Fanoušci Boca Juniors v Buenos Aires, Argentina

Argentina je od neděle mistrem světa ve fotbale a pod obeliskem v Buenos Aires jsme tento týden viděli milióny lidí. Článek je o fotografování a filmování z ruky s Canon EOS Mark II při zápase na argentinském stadionu Boca Juniors, kam v té době ještě chodil Diego Maradona. Více v článku.

Argentina je extrémně bohatá a zároveň i extrémně chudá. Fotbal je fenomén a každý kluk z chudinské čtvrti Boca se chce stát novým Diegem Maradonou nebo dnes Lionelem Messi. Když fotíte ve favelách Bocy, pochopíte, že ti kluci mají obrovskou motivaci. Stadión Boca Juniors je jen kousek od jejich domu. Jejich dům často stojí ilegálně, ale socialistická vláda to tak nechává mnoho let. Chléb a hry. Hlad v Argentině není a tou hrou je fotbal. Každý týden se fotbalové představení opakuje.

Na zápas se jako cizinec z Čech je tak nedostanete. Jádro fanoušků Boca Juniors pochází z chudých čtvrtí. Pokud byste chtěli místo na stání, které není drahé, je dost velká pravděpodobnost, že vám ukradnou fotoaparát a ještě přidají pár ran pěstí. Místa k stání jsou zase permanentně vyprodaná. Nezbývá, než jít na permanentku někoho jiného. Fanouškové soupeře se na stadion nepouštějí, neboť by se porvali s místními ultras.

Na zápas jsem přišel již hodinu před začátkem zápasu jako jistý pan José Rodrigues a odešel těsně před koncem. V době předzápasu rezervy Boca Juniors byly dvě třetiny stadionu obsazené a na jedné třetině nebyl nikdo. Proč? Tvrdé jádro fanoušků Boca Juniors přichází do tribun se začátkem zápasu a po konci zápasu zase zůstává. Na tribuně pějí vítězné chorály. Moje utkání bylo ve čtvrtek. Byl to jen obyčejný zápas argentinského poháru. Na ten Maradona nechodil. Jeho balkón byl na stadiónu pode mnou. I když se nejednalo o důležitý zápas, bylo plno….

Ve čtvrti Boca jsou bary s tanečníky tanga i chudinské favely.

Favela ve čtvrti Boca, Buenos Aires, Argentina I

Canon 5D Mark II, objektiv Canon 24–70mm f/2,8 L I


Favela ve čtvrti Boca, Buenos Aires, Argentina II

Canon 5D Mark II, objektiv Canon 24–70mm f/2,8 L I

Jako ukázku ohromných sociálních rozdílů v Argentině jsem vybral dvě fotky z centra, kde se tento týden konaly oslavy vítězství Argentiny na mistrovství světa ve fotbale v Kataru. Obelisk tam stojí dodnes a noční kluby v době oslav určitě zakryly roletami.

Zábavné kluby v centru Buenos Aires, Argentina

Canon 5D Mark II, objektiv Canon 24–70mm f/2,8 L I


Obelisk na Plaza de la Republica, Buenos Aires

Canon 5D Mark II, objektiv Canon 24–70mm f/2,8 L I

Pokud vyrážíte na cestu, nikdy nevíte co vás čeká. Moje první cesta do Argentiny byla pracovní. Pokud jde o dokumentační fotografii a máte místo na jedíný objektiv, volím 24–70mm nejlépe f/2,8. Zbytek už nějak dám. V roce 2015 se video se zrcadlovkami točilo z ruky dost obtížně. Dnes je natáčení bezzrcadlovkami mnohem jednodušší díky stabilizaci sensorů a možnosti sledovat natáčený obraz přímo v hledáčku. Čas však vrátit nelze a tak raději trochu roztřesené, než žádné. Pro fotografování rozdíl mezi zrcadlovkou a bezzrcadlovkou velký není.

Pokud bude mít cestu do Argentiny, určitě zajděte na fotbal. Budete spíše fotografovat a filmovat argentinské fanoušky. Hlavně kvůli nim si Argentina zasloužila letos mistrovství světa vyhrát.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram