Většina zemí Evropské unie vypadá ve srovnání s našimi kraji a hlavně s kraji na východ od nás velmi konsolidovaně, někdy až nudně. Přemek Kaňok nás tentokrát zavede do Galície - kraje na západní výspě Španělska. Je to fotografický ráj pro Vás, kteří se chcete svými záběry vrátit trochu do minulosti.

Mapa Galície

Tak tohle jsme nečekali..… toulaví vypelíchaní psi, strakaté kozy pobíhající po uličkách a každou chvíli si musíme čistit boty od kravinců. To vše za neskutečného veselí zevlujících kluků, chlapů a dědků, kteří posedávají před místní nálevnou fungující i jako papírnictví, lékárna, obuv, no prostě srdce vesnice. Smějí se nám jen chlapi, protože ženský makají na polích a v lese připravují dřevo na zimu.
Vesnice nese hrdé jméno Porto. Prosím neplést s taktéž pozoruhodným Porto portugalským či Porto Cristo na Malorce. Tady jsme ještě na území Španělska, v Galícii, asi 130 km východně od Orense.

Doprava

Vesnice z vepřovic


Asi nejrozumnější je jet autem, protože vyrazit na Iberský poloostrov a něco tam vidět, klidně znamená 10 tisíc kilometrů. Za úvahu možná stojí autostop, ale ne dál než do Katalánska, dál už neberou. Katalánci o Španělech a Portugalcích říkají, že to jsou líní barbaři s africkými zvyky…. Nevím, na stopu neberou a jsou trochu horkokrevní. Španělské vlaky jsou asi jen o 20 – 30 % dražší než naše.

Jazyk

Galština nemá se Španělštinou moc společného, a vesničané moc Španělsky neumí … Je to škoda, protože dát se do řeči s pamětníky občanské války a vypít s nimi sklenku absintu nebo lahvinku Merlotu je balzámem pro duši (i tělo). Domorodci ale mají spoustu času a jsou trpěliví, každou větu vám klidně třikrát zopakují, abyste pochytili aspoň podstatu.

Co může být v EU zajímavé? Galície !!!

Volský potah

Už samotný příjezd do Porta po rozbité prašné cestě stoupající do divokých hor je zážitkem. Honza má zařazenou jedničku a my musíme občas vyskočit, aby se auto odlehčilo a zároveň musíme hlídat podvozek, abychom tady, na konci světa, ještě něco neutrhli z naší Orionky. Mám strach, že za horizontem cesta skončí pádem do údolí, ale pořád se škrábeme výš. Už to vypadá, že mapa lže a že k žádné vesnici nedojedeme, když se před námi z lesa vyloupne volský potah s pořádným nákladem sena. Koukáme jako puci a rozhlížíme se po dalších rekvizitách, protože tento povoz je určitě pro natáčení Asterixe a Obelixe.

Torro

Povoz je totiž jako z historického filmu – žádná loukoťová kola, ale plná celodřevěná. Je strašně úzký a kymácí se ze strany na stranu. Přijíždíme do vesnice a jsme u vytržení. Uličky jsou ve tvaru koryta a středem permanentně teče močovina z chlévů. Na návsi je obrovská studna, kolem které se motá pár žíznivých krav a koz. Domky jsou z kombinace kamene, vepřovic a dřeva a na střechách jsou jako krytina použity obrovské kamenné desky.
Zajímavý je také způsob obývání domků. V přízemí je chlév, do prvního patra obývaného členy rodiny se leze po žebříku, popřípadě po schůdcích a slepice mají svůj kurník zavěšený pod stropem.

Zapřahání

Lidé v hornaté Galícii jsou trošku odříznuti od zbytku země, ale především po ničem moderním netouží. Z Porta je to do nejbližšího města jen 40 km, ale i to stačí, aby si Porto žilo stejným životem jako před sto, možná i dvě stě lety. Jediným výstřelkem techniky byla sekačka rachotící na protější stráni a tlampače místo zvonů na věžičce kostela, které pravidelně vyluzovaly falešnou napodobeninu zvonění.
Jediná pravidelná doprava byl pick up Seat místního hokynáře, který každé odpoledne dovezl čerstvé bagety a pár nezbytností do jediného obchůdku ve vesničce. Občas se na dvorku našel nějaký zrezlý Seat nebo motorka, avšak základem dopravy byly volské a kravské povozy.
Místní hory nejsou k turistům nijak přívětivé. Za prvé neexistují mapy, za druhé – neexistují cesty!!! Musíte se neustále prodírat hustým porostem a bodláky… Zůstaňte raději mezi domorodci a turistiku praktikujte v Sieře Nevadě nebo v Pyrenejích.

Pár chytrých rad, které si nemůžu odpustit

Na Iberském poloostrově jsou i další Echt gut zajímavosti.

Sierra Nevada se zbytky sněhu i v srpnu ( a to budete na úrovni Tunisu…)Parc nacional Cota de Doňanamys Svatého Vincenta a šnorchlování v AlgarvePyre­neje…Přistává­ní Boeingu na Gibraltarské silnici ( hned za hraničním přechodem ) je taky podívaná.

Pro povznesení ducha nám Iberijci nabízejí

Gaudího Barcelona – Bario Gotico, Parc Guell, stará přístavní čtvrť, Fundació J. Miró…, sklepy plné vynikajícího moku v Portu ( tom portugalském ) – vstup s ochutnávkou zdarma, my jsme za jeden den stihli 4 sklepy a měli jsme řádně nakoupíno, staré město v Portu je fakt staré…Sevilla má kromě katedrály i vynikající víno a hlavně hromady čerstvého ovoce za babkuGranada – nezapomeňte na cikánskou vesničku ve skále a samozřejmě Alhambruútulné kavárny Lisabonu a CoimbryKatalánské kláštery jako třeba Poblet nebo Montserrata všude Azulejos – barevné obkladačky a korek, korek a zase korek
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Viktor Ruzicka
    Viktor Ruzicka
    10.10.2001 17:28

    Co takhle uvadet k cestopisnym clankum jake jsou priblizne vydaje na cestu a dalsi naklady s ni spojene.
    Diky
    Vi

  • Přemysl Kaňok
    Přemysl Kaňok
    Autor
    30.10.2001 17:19

    Budu se snažit doplňovat články i o tyto praktické informace alespoň v rozsahu dřívějších příspěvků, viz. Filipíny, Turecko...
    V případě Galície to ovšem nemám jednoduché, protože jsme Iberským poloostrovem putovali autem, dobře zásobeni od maminek a navíc 5 týdnů. Moje údaje by proto byly poněkud zavádějící.
    Díky za podnět.
    Přemek Kaňok

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram