za rok přijdou jiní lidé s jinými návrhy...
    Jak poznám dobrou a špatnou fotku, či jak poznám jestli a kdo má nějaký syndrom?
    Na co to je dobré?
    Tak jo.
    Řekněme, že jsem měla fotku poslanou do celostátní soutěže. Nebyla dost dobrá, aby dostala hodnocení na první až třetí místo v kategorii. Nedostala. Ale byla vybrána porotou, která prostě rozhodovala, že bude vystavena na výstavě společně s těmi nejlepšími.
    Takže, jak hodnotit takovou fotku?
    Není výborná na ocenění.
    Ale je dost dobrá na vystavení v galerii, v tom městě.
    Takže, co bych čekala za hodnocení? Co já vím, čtyřku, pětku?
    Dostala jsem dvojku beze slov a čekala jsem. Nepřišel už nikdo. A tak jsem fotku smazala. A nemám ani tak moc chuti vybírat další na vložení.
    Jak říkám, neposunulo mě to. Mělo by???

  • E.B.E
    E.B.E
    22.05.2019 15:02
    Reaguje na KIV 22.05.2019 14:32:

    "Já chtěla jen jedno. Omezit počet lidí na IL, to už je fuk jak by se lidi..." - zobrazit celý komentář

    Omezení BL nemá žádný význam. Ale to neřeším. Ptal jsem se, jakej důvod mělo dát mě na BL. A další věc, proč beze slov? ...není slušnost nejdřív něco říct? Návštěvě, kterou nechceš vidět, taky sprostě zabouchneš dveře před nosem? Pokud tě zajímalo slovní vysvětlení, proč se nezeptáš, když mluvíš o nějakým posunu? Další dotaz zněl: Dáváš na BL i ostatní, kteří ti dají známku beze slov (třeba čtverku, sedmičku) ???

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse