Panasonic Lumix G9 II - první dojmy

Začíná Panasonic myslet více i na fotografy? Nový 4/3 25Mpix sensor s rychlým odečtem má lepší dynamický rozsah. V řadě G má Lumix G 9II automatické ostření technologií fázové detekce. K tomu černobílý profil Leica Monochrome. Zároveň zůstává vše podstatné pro natáčení videa, kam Panasonic tradičně cílí.

Panasonic je špičková technologická firma silná v elektronice, která si vyrábí vlastní sensory. Na rozdíl od Olympusu, se kterým sdílí stejný bajonet v systému 4/3 má portfolio i ve strategickém segmentu FF bezzrcadlovek. Jednou z hlavních výčitek „čistých“ fotografů v posledních letech bylo, že se až příliš zaměřuje na video. Panasonic G9 II má být údajně příkladem snahy o více univerzální přístup.

Mezi fotografy je 4/3 systém oblíbený ve fotografování zvířat a v makrofotografii. Zde je crop faktor 2 výhodou.

Sensor (non-stacked technologie) s rozlišením 25,2Mpix trochu připomíná sensor ze špičkové bezzrcadlovky Panasonic Lumix DC-GH6, která je velmi oblíbeným přístrojem pro natáčení videa. 

Panasonic Lumix G9 II – sensor

Pro fotografy je klíčový velký dynamický rozsah sensoru hlavně při nízkých hodnotách ISO (potřebujete při úpravě vytahovat informace z tmavých míst při zpracování ve počítači). To však zrovna není silná stránka jinak špičkového video-fotoaparátu Panasonic Lumix DC-GH6. Test najdete zde. Přestože jsme ještě neměli možnost Panasonic Lumix G9 II vyzkoušet, první zprávy z amerických sajtů jsou, že Panasonic zapracoval na tomto problému a dynamický rozsah při nízkých ISO se zlepšil. Nikdo z nich však zatím neměl v ruce fotoaparáty s finálním Firmwarem.

Mechanicky i ovládáním vypadá Panasonic Lumix G9 II velmi funkčně. Potěší plně otočný display.

Dva sloty ukazují, že se jedná o přístroj pro profi nasazení.

Autofokus

Panasonic již ukázal ostření technologií fázové detekce ve full frame modelu Panasonic Lumix DC S5 II. Nyní je i v Panasonic Lumix G9 II se sensorem 4/3. Je kombinován se systémem rozpoznávání objektů. Podrobný test Petra Koritiny Panasonic Lumix DC S5 II najdete zde. Předpokládám, že to bude fungovat podobně.

Sekvenční snímání , Pre-burst a stabilizace obrazu

Sériové snímání rychlostí až 60 snímků za sekundu v režimu AFC. Paměťový buffer to zvládne 3 vteřiny – 180 snímků.

Pro fotografy přírody je zajímavý režim Pre-burst. Fotoaparát kontinuálně snímá data (podobně jako smartphony) a uchovává si v paměti snímky ještě před zmačknutím spouště. Takto můžete číhat na start dravce nebo třeba motýla.

Stabilizaci obrazu Panasonic mezi 7 až 8EV, což je velmi dobré. Stabilizaci určitě užijete při cestovatelské fotografii nebo fotografování reportáží třeba v nočních městech.

Video

Tady očekávám, že Panasonic fotografy, kteří natáčejí pro sociální sítě určitě nezklame.

・4:2:0 10-bit 5,8K (4:3) záznam z celé plochy snímače /5,7K (17:9) umožňuje flexibilní možnosti kompozice pro různé formáty i sociálních médií

・4:2:0 10-bit C4K/4K 120p/100p Zpomalená videa

・Přímý záznam do Apple ProRes*6, který poskytuje vysokou kvalitu obrazu při nízké kompresi, snižuje zatížení počítače během postprodukce a umožňuje nelineární úpravy bez překódování, čímž zefektivňuje, zrychluje a zlevňuje váš pracovní postup od začátku do konce.

・Podpora přímého záznamu na externí SSD disky včetně přehrávání přes rozhraní.

・Aktivní I.S. Technologie korigující i extrémní otřesy při snímání během pohybu

Konektory pro video-makery

Panasonic úzce spolupracuje s Leicou.

Fotografy zvířat určitě potéší

Objektiv LEICA DG VARIO-ELMAR 100–400mm/F4.0–6.3 II ASPH. 

Designem je objektiv tzv. pumpa.

Rozsah ohniskových vzdáleností 100–400mm při crop faktoru 2 znamená 200–800mm. K tomu se ještě prodává telekonvertor 2,0×. Tím se dostanete až na ohniskovou vzdálenost 1600mm a zvětšení makrosnímku 1:1. Tohle je samozřejmě teorie a je třeba Panasonic Lumix G9 II s LEICA DG VARIO-ELMAR 100–400mm/F4.0–6.3 II ASPH vyzkoušet v praxi. Určitě hodně zajímavé téma na test.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram