Fotografování goril horských se Sony FE 70-200 mm f/2.8 GM II OSS

Gorily jsme fotografovali na expedici Fotoinstitutu.cz v národním parku Bwindi v Ugandě. Sony FE 70-200 mm f/2.8 GM II OSS byl vzhledem k odstupovým vzdálenostem a vysoké světelnosti ideální volbou. Fotografovat největšího primáta planety v jeho přirozeném prostředí určitě patří k velkým zážitkům, i když řada věcí mne překvapila.

Divoké gorily horské se vyskytují v horských lesích sopečného pohoří Virunga na území tří států – Ugandy, Rwandy a Konga. Nejvíce, odhadem 650 jedinců, jich žije v Ugandě v hustých a špatně prostupných lesích v národním parku Bwindi. V Ugandě gorily žijí i v národním parku Mgahinga, který hraničí s Rwandou a Kongem. Skupiny goril zde volně přecházejí hranice. Jejich počet na tomto území se odhaduje na 450 na území tří států.

Z pozorování goril se postupem času stala velká turistická atrakce. V Ugandě jim postavili v mnoha městech řadu soch. Jsou symbolem zdejšího turistického ruchu. Za výlet ke gorilám v Ugandě se letos platilo 700USD. Sousední Rwanda nabízí podobný výlet dokonce za 1500USD. Mnohem levnější je Kongo, jenže tam v letošním roce občanská válka zuří intenzivněji než normálně, takže tam moc lidí za gorilami nejezdí.

Všechny gorily, které vidíte na fotografiích jsou tzv. domestikované. V národním parku Bwindi je dnes celkem 20 tzv. domestikovaných skupin, které akceptují přítomnost člověka. Všechny ostatní tlupy jsou divoké. Tak to musí zůstat. Hlavním rizikem je přenos nemoci ze člověka na gorily u skupin v kontaktu s lidmi. Proto jsou všichni v rouškách, ale víme, jak roušky fungují ve vlhkém a teplém tropickém lese.

Silverback gorily horské, národní park Bwindi, Uganda

Sony A1, Sony FE 70–200 mm f/2.8 GM II OSS, ohnisková vzdálenost 200mm

Skupina, kterou jsme pozorovali, měla 10 jedinců, z toho jsme narazili na 8. Stopaři z národního parku skupiny neustále sledují. To má pro turisty výhodu, že nalezení skupiny a cesta k ní trvá méně času než v minulosti. Přírodě však určitě neporučíte. Proto celý výlet za gorilami trvá od čtyř do osmi hodin. My jsme ke skupině goril dorazili zhruba za hodinu a půl.

Silverback gorily horské, národní park Bwindi, Uganda II

Sony A1, Sony FE 70–200 mm f/2.8 GM II OSS, ohnisková vzdálenost 200mm

Gorily jsou na rozdíl od šimpanzů čistými býložravci a denně musí spořádat mnoho kilogramů ovoce, trávy a listí. S tím v Bwindi není problém. Lidé a jejich políčka se však stále tlačí blíž. Ještě více je to vidět v okolí národního parku Mgahinga. Proto se dá říci, že příjmy z turistů je , co gorily vlastně zachránilo a jejich počet dnes mírně stoupá.

Silverback vyrazil ke mě

Sony A1, Sony FE 70–200 mm f/2.8 GM II OSS, ohnisková vzdálenost 167mm

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Hodina, kterou máte po nalezení tlupy goril uteče neskutečně rychle. Ve skupině je vždy osm lidí. Fotografové jsou však obecně v Bwindi ve srovnání s běžnými turisty s mobily v menšině. To je každopádně dobrá zpráva. Řada turistů má jen minimální představu o tom, co je deštný prales. Jedné paní z Německa se na cestě rozpadly boty, do kalhot ji vběhli pralesní mravenci a rozbila mobil… V této souvislosti zde „expedičníci“ Fotoinstitutu působí jako těžká váha.

Pro fotografování jsem zvolil Sony FE 70–200 mm f/2.8 GM II OSS, který se Sony A funguje perfektně i ve špatných světelných podmínkách a hlavně v chaosu zelených houštin, kde se gorily pohybují. Boj s větvičkami a omezený prostor pro manévrování je zde hlavní problém. Naše skupina měla prý nejmírnějšího „silverbacka“ v Bwindi. Nejevil známky agresivity, jednoduše na nás kašlal a cpal se listím. 

Samice si své mládě zase dokonale schovávala s výjimkou krátkého okamžiku, kdy jí na chvíli zdrhnul.

Mládě gorily horské, národní park Bwindi, Uganda

Sony A1, Sony FE 70–200 mm f/2.8 GM II OSS, ohnisková vzdálenost 200mm

V jednu chvíli naši malou skupinu oddělila menší gorila, takže jsem jim mohl udělat fotku na vzpomínku.

Fotíme gorilu, národní park Bwindi, Uganda

Sony A1, Sony FE 70–200 mm f/2.8 GM II OSS, ohnisková vzdálenost 70mm

Na rozdíl od některých safari v savanách, kde lidé terénními automobily doslova pronásledují např. lvy a jejich smečky, na mě způsob pozorování a sledování goril vzhledem k množství turistů působil celkem dobře. Gorila horská je velmi inteligentní tvor a tohle při kontaktu s nimi i z jejich gest. Tady v Bwindi jsme pro ně neutrálními tvory, kteří jim neškodí, Vysoký poplatek zároveň omezuje i počet zájemců. Asi je to jediné řešení, jak v podmínkách Afriky gorily zachránit i pro příští generace.

Silverback gorily horské, národní park Bwindi, Uganda II

Sony A1, Sony FE 70–200 mm f/2.8 GM II OSS, ohnisková vzdálenost 200mm

Děkujeme společnosti So­ny,cz za zapůjčení fototechniky,


     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram