2.1.5. Praktický návod pro vyvolání černobílého negativu

• Petr Kadlec 2
    Petr Kadlec 2
    11.05.2005 10:32

Vyborny clanek. Prakticky shodny s mym postupem.
    Jen temer pokazde mam kazetu s filmem bez vycnivajiciho konce (pri rucnim previjeni v Praktice jsem jiz odhadl kdy mam prestat previjet, Canon EOS 300V mi vsak poskytne kazetu s nedostupnym koncem filmu) takze musim kazetu pracne rozmontovat. V labech na to maji vytahovak, mozna se da i koupit nebo udelat.
    Za ekologicky skodlivejsi povazuji ustalovac, nebot obsahuje komplex stribra, tedy tezky kov.

• Gabriel Horos
    Gabriel Horos
    11.05.2005 13:00

Článok je výborný. Len s naťahovaním filmu do cievky mám trochu iné skúsenosti. Zvitkový sa mi naťahuje o dosť lepšie, s 36 snímkovým kinofilmom je to často horor. Je to spôsobené hlavne tým, že v starších zrkadlovkách (aj Praktica, ktorú používam) je film natáčaný proti zmyslu jeho stočenia v kazete. Takže po vybratí z fotoaparátu ho treba nechať aspoň niekoľko hodín, aby si opäť "zvykol" na ten správny smer. Čím rýchlejšie je nafotený, tým je tá potrebná doba kratšia.

• Radek Cholasta
    Radek Cholasta
    Autor
    12.05.2005 07:01

Mě se zkušební svitkový fomapan taky natahoval v pohodě ale TMaxy a Delty na které ve svitku výhradně fotím mají se mi zdá příšernou tvarovou paměť...

• Ondřej Štrunc Bubag
    Ondřej Štrunc Bubag
    17.06.2005 18:04

To je zajímavý, mě se právě fomapan i po usušení kroutí, kdežto T-max mi zůstal krásně rovnej ...

• Ondřej Štrunc Bubag
    Ondřej Štrunc Bubag
    30.08.2005 02:41

a kdy bude pokračování?? Jsem usušil film, a nevim co teď (dělám si pr.el :-)))

• Branislav Hacko mreny
    Branislav Hacko mreny
    12.06.2006 23:29

heeh.... ak sa vam po vysuseni kturi fim tak to sa da napravit pri suseni ze na koniec filmu si date stipec (po cesky kolik) na pradlo a po vyschnuti je film uplne rovnyyy;)))

• ZOp
    ZOp
    14.08.2007 18:12

K ekologii:
    Ilford píše na svých stránkách, že nejste-li velkovýrobce, můžete chemikálie vylévat normálně do odpadu. Měli se je ale hodně naředit (Ovšem odkazuje se na britské předpisy, třeba je to u nás jinak). Viz http://www.ilfordphoto.com/applications/page.asp?n=48

• Mário Vinkovič
    Mário Vinkovič
    14.04.2011 17:37

aj po precitani clanku a fora mam par otazok. este sa len chystam vyvolat prvy negativ.
    ktore z chemikalii sa kolko krat daju pouzit (vyvojka, prerusovac, ustalovac, zmacadlo)?
    ked mam vyvojnicu, v ktorej sa da mechanizmom cievka otacat a zaroven mierne dvihat, tak to nahradi preklapanie?
    kolko vyvojky musi byt vo vyvojnici?
    ked budem skladovat vyvojnicu a dalsie v chladnicke, moze byt vo flasi pritomny vzduch?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse