Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"

Od 17. ledna do 17. března jste měli možnost přispívat do soutěže v naší galerii na FotoAparát.cz na téma "VÝCHODY A ZÁPADY SLUNCE". Všichni naši čtenáři pak měli možnost vybírat nejzdařilejší snímky a udělit jim patřičný počet bodů. Celkem jste vložili 149 fotografií! Nejúspěšnějších 10 snímků ukážeme spolu s odpověd na naše otázky v následujícím článku. Hodnotné knižní ceny poskytlo vítězům nakladatelství ZonerPress.

Tématem poslední uplynulé dvouměsíční soutěže bylo „Východy a západy Slunce“. Celkem jste vložili 149 fotografií, ze kterých si nyní prohlédneme ty, které obsadily ve Vašem hodnocení prvních deset příček. Vítězům na prvních třech místech věnuje ceny společnost ZonerPress.cz.

Současné téma dvouměsíční soutěže je DETAILY ROSTLIN A HMYZU Z CELÉHO SVĚTA“, kde vkládání Vašich snímků končí 18. května 2024, hodnotit snímky můžete až do 22. května 2024.

Nyní již představujeme deset nejlepších fotografií soutěže „Východy a západy Slunce“, o kterých jste rozhodli svými hlasy a která proběhla v době od 17. ledna do 17. března 2024.

10. místo – každodenní zázrak - Klara_has

9. místo – Západ Slunce ve Středohoří- Robert Palička

8. místo – Švestkovou alejí - Mirka Winklerová

7. místo – Tam v Karviné - Br7…

Jak fotografie vznikla? Máte na vznik fotografie nějakou vzpomínku?
Na focení této fotografie asi hned tak nezapomenu. Z husté mlhy, která se převalovala nad hladinou, se najednou ozvaly výstřely a do trávy kolem mě začaly pršet broky. Podzimní lov kachen. Myslivci mě, stejně jako já je, nemohli vidět, takže jsem jen doufala, že budou všichni mířit nahoru. Mířili.

Co Vás na tomto místě zaujalo a přimělo Vás k focení?
Poddolovanou karvinskou krajinu navštěvuji docela často. Konkrétně na tomto místě stála obec Kozinec. Asi před patnácti lety se půda propadla až o sedm metrů a zalila vodou. Je možné, že strom na fotografii kdysistál u domu, ve kterém žili lidé.

Je nějaký fotografický cíl, která byste si tento rok chtěla splnit?
Přála bych si, aby mě focení dál bavilo.

Je nějaká foto-vychytávka, kterou používáte a ostatní fotografové by ji také mohli využít?
Jako začátečník nemám druhým moc co radit. Pro mě je všechno kolem focení stále nové. Snad jen tolik, že na podzim je dobré své fotovýlety do přírody koordinovat se záměry myslivců

6. místo – Poslední paprsky - Lumír K.

Jak fotografie vznikla? Máte na vznik fotografie nějakou vzpomínku?
Fotka vznikla při fotografické cestě s několika kamarády na španělský ostrov Tenerife. Při návratu z fotografování v okolí spící sopky Taide jsme ještě využívali posledních paprsků slunce a pohledů do krajiny. Po západu slunce rychle padla taková tma, že nebylo vidět ani na špičku nosu. Návrat k zaparkovanému autu z příkrého svahu ze sopečné sutě byl za slabého přísvitu z displeje telefonu docela adrenalin.

Co Vás na tomto místě zaujalo a přimělo Vás k focení?
Osobně jsem si vyšplhal na vysoký kopec, kde mě uchvátil krásný výhled do okolí. Fotky vznikaly až do úplného setmění.

Je nějaký fotografický cíl, která byste si tento rok chtěl splnit?
Můj jediný letošní fotografický cíl je vzhledem k nedostatku volného času vzít alespoň občas foťák do ruky :-)

Je nějaká foto-vychytávka, kterou používáte a ostatní fotografové by ji také mohli využít?
Žádné speciální vychytávky nemám, snad jen vlastnoručně vyrobený skvělý fotovor, který však už docela dlouho na vodě nebyl… :-( .

5. místo – Východ Slunce nad Bouzovem - Milan Samochin

4. místo – Centrum Černý Most - Atropina

Snímek vznikl souhrou náhod. Když jsme jeli s manželem, který mě doprovázel na Setkání fotografů. Auto jsme nechali na Černém Mostě na střešním parkovišti a dál cestovali hromadnou dopravou. Při návratu pro auto byl tak krásný západ slunce, že by byla škoda ho necvaknout. No a vzhledem k tomu odkud jsme jeli byl se mnou i můj foťák. Zrovna se i rozsvítily lampy tak mi to hezky hrálo proti sluncem osvícenému nebi. Mým fotografickým cílem je stále se zlepšovat. Loni jsem začala trochu fotit food foto tak to ještě stále piluji. Poslední dobou zkouším šerosvit. Ten je výborný na to jak se naučit líp vnímat světlo a pracovat s ním. Vychytávku nemám, ale jak víme štěstí přeje připraveným a tak s sebou nosím foťák skoro všude.

3. místo – Duch a lovec - Robert Palička

2. místo – Průlet peklem - Bob Gajdoš

Jak fotografie vznikla? Máte na vznik fotografie nějakou vzpomínku?
Když jsem při západu slunce fotil jednu dívku na balkoně v 9.patře panelového domu. Zaslechl jsem motory letadla, tak jsem se otočil a v ohnivých mracích jsem jej zahlédl a zadokumentoval :-)

Co Vás na tomto místě zaujalo a přimělo Vás k focení?
Jak jsem již výše vzpomenul, bylo to focení dívky. Takže snímek vznikl náhodně. Ale zlatá hodinka nabízí nejkrásnější světlo k fotografování. Světlo bývá měkčí a barva výrazně teplejší. Pokud bych fotil ve městě jsou i zajímavé dlouhé stíny.

Je nějaký fotografický cíl, která byste si tento rok chtěl splnit?
Už si cíle nedávám, celkem se mi vše splnilo. Už mi chybí jen autorská výstava. Mám radost z každé otištěné fotografie v časopisech a pořád rád soutěžím :-)

Je nějaká foto-vychytávka, kterou používáte a ostatní fotografové by ji také mohli využít?
Žádná foto-vychytávka mne nenapadá. Snad jen rada, nosit pořád fotoaparát sebou. Kolikrát mne mrzelo, že mi unikly snímky, protože jsem fotoaparát zrovna neměl :-)

1. místo – Cez okno - xiastro

Jak fotografie vznikla? Máte na vznik fotografie nějakou vzpomínku?
…neutíchajúci dážď a predpoveď sľubujúca dážď na ďalšie tri dni nás doviedla k rozhodnutiu zabaliť to predčasne. Ako sme schádzali do Cortiny d'ampezzo niečo sa zmenilo, všade naokolo vyčíňala búrka no nad priesmykom Giau bola jasná obloha. Zrazu sme mali jasno aj my, to „On“ viedol naše kroky a „vyhnal“ nás z Alpe de siusi a Tre cime, aby sme skončili tu, na Passo giau. Som rád, nesmierne rád, pretože to bol najsamlepší východ slnka za posledné obdobie. Čo sa reflektovalo nielen na našej nálade ale i na fotke, ktorú práve pozeráte …

Co Vás na tomto místě zaujalo a přimělo Vás k focení?
Fotografií z Passo giau som videl už mnoho, 90% sa opakovalo len sa menili fotografi. Passo giau je jedno z najfrekvento­vanejších fotopointov aj preto že je veľmi dostupné. Preto som sa rozhodol hľadať nové a neopozerané pohľady. Keď som našiel toto skalné okno moje srdce zaplesalo. Hneď som sa ho rozbehol preskúmať. Ako to dopadlo? Posúdenie nechám na vás.

Je nějaký fotografický cíl, která byste si tento rok chtěl splnit?
Ako som spomínal v našom nedávnom rozhovore, pri príležitosti vyhodnotenia foto súťaže „ČERNOBÍLÝ SVĚT“…Momentálne je pre mňa splnený cieľ, každé fotenie, na ktoré sa dokážem uvoľniť. Chcel by som v blízkej budúcnosti o5 zavítať na Moravu, či neskôr v lete navštíviť Dolomity. Zvykne sa však hovorievať „Človek mieni pán Boh mení.“, tak sa nechajme prekvapiť, čo prinesie rok 2024. …

Je nějaká foto-vychytávka, kterou používáte a ostatní fotografové by ji také mohli využít?
Neviem o ničom konkrétnom, no snažím sa (pokiaľ to je možne) hľadať vždy nové a neopozerané pohľady na krajinu.(Niekedy stačí zmeniť len perspektívu) Nech fotografie nevyzerajú akoby prechádzali cez kopírku len s tým rozdielom, že niektorá kopírka ma a iná zase nemá kalibrované farby :c) Svet nie je len CTRL+C a CTRL+V, ponúka nám toľko krás, stačí len zbaliť ruksak a vyraziť.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • xiastro
    xiastro
    17.04.2024 12:21
    Reaguje na Eff 17.04.2024 09:20:

    "Blahopřeji fotografovi xiastro k zaslouženému 1. místu :)...." - zobrazit celý komentář

    Dakujem pekne, vazim si to !
    S pozdravom,
    …:c)

  • Petr52
    Petr52
    17.04.2024 14:43

    Blahopřeji všem oceněným.

  • jeptiška_
    jeptiška_
    19.04.2024 19:50

    Blahopřeji oceněným. Lze někde najít komentáře pod soutěžními fotkami, když už je soutěž vyhodnocena?

  • MaTal
    MaTal
    20.04.2024 09:36

    Asi to bude chtít chvilku strpení - v galerii jsou všechny soutěže a tam je i tato. Je třeba, aby administrátor zrušil "se vyhodnocuje" a pak se, jako vždy komentáře by měly objevit. Snad se nepletu, mějte se Mahulena

  • jeptiška_
    jeptiška_
    20.04.2024 21:13

    Děkuji. Počkám tedy...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram