Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 modelů fotoaparátů dnes generuje fotografie s vysokým rozlišením (high resolution mode) typicky 4x větším, než je rozlišení vlastního sensoru. Panasonic Lumix 5S II tak zvýší množství pixelů z 24Mpix na 96Mpix. Režim vysokého rozlišení u Panasonic Lumix 5S II jsem vyzkoušel na Šumavě při fotografování horského potoka dlouhými časy, krajiny krátkým teleobjektivem a rysa ostrovida krátkou expozicí.

Režim vysokého rozlišení se spojen se stabilizátorem, na kterém je umístěn světlo-citlivý sensor. Mechanismus stabilizátoru umožňuje velmi přesně pohnout sensorem typicky o půl nebo jeden pixel. Fotoaparát si pak postupně vyfotografuje 4 záběry tak, že pohybuje sensorem dle schématu na obrázku dole.

V současné době režim vysokého rozlišení umí všichni velcí výrobci fotoaparátů

Sony

  • Sony A1, Sony A7R III, Sony A7R IV, Sony A7R V, Sony A7 CR

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Canon

  • Canon EOS R5

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Nikon

  • Nikon Zf

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Leica

  • Leica SL2, Leica SL2-S

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Olympus/OM System

  • Olympus E-M1 II, Olympus E-M1 III, Olympus E-M1X, Olympus E-M5 II, Olympus E-M5 III, Olympus Pen – F, OM System OM-1, OM System OM-5

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Pentax

  • Pentax KF, Pentax KP, Pentax K-70, Pentax K-1, Pentax K-1 II, Pentax K-3 III, Pentax K-3 III monochrome

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Fujifilm

  • Fujifilm GFX 100, Fujifilm GFX 100S, Fujifilm GFX50S II, Fujifim X-H2, Fujifilm X-T5

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Panasonic

  • Panasonic S1, Panasonic S5, Panasonic S1R, Panasonic S1H, Panasonic S5 II, Panasonic S5II X, Panasonic GH6, Panasonic G9, Panasonic G9 II

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Režim vysokého rozlišení v Panasonic S5 II

Při testech techniky nepoužívám manuál a u Panasonic S5 II je nastavení režimu vysokého rozlišení intuitivní. Nejprve ho zvolíte přímo na otočném ovladači na vrchu fotoaparátu. Pak už jen zkontrolujete v Menu

Maximální rozlišení je 96Mpix, jde nastavit i poloviční. Kvůli úpravám je dobrý formát RAW, ale možná je i volba RAW a JPEG. Výpočet lze provést v MODE 1. Zde algoritmus víceméně průměruje snímky, takže se více projeví rozmazání pohybem. V MODE 2 se snaží o naroubování na jeden snímek tak, aby se snížila pohybová neostrost. U snímku vody jsem použil MODE 1, protože jsem se snažil zdůraznit struktury ve vodě. Při fotografování rysa ostrovida pak naopak MODE 2. Zde se snažíme zmrazit pohyb tak, aby struktury na kůže byly co nejostřejší.

Dobrou zprávou je, že Panasonic S5 II má dostatečný výpočetní výkon procesoru. Výpočet trval do deseti vteřin zcela bezproblémově a pak se RAW a JPEG uložily na paměťovou kartu.

Při nastavování fotoaparátu jsem zjistil, že nejdelší expoziční čas, který Panasonic S5 II dovolí je 1s.

Zkoušení režimu vysokého rozlišení

1.Fotografování statického snímku krajiny

Hřebeny Sedla a Kašperku z Huťské hory

Panasonic S5 II, objektiv Lumix S 70–200mm f/2,8, clona f/8, čas 0,8s, ISO 50, ohnisková vzdálenost 200mm, fotografováno ze stativu Leofoto 342C Poseidon


Výřez z normálního snímku

Výřez ze snímku ve vysokém rozlišení 96Mpix

Když porovnáte detaily na Kašperku, je zřejmé, že snímek ve vysokém rozlišení má více detailú a díky tomu působí i jako ostřejší. To se bude určitě hodit pro tisk většího formátu.

2. Fotografování krajiny s pohybovou neostrostí

Lesní potok

Panasonic S5 II, objektiv Lumix S 24–70mm f/2,8, clona f/10, čas 1s, ISO 100, ohnisková vzdálenost 24 mm – normální snímek, fotografováno ze stativu Leofoto 342C Poseidon


Panasonic S5 II, objektiv Lumix S 24–70mm f/2,8, clona f/10, čas 1s, ISO 100, ohnisková vzdálenost 24 mm – snímek v režimu vysokého rozlišení pořízený ze 4 snímků v MODE 1, fotografováno ze stativu Leofoto 342C Poseidon

Ve statických částech snímku je o něco více detailů. Jenže většina uživatelů na internetu, pokud neukazujete snímek v plném rozlišení, to vůbec nevidí. Při porovnání snímků vody však vidíte efekt skládání a zprůměrování struktur ve vodě, která se pohybuje. Podobným způsobem dosahují efektu dlouhého expozičního času smartphony. Podobně to uděláme samozřejmě i ve Photoshopu s použitím vrstev.

3. Fotografování zvířat – pohyblivé objekty

Všichni, kdo fotografuje zvířata ví, že jsou vždy „daleko“. Mít přesný a rychlý autofokus a k tomu ještě co nejvyšší rozlišení je vždy problém ceny fotoaparátu. Také platí, že čím delší teleobjektiv, tím kratší expoziční čas potřebujete. U tohoto testu jsem dopředu moc neočekával, že by režim vysokého rozlišení moc fungoval, ale chtěl jsem to vyzkoušet.

Výhodou rysa je, že občas znehybní. Nejprve jsem zkoušel udělat snímek v režimu vysokého rozlišení z ruky. Zkoušel jsem to při expozičním čas 1/1600s, ale na rozdíl od jednotlivých snímků všechny tři pokusy byly totálně rozmazané a to více, než bych očekával. Se stativem to bylo mnohem lepší. Rysa jsem vyfotografoval čtyřikrát, když znehybněl.

Tohle je asi nejlepší výsledek, kterého jsem dosáhl při fotografování rysa v režimu vysokého rozlišení v MODE 2. Rys nejvíce spolupracoval…Nut­né rozkliknout snímek pro plná rozlišení výřezu!

Rys ostrovid – výřez

Panasonic S5 II, objektiv Lumix S 70–200mm f/2,8, clona f/4, čas 1/250s, ISO 800, ohnisková vzdálenost 200mm, fotografováno ze stativu Leofoto 342C Poseidon – normální rozlišení


Rys ostrovid – výřez

Panasonic S5 II, objektiv Lumix S 70–200mm f/2,8, clona f/8, čas 0,8s, ISO 50, ohnisková vzdálenost 200mm, fotografováno ze stativu Leofoto 342C Poseidon- režim vysokého rozlišení

Snímek rysa v režimu vysokého rozlišení má trochu měkčí kresbu, ale mnohem více pixelů. Změkčení kresby mi trochu připomíná nasazení telekonvertoru, jenže tam se fotografuje jedním snímkem se zhoršenou světelností. Tady byl expoziční čas byl více než 4-násobný, aby Panasonic Lumix SII mohl nafotografovat čtyři snímky pro výpočet snímku ve vysokém rozlišení. 

Závěr

Režim vysokého rozlišení u Panasonic S5II je velmi užitečná funkce pro fotografování statických snímků. Více pixelů a s tím spojených detailů se určitě bude hodit u tisku větších formátů a některých výřezů, kdy nemůžete jít blíž k objektu. Nutností je použití kvalitního stativu. V případě pohybových neostrostí u statických snímků je třeba počítat s efektem „průměrování při skládání“. Panasonic Lumix S5II zvládá režim vysokého rozlišení výborně. Výpočet umí přímo ve fotoaparátu a to za přijatelný čas. 

V současnosti režim vysokého rozlišení (high resolution mode) nabízí 40 fotoaparátů a další určitě přijdou. Dejte vědět, jak funguje u vašeho fotoaparátu a jak ho používáte!

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • E.B.E
    E.B.E
    08.01.2024 20:34

    Tak on s tím první přišel Pentax. Funkce se jmenovala myslím Dualpixel. Zatímco se všichni smáli, že je blbost a neůčinné stabilizovat čip a budoucnost je ve stabilizování čoček objektivu (podle mě spíš v možnostech získat víc peněz), nikomu nedošly ty nedozírné možnosti pohybu snímače. Třeba pro astrofotky, nebo pak ono "zvyšování rozlišení". A najednou stabilizují snímač všichni (kombinace nezávislého pohybu snímače a čoček podle mě bude kapku protichůdná, pokud nedojde k nějaké synchronizaci)

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    09.01.2024 13:28

    Asi nejlépe je funkce vysokého rozlišení vidět na věžích Kašperku. Je to jak říká Jan Schafhauser - ostrost. Pro mne byl Panasonic S5II první foťák, kde jsem to zkoušel. U 24Mpix foťáku to dává smysl zvětšit rozlišení pro některé věci jako třeba tisk. Úplně nevím, proč by to mělo lépe fungovat u fotoaparátu s menším sensorem 4/3, kde je menší rozměr elementárního pixelu. Tam bych očekával spíše menší efekt - Lukáš Burget.

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    09.01.2024 14:11
    Reaguje na Andrej Macenauer 09.01.2024 13:28:

    "Asi nejlépe je funkce vysokého rozlišení vidět na věžích Kašperku. Je to..." - zobrazit celý komentář

    Jak píšu, za prvé jde prostě o to, jak je s danou technologií který výrobce daleko a na mě fotky třeba z OM-5 prostě působí lépe, než fotky z tohoto Panasonicu. Za druhé, právě u m43 je touto víceexpozicí možno zásadním způsobem zlepšit to, co fotografiím z formátu m43 chybí na technické kvalitě oproti fullframe přístrojům.

  • Karel Endler
    Karel Endler
    10.01.2024 08:05
    Reaguje na Andrej Macenauer 09.01.2024 13:28:

    "Asi nejlépe je funkce vysokého rozlišení vidět na věžích Kašperku. Je to..." - zobrazit celý komentář

    Plochou čtyřikrát menší snímač se snáz a rychleji pohybuje. Možná i přesněji. To musí mít na tuhle funkci nějaký vliv, ne?

  • vladimir314
    vladimir314
    17.01.2024 10:04

    Fajn, nicméně mám raději menší rozlišení a velké diody na senzoru, které mají schopnost sejmout velkou světelnou dynamiku. To je pro mně jaksi důležitější. Skoro si někdy říkám, čím větší rozlišení foťák má, tím je horší. :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (8)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram