Název převzat z katalogu fotografií D. I. ze Z.
Nemůžete komentovat. Nejste přihlášen(a).
docela hezké - možná trošku chaos
tenhle název už podminovat netoužím, Vvvv..
ale zase mě nudí, stejně jako fotka...což se mi u tebe nestávalo.)
Majko možná,l kdo ví. Ale exuistují míry chaosu, ale toto je konmečná množina barevných teček, tad by to vyšlo si nula.
Pane fíí, že vy jste šel za tou gejšou co fstín.
A jéjé, znuděná ženská polovina neštěstí. Pak se ukáže, vždy se to ukáže, že za to může její partner a ona mu dá ještě jednu šanci: bav mne a pak odpluje kamsi pryč a nechá frustrovaného chlapce s libidinozním přetlakem, na pospas zvůli osudu.
Děkuji za laskavou nabídku, leč kopirajt kupovat nebudu.
ale pšt o tom haby se to nedomákla slečna čerfánkofá (:
Už jste kúpil milý pane. Bude to stát 3,60 Kč.
Jak jsem koupil, tak prodávám. Doplatíte korunu.
zvláštní připodobnění..obrazy jako muži či ženy..toto je pro mě žena, Vé...je jemná, má cit pro barvy, ale nemá v sobě tajemství..neměla bych si s ní co říct...
ale u většiny tvých bytostí, co defilují (budete mít na Štědrovečerní večeři filé nebo kapra?) na tvém výstavním Molu (zdravím svého bratrance) proběhla interakce uspokojivě..
Ženy jsou svigy bez záhad, má drahá ŠP. A tato možná ani není krásná. Budiž. Marně vzpomínám zda jsme si kdy měl se ženami co říci. Většinou šlo o to jak. Zajímaly mne věci, které by mne asi tolik nezajímaly, kdyby šlo o muže. Byla to jen záminka k výměně gest a mimických poselství, v řeči šlo spíš o intonaci a rytmus, než o informace. Bylo v tom úžasné napětí, domýšlení a hádání a jakési neschopnost vcítit se bezezbytku, která mne mrzačila a zbavovala vrcholu toho zážitku.
Jedna z žen ovšem byla matka. První žena, e kterou jsme komunikoval se stala jakýmsi příkladem par excelence. Byla velice chytrá a jemná. Od ní jsem se toho velmi mnoho dozvěděl. Měla strach. A ten jsme od ní převzal.
Bylo několik mužů, se kterými jsme si vyměňoval informace (tak jako si milenci vyměňují tělesné šťávy). Bylo to zajímavé a poučné. Někdy to změnilo můj pohled na svět a tedy svět z mého pohledu, což je pro mne svět bezezbytku. Otce jsme neměl, takže asi ti všichni jej v předávání informací zastoupili. Jestli se ti lidé dozvěděli něco oe mne, to nevím.
A hovor byl vždy uzavřen do formy jazyka. Užití slov bylo mnohem přesnější, než v tom prvním případě. Dozvěděl jsme se něco podstatného?
Připadají mi ubohé všechny ikce a romány, které začnou nějakou tajnou společností a končí nějakým střežením velikého tajemství a to tajemství je nějaká banalita. Nejčastěji něco, co se vejde pod titulek vláda nad světem, nměco tak hluboce nezajímavíého, kdo chce vládnout světu, musáí se přeci o nj starat, ať už v dobrém nebo zlém, každopádně se ním musí zabývat. K nejhlubším poznáním, ke kterým jsme dospěl bylo, že jsem odhalil nějaký svůj omyl. Naopříklad když se něco se ve mně vzpíralo a lomcovalo se mnou, ješitnost, ctižádost, resentiment a já jsem si myslel, že jsme to já a že to já má právo na své uskutečnní a když se mi povedlo zjistiti, jak by se to mohlo jevit zvenku, připadalo mi to směšné a banální, jako vztek malého dítěte. Takto se mi povedlo rzchle najít některé omyly, ale nikdy se mi takto nepovedlo najít pravdu.
Štědrovečerní večeři budeme mít takovou, jakou si ji udělůáme, hádám, že se věra chystá jíst ve svém pokoji špagety s kečupem. Já přemýšlím, zda mám zase zavraždit kapra (je top tradice) a nebo zda alespoň při velkých svátcích ušetřit cítící bytosti. Mám kapra moc rád. Už jsme jej na vánoce vařil v páře, pekl nad otevřeným ohněm v krbu, nebo připravoval se sojovou omářkou v podobě hroznu. Mám rád i tradice. Ale nechce se mi letos dělat bramborový salát. Můj bramborový salát byl vždy experimentem, s nepředvídatelným výsledkem a v poslední době se mi nedařil. Počítám i s hrachovou polévkou. Někdy ji vařím tak, že hrách nejpve pomelu na mouku. Je to pak něco, čemu v uchu říkám instatní polébvka, je to rychle hotové a jemně krémové. Ale právě pro tu instantnost se mi to nezdá na sváteční stůl vhodné.
já tím tajemstvím myslela spíše zvědavost..touhu otevírat další dveře, Vé
například zvědavost ve mně vyvolal tvůj kapr se sojovou omáčkou v podobě hroznu..nosnou konstrukcí je kostra a na konci kostí jsou masové kuličky?
my jíme na večer Štědrý filé...moje maminka mi také předala strach...z ostrého tělíska v krku..a já jsem se ho ještě nezbavila..ale ta tvoje verze kapřích hroznů, napíchnutých na objekt mého strachu by mi můj problém vyřešila
ano, Vé, jak...to mě taky baví..gesta, oči, pohyby rtů...mnohdy mi pak uteče o čem je řeč..
Vem půlku kapra nebo, lína. Odřízni páteř a velké žeberní kosti., leč kůži nestahuj. Polož nebožtíka kůží na prkno a po 3 až 4 centimetrech nožem napříč nařezávej. Řezy veď šikmo z povrchu masa směrem ke kůži. Potom udělej asi čtyři řezy po délce.Tyto řezy veď jen na povrchu, neprořezávej až na kůži a rovně tedy tak, aby ostří nože směřovalo kolmo k masu. Dej především pozor na to, aby první šikmé řezy neprořízly maso, plát masa by se mohl rozpadnout. Maso na půl hodiny nalož do nálevu z
1/2 pórku nakrájeného na jemné nudličky
2 lžic sojové omáčky
1/2 lžíce zázvoru
a soli.
Nudličky z povrchu kapra odstraň. PAk rybu obal v rozšlehaném vajíčku a ve strouhance, která musí ulpět nejen na povrchu, ale i v hloubce zářezů. Obalenou rybu osmaž do zaltova v oleji. Osmaženou rubu nech okapat a zatím připrav omáčku:
svař 1/2l vody s
3 lžícemi jablečného octa
1 lžící sojové omáčky
6 lžičkami krupicového cukru
1/4 lžíce soli
3 vrchovatými lžičkami škroby (solamyl třeba).
Až omáčka zhoustne jako řídký puding, odstav ji z ohně a nalij na rybu. K širšímu konci ryby polož několik listů salátu, tím vytvoříš dokonalou iluzi hroznu.
Vždy tvá
Magdalena Rettigová.
to je poutavý recept, Vé...já tuhle literaturu nečtu, neřekla bych, že v ní může být tolik poezie..
líbí se mi věta..rybu obal ve strouhance, která musí ulpět nejen na povrchu, ale i v hloubce zářezů...
velmi děkuji, moje Magdaleno..získala sis mě
Ja jsme kdysi par receptu ze sve experimentalni kuchyne dokonce napsal. Ale kde je jim konec. No neco by mohlo byt v odeslane poste á tady, Radik nema rad, kdyz se zverejnuje soukroma posta, ale to mne netrapi:
vymyslel jsem novy zpusob, jak pripravovat bramboraky. Vadilo mi na nich, ze v teste, ze ktereho se obvykle delaji, chut mouky a vajicek potlacuje chut brambor. Chtel jsem bramboraky bramborovejsi. Zkusil jsem vynechat mouku.
Brambory jsem velmi jemne nastrouhal a spolu s vajickem jsem je rozmichal v hustou kasi. Z te hmoty se daly delat mensi bramboracky velikosti livancu. Byly velmi dobre. trochu mi to pripomina muj starsi objev: placicek z testa, ktere vznikne nastrouhanim stejneho mnozstvi syru a zampionu.
A pak jsem provedl zajimavy technologicky objev ktery mi pomohl vyloucit z testa i vejce:
Brambory se nakrajeji na dlouhe tenke nudlicky a posoli. Struhadlo v mem kuchynskem robotu je tak nakraji. Rozehreje s velke mnozstvi oleje. Na velke panvi. Hmota, ktera v nicem nepripomina testo se rovnomerne nasype do rozpaleneho oleje a necha se v nem stat. Nesmi se ni pohybovat. Po urcite dobe ty vlasy bramboru. ktere jsou ve styku se dnem panve zcervenaji, uprazi se do krupava a ztmavnou. Cela ta hmota se spoji ve vsech mistech, kde se nudlicky krizi. Je rozkosne snadne ji na panvi obratit tim snazsi, ze je tuha a neohyba se. Pote, co se usmazi i po druhe strane je naprosto bramborovy bramborak hotov.
Potom je treba jej nalezite pocesnekovat. Ja jsem jedl tyto bramboraky s cerstvou nastrouhanou zeleninou (zeli a mrkev). A mezi ten salat a bramborak jsem nakapal zalivku, kterou jsem vytvoril rozmixovanim palicky nadrobno nakrajeneho cesneku v jablecnem octu do hmoty, ktera mela barvu a konzistenci spermatu (chut ne).
Velke mnozstvi oleje je pro toto smazeni zadouci, protoze hmota je na panvicce docela vysoka a bez nej se nespoji a neosmazi na krajich do krupava. Uprostred zustane mekka a vlacna. vodu, ktera vyteka z brambor je asi nejlepe vylit. Kazi tu krehkou vzdusnou strukturu moderniho bramboraku a dela z nej neco prilis podobneho archaickemu bramboraku z blativeho testa.
...páči sa mi tá velkosť plátna, Václav, a páči sa mi aj predstava pána fíí...a páči sa mi aj to, že môžem podísť bližšie a nechať sa do fotky zahaliť a môžem aj poodstúpiť a len pozerať, pri tom oddialení by sa mi žiadalo viac neurčitosti, stačilo by mi domýšľať si, nie namýšľať, len domyslieť...a najviac sa mi páči, že vôbec môžem, smiem.
krásně čtivé..chtělo by to sebrat a vydat.
A název..bezbariérový přístup k vaření. Ke všemu.
Z takového dárku bych měla radost.
Pěkné vánoce, Vé (od názvu odečti všechna možná vysvětlení a la fráze..a výsledek pak zpracuj v lahodný mok a vypij do dna.)
Danko jsi vítána a dekuji za všechny komplimenty. Skutečně, hlavním podnětem bylo to, že jsme zjistil, že se zvetsil nejvetsi pripustný rozmerěr obrázku, který sem lze vložit. Mel jsme na mysli, nejaký kontinualni dekorativni predmet, nebo vzor, který by byl tak velky, že se dal prohlížet jen po částech.
Paní ŠP, jsme vtak rád, že vám me kuchařské poklusy z dětstváí jdou k chutui:
Titul je Rozšiřování kuchařských knih.
Alternativní titul je: Poznámky z okraje kuchařských knih.
Kapitola druhá byla:
Po davno skoncenem detstvi. Po dospivani, ktere jsem prozil s tastickami s tvarohem, jsem si znovu vzpomnel na tvaroh diky jednomu hudebnimu skladateli. Vlastne diky jeho manzelce, ktera mne naucila varit ve vode noky vykrajovane lzici z testa, jez vznikne rozmichanim dvou tvarohu, ctyr vajicek a ctyr lzic velmi hrube mouky. Ja, narozdil od ni, pouzivam mouku grahamovou. Knedliky tvaru zbloudilych asteroidu se vari dlouho, treba tri ctvrte hodiny, a to pod poklickou, aby casti cnici nad hladinu byly alespon v pare. Stale zvetsuji svuj objem, jako balony nafukovane lehkym plynem, je potreba je vylovit tesne pred tim, nez vzletnou a jist s necim sladkym a kyselym, coz by napriklad mohl byt v jogurtu rozmichany zavareny rybiz, jenomze zavareny rybiz se uz neprodava. Je to jedno z tech jidel, u kterych hrozi nebezpeci, ze se jich prejim.
Testo, ktere takto vznikne, lze i smazit. To jsem zjistil za smutnych veceru v Opave, kdy mi delal spolecnost pouze kontaktni gril.
Letos, ve druhe polovine kvetna, jsem se rozhodl prohloubit svou studii tvarohu. Postupoval jsem tak, ze jsem si jidlo nejprve predstavil, pak jsem je zkusil pripravit a pri tom jsem zmenil nektere detaily. Dve imaginace zjemneleho tvarohu nasleduji. Tvaroh se zjemni pridanim jednoho kelimku (0,2l) zakysane smetany a stejneho mnozstvi nelsazeneho jogurtu, nejlepe smetanoveho Chocenskeho, bez konzervacnich latek, skrobu, suseneho mleka a zelatiny. Rozmichanim vznikne bila kremova hmota jemne chuti.
Nove brambory se uvari ve slupce, ktera se z nich pak sloupne, rozmichaji se s malym mnozstvim za studena lisovaneho slunecnicoveho oleje, soli a cerstveho tymianu. Tymian je treba sazet nejmene o rok drive, nez dame varit brambory. Ale jsou to preci jen americke zeny, ktere chteji mit jidlo hotove drive, nez je zacnou varit.
Rozmackanymi bramborami v kultivovanem odstinu svetle zlute barvy vyplnime dno fajansove misy (na druhen strane Alp pouzijeme misto fajans majoliku) a urovname jejich povrch. Tak vynikne prvni vrstva nasi stavby.
Na ni nalejeme ciste bily krem z tvarohu, jogurtu a zakysane smetany.
Treti vrstvu vytvori na drobno nakrajena cervena rajcata. Zanechavaji v bile vrstve skvrny ktere pripominaji kapky krve na cerstve napadlem snehu.
Rajcata posypeme nadrobno nakrajenou pazitkou,. petrzelkou a cibulovou nati.
Pak se i s misou vratime zpatky do postele, odkud jsme pred chvili vstali. Pokud s pripravou zacneme brzy, milenka, kterou jsme poprve probudili kolem ctvrte hodiny rani a ktera mezi tim znovu usnula, se prave probouzi znovu a definitivne. Misu polozime tak, abychom meli stejne daleko k jidlu jako k ni.
Pochoutku jime jednou lzici.
Asi tak o jeden den pozdeji pripravime z druheho tvarohu, druhe zakysane smetany a druheho jogurtu podobny krem znovu. Pridame do nej dve vejce a dve vrchovate lzice grahamove mouky, dukladne promichame, nechame stat a pak z tohoto testa a smazime male palacinky a nebo livance. Muzeme do testa zamichat i rozinky, oprane ve studene vode a potom nalozene do teple vody, kde rychle naboptnaji. Potirame je necim, co pripomina rybiz. Rybizove marmelady se sice prodavaji, ale slozeni inzerovane na jejich obalu ukazuje, jakou maji fantazii ti, kdo vymysli nazvy pro cervene synteticke pasty.
Palacinky jime u stolu. Nejlepe, kdyz kuchar pripravuje stale nove palacinky a rozdava je stravnikum po zpusobu hracich karet sam u plotny pojidaje ty, ktere se povedly mene.
Priste muzeme pripravit palacinku z bilku naslehaneho na snih po usmazeni a jeste na rozzhavene panvicce politeho zloutkem utrenym s cukrem. Nikdy se nevzdavame nadeje, ze sve pratele prekvapime necim, na co mohli uz davno prijit sami, kdyby nevarili jen polotovary v mikrovlnych troubach. A tento optimismus je to, co propujci nasemu jidlu neuchopitelne a jinak nenapodobitelne kouzlo.
Václave, já si píšu kuchařku jako cestopis, pracovní název (který asi zůstane) je Zpráva o putování do daleké země, buchty jsou hory, luštěniny představují písky, polévky řeky apod., pak mám také zvláštní kapitoly jako Jídla šamanů neboli jídlo pro návštěvy, Vzpoura nosičů je zase to, co mám ráda a co mě staví na nohy.
To by nektere z nas moc zajimalo, ten cestopis. Ja mamkrasnou kucharku Jiy zminovnou od Berky. Mohl bych z ni neco ocitovat?
Navrhuji abychom si na jaře udělali v Šerkovicích
http://serkovice.mysteria.cz
gastronomický seminář. Každý bude vařit a všichni budou jíst. A nikdo nebude rikat, že vařit neumi. To je potom jako s Danou. Ta neumi varit a delat dorty a pak nahodou jdete kolem Brezna a stavíte se na návštěvu a nevycházte z gastronomického údivu. Tolik dobrot, tolik pochoutek a přibývají nové a nové.
Ráda si přečtu tu citaci.
Vložila jsem k sobě fotku k mému cestování neboli vaření.
Gastronomický seminář? Neprobíhá právě v této diskusi? Zatím ale není nikdo přejezený.
..nejlepe, kdyz kuchar pripravuje stale nove palacinky a rozdava je stravnikum po zpusobu hracich karet..
to je tak osvěžující, Vé..prošpikovat tu gastronomii napětím z bridžového či ta rokokovém doupěte
naozaj inspirativní dárek, děkuji, Vé.)
kou zelný cestopis, Karolíno..
Budiš nad Budišovkou Martine,
ty jsi strom zelený.