Rozhovor: univerzální stativy a fotopříslušenství Leofoto

Společnost Leofoto na český trh dodává velmi kvalitní stativy řady Ranger, ale i spoustu zajímavého příslušenství. Více se o těchto produktech rozpovídal pan Peter Novota z českého zastoupení společnosti Leofoto.

Jste oficiálním distributorem stativů a příslušenství značky Leofoto, což je na českém trhu poměrně nová firma, mohl byste ji obecně představit?
Máte pravdu, společnost, která prezentuje příslušenství pro fotografy a kameramany Leofoto, je na českém trhu poměrně nová. Vznikla v roce 2014, v současnosti ovšem zaměstnává již kolem 150 zaměstnanců s denní produkcí téměř 1000 stativů. Ve světě si za dobu své existence díky kvalitě výrobků dokázala získat množství zákazníků a příznivců. 

Hlavní část portfolia značky tvoří stativy a stativové hlavy (kulové hlavy s nízkým profilem, „klasické“ kulové hlavy, videohlavy, hlavy typu gimbal, panoramatické hlavy). Součástí portfolia jsou však také různé nivelační základny, sáňky na upínání destiček pro standard Arca-swiss, samotné destičky standardu Arca-swiss, pomocná ramena, držáky, svorky atd.
Ke konstrukci svých produktů výrobce používá lehoučký 10vrstvý karbon a letecký hliník. V menší míře jsou pak z materiálů použity nerez, případně plast.

Zaujala nás hlavně řada stativů Leofoto Ranger, jaké má vlastnosti a přednosti?
Popis stativu ze série Leofoto Ranger by byl zřejmě vyčerpávající. Pokusím se tedy podtrhnout jejich nejzajímavější vlastnosti. Nohy jsou konstruovány z 10vrstvého karbonu, poloha nohy se zajišťuje maticovým závěrem, na konci nohou jsou gumové „čepičky“, které je možné vyměnit za hroty (ty jsou také součástí balení). Některá konstrukční řešení jsou svým způsobem unikátní. Protože stativy nemají integrován středový sloupek, jejich obvod na obou koncích je velmi malý (97 mm v případě největšího dostupného modelu LS-324C). Jak jsem se již zmínil, středový sloupek není integrován, ovšem je součástí dodávky a montuje se na základnu stativu. 

Zmíněný model LS-324C nabízí svému uživateli maximální výšku 170 cm při vytaženém středovém sloupku. Další skvělou vlastností stativu je, že středový sloupek nemusí být v sestavě vůbec použitý. To znamená, že Ranger dokáže uspokojit i fotografa, který je zásadním odpůrcem středových sloupků. V nastavení bez středového sloupku poskytuje možnost nastavení minimální výšky na pouhých 17 cm (model LS-324C včetně hlavy). Se stativem se tedy „dá jít“ až na zem. 

Ke stativům série Ranger jsou standardně dodávány i velice oblíbené kulové hlavy ze série LH. Jedná se o kompaktní kulové hlavy nízkého profilu (výška 98 mm u největšího modelu LH-55), zároveň však vysokého výkonu. Nosnost největšího modelu hlavy je až neuvěřitelných 25 kg. Nejmenší model LH-25 je hlava vysoká pouhých 69 mm s nosností do 6 kg. 

Při popisu stativů Ranger nemůžu opomenout jejich kompaktnost, a to jak délku ve složeném stavu (transportní velikost největšího dostupného modelu LS-324C je 57 cm), tak jejich nízkou hmotnost (u modelu LS-324C včetně hlavy je to pouze 1,93 kg) a samozřejmě již zmiňovaný přímo minimalistický obvod 97 mm (také model LS-324C).

A pro jaké fotografy je řada Ranger hlavně určena?
Modely stativů ze série Ranger jsou určeny pro každého fotografa. Jejich kompaktní rozměry z nich dělají výborné stativy pro cestování, jejich vysoká pevnost a stabilita jsou předpokladem pro nasazení při dlouhých expozičních časech.

Máte z této řady nějaký oblíbený stativ, který byste mohl doporučit?
Ano, mám. Mezi mé oblíbence patří hned dva modely. Jsou to již několikrát zmiňovaný LS-324C s hlavou LH-40 a model LS-223C s hlavou LH-25, který je nejmenší z řady Ranger. LS-324C mám rád díky jeho robustní stavbě a stabilitě. Sám jej používám nejen jako univerzální stativ pod sestavy se širokoúhlých objektivem, ale i jako oporu pro větší teleobjektivy. Vyhovuje mi, protože je lehký, kompaktní a stabilní. Druhý jmenovaný (LS-223C+LH25) je můj malý velký oblíbenec, kterého mám u sebe v podstatě pořád. V kanceláři mi dělá oporu pod telefon nebo tablet. Při procházkách přírodou ho beru „pro jistotu“, kdyby bylo třeba použít delší expoziční časy. Je to vlastně takový „kamarád do kapsy“, který mi dělá společnost téměř vždy a všude.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Máte v nabídce i monopody?
Leofoto vyrábí hned několik modelů monopodů. Z nich je na českém trhu aktuálně dostupný jeden model, a to MP-326C. Jedná se o šesti-sekční monopod s nejširší trubkou o průměru 32 mm. Celková výška je 155 cm, transportní velikost 42 cm a hmotnost do 420 g. K monopodu samozřejmě existuje i hlava pro monopody a případně třínohý „pavouk“ pod monopod.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Stativové hlavy Leofoto jsou hlavně kulové, neplánujete uvést více například třícestných, popřípadě jsou kulové hlavy naopak výsadou stativů Leofoto?
Nejrozmanitější zastoupení mají právě kulové hlavy. Neznamená to ovšem, že by v Leofoto byla typově pouze kulová hlava. V nabídce jsou také hlavy pro monopody, videohlavy, hlavy gimbal a tzv. „GR“ úprava hlavy LH-40.

Ještě zůstaneme u stativových hlav – jsou kompatibilní s Arca-swiss?
Všechny hlavy Leofoto a jejich sáňky bez výjimky jsou kompatibilní se systémem uchycení Arca-swiss. Jediná věc, na kterou vždy upozorňuji, je, aby si zákazník prověřil bezpečnostní systém hlavy proti vyklouznutí fotoaparátu z hlavy. Tyto systémy nemusí být mezi různými výrobci vzájemně kompatibilní.

Vzhledem k tomu, že jsou tyto stativy hodně zaměřeny na fotografii krajiny, nabízíte možnosti, jak pracovat s nodálním bodem pro dokonalá panoramata?
Stativy samotné problematiku nodálního bodu nemůžou a ani nedokáží vyřešit. Řešení nabízí buď použít přímo panoramatickou hlavu, anebo tzv. nodální destičku, která umožní pohyb fotoaparátu v ose objektiv-čip. Leofoto nabízí svým zákazníků obě možnosti, tzn. jak panoramatickou hlavu, tak nodální destičky v délkách od 100 mm do 200 mm. 

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Ke stativům je na českém trhu i spousta dalšího příslušenství, vyzdvihl bych různé nivelační základny – k čemu vlastně slouží?
Nivelační základna je skvělá „vychytávka“ nejen pro wildlife fotografii. Stativ by měl být v první řade pevnou, bezpečnou a stabilní oporou pro fotosestavu. Nastavení přesného horizontu by nemělo být na úkor stability, nebo dokonce bezpečnosti sestavy. Když ovšem potřebuje fotograf nastavit naprosto přesný horizont, vzniká problém. Ano, kulová hlava tento problém dokáže do jisté míry vyřešit, ale mnohem lepším řešením je právě použití nivelační základny.

Nivelační základna je malá komponenta, která se montuje mezi stativ a stativovou hlavu. Nivelační základny umožňují dodatečný náklon od/do horizontu o cca +/-15 ° nezávisle od hlavy a stativu. Tím fotografovi dávají možnost naprosto přesného nastavení horizontu tak potřebného například při panoramatických snímcích nebo při panningu ve wildlife.

Jaké další zajímavé příslušenství byste vybral vy?
Za mě je zajímavým příslušenstvím celá řada svorek, příchytných ramen, adaptérů a podobně. Například, koho omrzelo mít několik destiček kvůli nekompatibilním stativovým hlavám, tak Leofoto nabízí řešení v podobě vyměnitelných sáněk. Jinými slovy, je-li zákazník spokojen se svou aktuální stativovou hlavou a řeší pouze problém s kompatibilitou, tak může vyměnit sáňky na stávající hlavě za jedny ze sáněk Leofoto (kompatibilní s Arca-swiss) a problém je vyřešen.

Pokud si fotografové budou chtít stativy Leofoto Ranger a další příslušenství vyzkoušet, budou na to mít příležitost?
Nejbližší příležitost bude na Foto-EXPO 2019 v Praze a tímto bych rád pozval čtenáře portálu Fotoaparat.cz na návštěvu do našeho stánku. Bude zde možnost seznámit se s některými novinkami a konkrétně stativy z řady Ranger budou na stánku zastoupeny kompletně. 

A kde je možné stativy Leofoto a další příslušenství zakoupit?
Sortiment je pro české zákazníky dostupný ve FotoŠkoda, pro slovenské zákazníky v obchodě PROlaika. Kompletní sortiment je pro zájemce dostupný na www.NGpro.cz.

Za rozhovor děkujeme panu Petrovi Novotovi z firmy NGpro.

     

Líbil se vám článek?

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram