Úplné zatmění Slunce 8. dubna 2024 v USA

Úplné zatmění Slunce 8. dubna 2024, hlavní astronomická událost roku 2024 se blíží. Navíc bude v Mexiku a jihu USA trvat skoro maximální možnou dobu - přes 4 minuty. Texas je zemí zaslíbenou astronomii a astronautice - řídící centrum NASA, Space X launch center a nejtmavší obloha v USA pro fotografování oblohy. Zkušenosti z minulé fotoexpedice Fotoinstitutu na zatmění Slunce v roce 2017. Na zatmění Slunce 2024 do USA vyrazíme s Fotoinstitutem i v roce 2024.

Není moc jevů na naší planetě, které Vás uvedou v úžas. Úplné zatmění Slunce mezi ně patří. Své první jsem fotografoval v roce 1999 v Maďarsku tehdy ještě na film. Druhé ve Wyomingu v roce 2017. Ta minuta a půl byla neuvěřitelně krátká. Za poledního vedra se zemský povrch prudce zchladí. Díky rozdílům v teplotách začal foukat vítr a obzor začne zářit jako při západu Slunce.

Příští zatmění Slunce proběhne v poměrně civilizované oblasti. Bude procházet přes Mexiko, USA a Kanadu. Nejlepší pravděpodobnost jasné oblohy je v Mexiku, z USA a Kanady pak na západě Texasu. Bližší informace najdete zde

Jako příklad jsem si vybral Moore Hollow v Texasu. Totalita zde začne ve 13:32 a bude trvat 4min 28s. Slunce bude na jihu ve výšce skoro 70 stupňů nad obzorem. Měsíc začne zakrývat Slunce ve 12:13 a celý jev skončí ve 14:54.

Výhodou USA jsou dálnice. V případě špatného počasí je možné přejet na lepší místo. Mexiko má lepší pravděpodobnost jasné oblohy, dopravní infrastruktura však není moc dobrá a sever Mexika je trochu divočejší z hlediska bezpečnosti

Pás totality – úplné zatmění Slunce 8. dubna 2024

Texas patří mezi velmi zajímavé oblasti USA. Proto je výhodné spojit fotografování úplného zatmění Slunce s návštěvou tohoto největšího státu USA.

 Pás totality ve státě Texas

Částečné zatmění Slunce, které vždy předchází tomu úplnému, je poměrně běžným astronomickým jevem. Zde ho pozoruji ho přes tenkou hliníkovou fólii vloženou do kartonu. Tu jsem nasadil jako čepici na sluneční clonu objektivu Canon 300mm f/2,8. Pro přesné zaostření je vhodný živý náhled fotoaparátu.

Jako fotograf si chcete užít tak jedinečný jev, jakým je úplné zatmění Slunce jak při vlastním fotografování, tak i mnohokrát později, kdy budete snímky zpracovávat a prohlížet. Problémem je, že zatmění je nádherné v detailech i jako celek v krajině. Různé jevy jako „diamantový prsten“, sluneční protuberance, vnitřní a vnější sluneční korónu musíte fotografovat při různých nastaveních expozice, neboť množství světla je extrémně odlišné. Na tohle všechno jsme třeba při posledním velkém americkém zatmění v roce 2017 měli jen 1minutu a 30 vteřin. Není to jednoduché a vždy je to drama: hledáte ideální místo pro fotografování a sledujete pohyb oblačnosti, která může všechno zhatit. My jsme ve Wyomingu měli jasno, ale v sousední Dakotě byly mraky a někde dokonce i pršelo. Druhý den, kdy jsme Dakotou projížděli zde bylo jasno a ve Wyomingu mraky.

Pokud chcete zachytit atmosféru prožitku z totality jako celku, potřebujete druhý stativ a ideálně snímat časosběr. Druhý stativ na fotografické expedici vzhledem k omezením se zavazadly může být problém. Improvizovaná videa z ruky jsou zajímavá, ale mrkněte na krásný časosběr z jednoho z posledních úplných zatmění Slunce v Antarktidě. Určitě se na něj chystáme v Texasu v příštím roce.

Diamantový prstýnek, zatmění Slunce 2017, Wyoming

Canon EOS 5DSR, objektiv Canon 300mm f/2,8, telekonvertor 2×, clona f/11, čas 1/125s, ISO100


Protuberance, zatmění Slunce 2017, Wyoming

Canon EOS 5DSR, objektiv Canon 300mm f/2,8, telekonvertor 2×, clona f/11, čas 1/1000s, ISO100


Sluneční korona, zatmění Slunce 2017, Wyoming

Canon EOS 5DSR, objektiv Canon 300mm f/2,8, telekonvertor 2×, clona f/11, čas 1/3s, ISO200


Konec zatmění s náznakem prstýnku, zatmění Slunce 2017, Wyoming

Canon EOS 5DSR, objektiv Canon 300mm f/2,8, telekonvertor 2×, clona f/11, čas 1/5s, ISO200

Asi nejzajímavější snímek vznikl v samotném konci totality, kdy ještě zářila sluneční korona a přes údolí na Měsíci se objevil první kousíček Slunečního povrchu

Roce 2017 jsem pro FA napsal článek o tom, jak nastavit fotoaparát na fotografování jednotlivých fází úplného zatmění Slunce. Tuto metodiku ověřila praxe v roce 2017. Přestože účastníci fotoexpedice byli na různé úrovni, co se týče ovládání fototechniky, všem se podařilo…

Možná je symbolické, že úplné zatmění Slunce 8. dubna 2024, bude přecházet zrovna Texas. Tento největší stát v USA jedním z hlavních center americké kosmonautiky. Sluneční koronu, kterou budeme z Texasu fotografovat, v současné době zkoumá Parkerova sonda. Parkerova sonda je řízena z centra NASA v Houstonu v Texasu, které naše výprava navštíví v závěru fotoexpedice. V pro­sinci 2021 se dostala do vnější části korony Slunce. Bude se snažit rozluštit záhadu třeba proč je teplota ve sluneční koroně mnohonásobně vyšší než na povrchu Slunce.

Protože je Texas na jihu USA, je to velmi dobré místo pro starty raket. Proto sem přesídlil Elon Musk se svou společností Space X. I tohle místo navštívíme. Třetím spojením Texasu s vesmírem je temná obloha. Pouštní oblasti národních parků u hranic s Mexikem mají nejtmavší oblohu v USA. Pro fotografy je to ideální místo pro snímky nočních krajin s Mléčnou dráhou.

Další informace o expedici Zatmění Slunce 2024 v USA najdete na FotoInstitut­.cz, v sekci Fotoex­pedice.-Místo na fotografování už jsem vytipoval…

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram