Jak proběhlo 35. Setkání Fotografů

V sobotu 25. listopadu proběhl již 35. ročník  fotografického festivalu Setkání Fotografů v Praze na Chodově. Jako každý rok jsme připravili bohatý program workshopů a přednášek tak, aby byly zastoupeny všechny fotografické žánry od studiových po přírodu a krajinu. Fototechniku jsme zkoušeli  a diskutovali o ní, jak u tradičních, tak i nových vystavovatelů, aniž bychom byli pod tlakem prodavače a  čekajících, jak je tomu v obchodech.

V sobotu 25. listopadu 2023 proběhl již 35. ročník  Set­kání fotografů v prostorech KC Zahrada v Praze na Chodově. Maraton přednášek ve velkém sále skončil až v půl sedmé. Celkem 19 workshopů probíhalo souběžně v pěti menších sálech, na fotografování dlouhými časy s filtry VK foto vyrazili účastníci k Vltavě.


Přednáška o kalibraci monitorů Viewsonic

Objektivy Tamron a přenosná LED světla Jupio

Počasí venku v sobotu bylo hodně nepříznivé, na silnicích byly námrazy. Přesto na SF dorazili fotografové ze Slovenska i z Moravy. 


Akt s Kamilem Vargou

Františkem Konopou bylo možné se setkat na jeho dvou workshopech či přednášce s tématem Kreativní portrét. Andreje Macenauer ukazoval snímky na film a digitál z Tibetu a Ladaku. Setkat jste se mohli rovněž s portrétními fotografkami Mili Kosinovou, Janem Tichým či Bárou Biňovcovou, wildlife fotografem Miroslavem Ondrušem, který zvítězil v prestižní soutěži Czech Nature Photo, makrofotografem Pavlem Krásenským či reportážním fotografem a krajinářem Jakubem Fišerem (kubajszcom). Jakub ukazoval jaká nastavení používá u bezzrcadlovek So­ny. Krajinář Dan Řeřicha ukazoval jak fotografuje krajiny dlouhými expozičními časy s filtry od VF foto.. Velký sál pak ve večerních hodinách ukončil akci přednáškou o Madagaskaru kra­jinář a lektor FotoInstitut.cz Andrej Macenauer. Na špičkové odborné úrovni byl workshop věnovaný tisku a kalibraci monitorů View­sonic vedený Martinem Luckým, kde jsme studovali rozdíly barev mezi různými typy tisků a při různém nastavení techniky. Do světa problematiky natáčení videí bezzrcadlovkami Sony nás zavedl David Kašpárek. Velmi dobré reakce účastníků přišly na workshopy Kamila Vargy a Angelo Purgerta. 

Kompletní program přednášek zde.

Na své si ale přišli i milovníci nejnovější fototechniky. Již tradičně jste se mohli zastavit a prohlédnout si fotoaparáty, objektivy, monitory a další příslušenství u generálních partnerů společností Vi­ewsonic, a Sony. Mohli jste si vyzkoušet objektivy Sigma, Tamron (Penta) či bezzrcadlovky Pa­nasonic. S vý­běrem zavazadla na Vaší drahou fototechniku, Vám pomohli odbornící z FotoBatohy.cz, kteří na svém webu mají široký výběr batohů, brašen či kufrů na všechen druh techniky. Získat radu, jaký si vybrat stativ, bylo možné u Leofoto (NGPro). Skvělé fotografické filtry jste si mohli prohlédnout u VFFOTO. Naučné knižní publikace bylo možné zakoupit u stánku Zoner­Press.

Z workshopu Portrét v přirozeném světle Báry Biňovcové-Bibory

Tradičně se velké oblibě těšily workshopy zaměřené na portrét a akt. Fototografové jako František Konopa, Kamil Varga, Jan Tichý,  Angelo Purgert, Bára Biňovcová, Mili Kosinová měli sály nabité a závěrky jen cvakaly. Jako každý rok, tak ani letos jste nepřišli o možnost zúčastnit se nejrůznějších soutěží, které jsme si pro vás přichystali. Vyhlášení a předání cen proběhlo ještě týž den před poslední přednáškou ve Velkém sále. Ceny věnovali partneři akce, kterým tímto mockrát děkujeme!

Krátce řečeno – Fotofestival, aneb den plný fotoaparátů, fotografií, fotografů a diskuzí. Nálada skvělá. Stále bylo co dělat a co objevovat.


Světlo a stín v aktu – Angelo Purgert
Autor: Jana Kocumová

Kreativní portrét – František Konopa
Autor: Jana Kocumová

Před časem jsme vás vyzvali, abyste nám posílali své příspěvky do fotografické soutěže FotoInstitut.cz, pořádané u příležitosti festivalu Setkání fotografů. Soupeřit jste mohli v kategoriích Příroda – Architektura – Portrét. Jsme rádi, že se nám sešlo opravdu veliké množství krásných snímků, ze kterých porota vybírala ty vítězné. Oficiální vyhlášení proběhlo právě na festivalu. Ceny předával Andrej Macenauer.

Kompletní vyhlášení vítězů naleznete zde.

Součástí letnošního ročníku Setkání Fotografů byla i populární fotografická soutěž FotoMaraton. Vyhlášení 8. ročníku Pražského FotoMaratonu proběhlo v 17h ve Velkém sále. Soutěžní témata byla: myšlenka, symetrie, střípky času, silueta a odpočinek. 

Článek s vítěznými fotografiemi zde­



Vítěz letošního Pražského Fotomaratonu Jan Křikava se stativem Leofoto

A co na závěr? Všem účastníkům i našim čtenářům přejeme Dobré světlo a těšíme se na další Setkání fotografů v příštím roce.

Děkujeme všem, kdo jste přišli a všem sponzorům z řad výrobců fototechniky, bez kterých by tuto akci nešlo uskutečnit!


     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Josef Prachař
    Josef Prachař
    04.12.2023 14:57

    Je dobře když se stejně postižení občas sejdou a vyměni si zkušenosti získané při své bohaté praxi v oboru fotografie a pochlubí se svými výsledky.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram