Jak jsme letos fotografovali perseidy na Šumavě

V srpnu a v září je na Šumavě největší pravděpodobnost jasné oblohy. Perseidy 12. srpna zase měly jasno. Slunce zapadá už později a letní Mléčná dráha kraluje obloze. K ránu už o sobě dává vědět král zimní oblohy Orion. Letos a v příštích letech je Slunce na vrcholu 11-letého cyklu a občas překvapí polární záře. Jak jsme fotili letos noční oblohu a co chystáme v příštím roce.

Noční fotografování je vždy dobrodružství. Pořád sleduji oblačnost na předpovědích. Statisticky je u nás největší pravděpodobnost jasné oblohy v srpnu a v září. Letos jsme již pátým rokem po sobě fotografovali meteoritický roj perseidů 11. – 13. srpna a ve čtyřech z pěti let bylo jasno. Letos to padalo dobře a s výjimkou roku 2018, kdy jsme zažili maximum roje, všichni účastníci letos vyfotografovali minimálně jeden dostatečně velký meteorit.

Fotografujeme perseidy nad kapličkou v Kašperských Ho­rách

Noc z 11. na 12. srpna byla hodně produktivní již před půlnocí, kdy se povedlo pár pěkných meteoritů a měli jsme to jen pár metrů od Domu fotografů


Přípravy na perseidy na Zhůřské pláni

Tuto fotku jsem si vypůjčil z loňska. Letos jsme noc ze 12. na 13. srpna začínali fotografováním bouřky. Ta se naštěstí hnala kolem nás do jižních Čech.



V druhé polovině noci z 12. na 13. srpna je nejlepší pravděpodobnost na zachycení velkých meteoritů. Letos to také platilo, jen jsme si museli počkat až na 3:00. 


Tohle byl pořádný bolid. Přesvítil i silnou oblačnost, která se na nás ráno 13. srpna valila z Bavorska. K nočnímu fotografování patří čelovky s červeným světlem. Tady mi takto kolega hodně pomohl v popředí snímku.

Zároveň se v neděli 11. srpna 2024 objevila i slabá polární záře. Hlavní atrakcí krajinářského workshopu se však stala polární záře 10. května. Byla extrémně silná v celé České republice. Jenže silné světelné znečistění ji na velké části území zcela překrylo. Z Domu fotografů stačilo najít místo na okraji Kašperských hor s výhledem na sever.

Polární záře v pátek 10. Května ve 22:30 nad hřbitovem byla překvapením kra­jinářského workshopu, kdy jsme vyráželi do Bavorského lesa

V těchto místech fotografujeme i noční zářící mraky NLC v období kolem letního slunovratu v červnu a červenci. Článek jak fotografovat NLC najdete zde.

Na letní Mléčné dráze ze zahrady Domu fotografů v Kašperských Horách se tradičně trénuje fotografování v noci

Od července do září je výborná kompozice kostela Panny Marie Sněžné přímo ze zahrady Domu fotografů v Kašperských horách.

Jednou z mimořádných astronomických událostí v příštím roce v Čechách bude úplné zatmění Měsíce 7. září 2025. Už jsme se domlouvali s „nightscapery“ z perseidů, a na tuto událost jsme již vypsali speciální workshop Fotografování zatmění Měsíce v Praze. Ono pak zase další úplné bude až v červnu 2029.

Poslední úplné zatmění Měsíce v lednu 2019 v Praze. Měsíc byl jako zářící pomeranč.

Jako novinku jsme na srpen 2025 vypsali spe­ciální workshop Základy fotografování vesmíru. Na workshop přivezeme vedle velkého refraktoru a montáže EQ6-R a malých cestovních montáží pro fotoaparáty v terénu  i další techniku (Lunt dalekohled s termálním filtrem na protuberance Slunce, SCT dalekohled na planety a detaily povrchu Měsíce), takže každý získá představu, jak se fotografují sluneční protuberance, planeta Saturn, detaily měsíčních kráterů a pohoří a vzdálené, slabě zářící objekty hlubokého vesmíru – mlhoviny či vzdálené galaxie. Obloha u Domu fotografů v Kašperských horách je totiž tmavá a město mi letos nechalo odstranit i jednu lampu pouličního osvětlení.

Snímek mlhoviny M42 v Orionu modifikovaným fotoaparátem Canon 6D přes dalekohled APM 980mm/7 sbíráním 3-minutových expozic. Pochopíte, že fotoaparát je dostatečně kvalitní. Problém je to ostatní…

Noční oblohu vyzkoušíme v případě jasné oblohy i na všech workshopech fotografování krajinyzákladních intenzivních kurzech. Vždy to stojí za námahu. Fotografická technika je dnes tak dostupná, že k vyfotografování Mléčné dráhy stačí i ta nejlevnější digitální zrcadlovka. Noční fotografování je vždy krásné dobrodružství. 

Jedna společná z Perseid 2024 na památku než se rozprchneme do různých koutů

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jan Schafhauser
    Jan Schafhauser
    12.09.2024 08:31

    Moc hezké!
    Já strávil prakticky celu noc v oblasti Poledníku a bylo to velmi pestré. Polární záře mě velmi překvapila a dlouho jsem také z rozhledny fotil tu bouřku na jihu Čech. Perseid jsem chytil jeden nebo dva, i přesto, že jsem měl nastavené sekvence na desítky expozic za sebou. Většinou to padlo jinde, než kam jsem zrovna mířil :)

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    12.09.2024 19:26

    Slušně to padalo 11. srpna od 22:00 do půlnoci. To jsme fotili nad kaplí Hory Olivetské v Kašperkách. Pak jsme objevili polární záři při fotografování směrem na sever. Pouhým okem však vidět nebyla narozdíl od té květnové. Pak to začalo konečně padat podle pravidel až 13. srpna zhruba ve 3:00, kdy už šly z Bavorska mraky. Lov perseid je vždycky zážitek. Jen příští rok to jde do Měsíce. Proto jsme domluvili s Liborem Hašplem tu těžkou astro-seanci s různými dalekohledy a zcela odlišnými vesmírnými objekty. V srpnu je nejlepší pravděpodobnost, že bude jasno. Třeba Slunce v Halfa jsem nikdy nefotil. Ani s SCT. Já mám vždy klasický skleněný objektiv. S tím tam budu blbnout já...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"
Zhodnocení soutěže "Východy a západy Slunce"

Od 17. ledna do 17. března jste měli mož­nost při­spí­vat do sou­těže v naší ga­le­rii na Fo­to­A­pa­rát.cz na téma „VÝ­CHODY A ZÁ­PADY SLUNCE“. Všichni naši čte­náři pak měli mož­nost vy­bí­rat nej­zda­ři­lejší snímky a udě­lit jim pa­t­řičný po­čet bodů. Cel­kem jste vlo­žili 149 fo­to­gra­fií! Nej­ú­spěš­něj­ších 10 snímků uká­žeme spolu s od­po­věd na naše otázky v ná­sle­du­jí­cím článku. Hod­notné knižní ceny po­skytlo ví­tězům na­kla­da­tel­ství Zo­ner­Press.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram