Zpráva ze Sony Awards 2024

Sony World Photography Awards proběhla již po sedmnácté a jasně patří mezi nejprestižnější fotografické soutěže na světě. Letos se změnila porota. V článku najdete mé poznatky ze soutěže a z rozhovorů s některými s vítězů. Soutěž je jak v profi-kategorii tak v „Open“ kategorii otevřená pro každého fotografa.

SWPA má tradičně dvě kategorie. V soutěži „Open“ soutěží jednotlivé fotografie. V profesionální kategorii jde o série snímků v rozsahu cca 10 fotografií. Větší váhu mají kategorie v tzv. profi Nepotřebujete však nějak zvláště prokazovat, zda jste profesionál či ne. To je dobrá zpráva. SWPA je specifická tím, že na prvním místě klade důraz na sílu a aktuálnost tématu a vnitřní emoce. Estetické vyjádření je samozřejmostí. V letošním roce se změnila porota soutěže. To samozřejmě mělo vliv na výběr vítězných snímků a témat. Pro porovnání některé snímky ze  SWPA 2023 zde. Předsedkyní letošní poroty byla zkušená kurátorka Monica Allende. Slide s informacemi o porotě, což je vždy velmi zajímavá pro všechny, kteří chtějí poslat fotky do soutěže, přikládám.

Když jsem si prohlížel vystavené fotografie v Sommerset Hall, bylo zřejmé, že styl a výběr fotografií se změnil. To je samozřejmé a je to princip každé soutěže. Nikdy se nemohou ve výběru všichni shodnout. Důležité je, že vybrané vítězné projekty mají kvalitu a hloubku a o tom ani letos nebylo pochyb.

Kategorii Open vyhrál snímek Liama Mana. Je to snímek ikonického útvaru Old Man od Storr ve Skotsku. Skoro každá fotografická expedice, která zavítá na ostrov Skye, zde fotografuje.

Liam zde fotografoval východ Měsíce ve chvíli, kdy se přihnala sněhová bouře, která pokryla skaliska sněhem. Liam nasvěcoval scénu dronem, na kterém byla zavěšena LED světla. Fotografii pak složil ze čtyř snímků. Zároveň drona Mavic 2 přiznal, což dodalo snímku jedinečnost – ty čtyři světla ve v obloze vypadají magicky jako UFO. Tohle vyhrálo. S Liamem jsem možnost chvíli mluvit. On má v podobném svícení praxi a svíti podobně třeba vzdálené útvary v moři např. na jižním Islandu. Silnou LED-kou na tyto útvaru buď nedosáhne anebo je světlo příliš kontrastní. Každopádně výborný nápad a inspirace.

Celkovým vítězem profesionální kategorie se stala Juliette Pavy z Francie. Případy nucené sterilizace inuitských žen v Grónsku v padesátých létech minulého století, které probíhalo se souhlasem dánské administrativy, je šokující. Juliette se vydala do Grónska, hovořila s obětmi, jejich rodinami i lékaři, kteří se na tom podíleli. Pořídila sérii krásných portrétů, jejichž příběh zůstává skryt za oponou fotografie.

Lékař, Gronsko

Forced Contraception and Unintended Sterilisation of Greenlandic Women 

Kategorii krajina vyhrál Eddo Hartmann z Holandska ze sérií infračervených snímků, které pořídil v radioaktivitou zamořených územích Kazachstánu. V této zemi jsem měl možnost cestovat, takže vím, že tato území v této obrovské zemi existují. Oblast v okolí Semipalatinsku, kde Rusové dělali jaderné pokusy, patří mezi radioaktivitou nejvíce zamořená území na světě. Radioaktivní odpad však však vyhazovali i jinde. Velmi se mi líbí barevné podání infračervených snímků.

Eddo Hartmann, Kazachstan I

 Eddo Hartmann, Kazachstan II

Téma domácího násilí na ženách je aktuální na celém světě. Sujata Setia je občanskou Spojeného království a v rozhovoru s novináři nám sdělila, že sama žila v rodině, kde domácí násilí byl problém. V sérii Thousands cuts, portrétovaných žen vyřezala symbolicky stovky otvorů a fotografie nalepila na červený podklad. Snímky ve vysokém rozlišení byly pro mne velmi působivé a pro mne byla Setia určitě jednou z kandidátek na celkového vítěze.

Sejata Setia před snímkem ze série A Thousand Cuts

Pro muže velmi srozumitelné je téma vztahu otce a syna. Valery Poshtarov z Bulharska sbíral tyto snímky v zemích Balkánu. V projektu plánuje pokračovat i v jiných zemích.

Valery Poshtarov se sérií Father and Son

Kategorii Architektura vyhrála Siobhán Doran z Irska  se sérií Sala Mayor (Obývací pokoj). Série snímků pochází z Indonésie, kde autorka dlouho žila. Jedná se o obývací pokoje bohatých vlastníků půdy, kde se schází rodina. Všechny snímky byly pořízeny v různých místech v přirozeném světle.

Příklad fotografie ze série Sala Mayor (Obývací pokoj)od Siobhán Doran

V kategorii Zátiší zvítězil Federico Scarchilli (Itálie) se sérií Flora. Rostlina je organismus a svým charakterem něco naprosto jiného než pilulky, které z nich člověk vyrábí. Opět originální myšlenka něčeho trochu hlubšího než jen prostá, esteticky zajímavá fotografie. Tahle série dobře ukazuje vkus poroty.

Federico Scarchilli (Itálie) se sérií Flora

Na slavnostním ceremoniálu byl oceněn letošní laureát ceny za mimořádný přínos fotografii, mezinárodně uznávaný fotograf Sebastião Salgado. Pro mne osobně byl rozhovor s ním a výstava jeho černobílých snímků jedním z největších zážitků letošní SWPA. Chci o tom napsat samostatný článek.

Sebastiao Salgado při rozhovoru s novináři, Londýn 2024

Letošní SWPA byla pro mne opět velkou inspirací pro trendy v kreativní a umělecké fotografii. Vítězí originalita myšlenky, zachycení emocí a síla tématu. Je to i odpověď na to, že fotograf s kreativním myšlením se budoucnosti nemusí bát. Výhodou soutěže Sony Awards je, že je otevřená všem fotografům. Musíte počítat s konkurencí tisíců snímků z celého světa, ale v minulosti zde uspěla i řada českých autorů jako třeba Tomáš Vocelka v roce 2020.

Bližší informace o soutěži včetně vítězů všech kategorií najdete na  stránkách SWPA. Všechny fotografie v tomto článku použitých snímků jsou výhradním vlastnictvím autorů.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram