ZHODNOCENÍ, 8. DÍL, BARVA JAKO SYMBOLICKÝ I LÉČIVÝ JAZYK - 2. ČÁST, ŠKOLA BARVY JANA POHRIBNÉHO

Přinášíme zhodnocení tématu zpracovaného na základě 8. dílu Školy barvy: BARVA JAKO SYMBOLICKÝ I LÉČIVÝ JAZYK - 2. ČÁST. Mistr Jan Pohribný MQEP vybral a zhodnotil v článku Vaše fotografie.

Vyjádřit energii, vášeň lze řadou způsobů… do fotografie lze samozřejmě vnést pocit pohybu, tak jak se o to pokusil(a) skrze zoom efekt během expozice (nebo v postprocesu?) Maza ve snímku Správný směr. Stejně tak vtipná narážka na typicky české radosti ve snímku Vášeň je vášeň od Br7, dá trochu zapomenout na neujasněnou kompozici de facto dokumentárního snímku. Možná pro některé z vás motýl je symbolem čehosi energického, přelétavého,… pro mne víc symbol křehkosti než vášně. Primárně především šlo o využití emočního náboje konkrétní barvy či barev, které to mají tak říkajíc „v popisu práce“. Tedy pro fotografie, které by měly mít v sobě energii ba vášeň by to asi měla být některá z teplých barev, nejpravděpodobněji červená, která je symbolem opravdu nabité energie, až dravosti a na druhé straně vášňě, lásky, ale i krve a ve svém důsledku revoluce, která je často psaná krví…


Br7 | Vášeň je vášeň


Maza | Správný směr

Samozřejmě, že ne každá fotografie, která obsahuje červenou nebo některou z teplých barev, splňuje zadání a je zajímavá, ale svědčí o tom, že autor alespoň trochu přemýšlel o symbolickém významu barvy. Hezkým příkladem, jak barva vnese do fotografie energii ač je v naprosté menšině vůči zbytku obrazu je foto Celebrita od Anassia. Rudě svítící plod rybízu je také zajímavým příkladem tzv. proporčního kontrastu, o kterém zde bude ještě v budoucnu řeč. S kontrasty (nejen barevnými) pracuje vtipně také jeptiška Irena Brožová na foto bezhlavě zamilovaná. Jinou zajímavou hrou s barvou a rytmem je fotografie Zvědavá od LenkaLenka, která právě díky rytmu barev laviček, ale zejména hlavní aktérky a hráčů na hřišti, dostává poutavou dynamiku. I pestrobarevné punčochy a duhový polštář na snímku …se to ňák sešlo od Sysho, mají zajímavou kompozici a veselou energii. Zařadil bych sem rovněž Kankán od DaHo, ač je to vlastně jen taková momentka z nějaké školní, či vesnické zábavy, ale o to víc plná spontánní energie a radosti.


DaHo | Kankán


LenkaLenka | Zvědavá


jeptiška_Irena Brožová | bezhlavě zamilovaná


Sysho | …se to ňák sešlo


Anassia | Celebrita

Nejblíže zadání je působivá fotografie od Petr52 Valentýnská taneční scéna, kde je opravdu vyjádřeno vše – barvou, pohybem i symboly (srdíčka). Ale možná právě to je její úskalí, že je až příliš přímočará – no Valentýn… Zajímavější je pro mne od stejného autora Vášeň v kleci, která pracuje se symbolem srdce (vášně) již s trochou nadsázky. Martina Řezáčová zvolila romantickou podobu vášně, a z její nabídky bych vybral Blaženost, kde zajímavě pracuje s hloubkou ostrosti a atmosférou, byť technicky ještě ne zcela zvládnutou (vypálené světlo slunce nad hlavou aktérky).


Petr52 | Vášeň v kleci

Martina Řezáčová | Blaženost


Petr52 | Valentýnská taneční scéna

Vášeň nebo energie může mít, jak bylo řečeno, různorodou podobu, někdy až trochu temnou, jako na snímku od Míla Vildová Smutek za oponou – teskné stínové divadlo, které právě díky červené barvě získává dramatický podtext. Patří sem také Červená zeď od Tamy, v které je něco nevysloveného, postava se v rudé ztrácí, takřka jde přímo proti ní, proč? Zajímavá foto vyvolává otázky, byť jí můžeme samozřejmě některé kompoziční drobnosti vytknout. Asi nejdál ve hře s vášní a symboly zašla Soňa Šerá, jejíž svůdná Terka je postavena na napětí mezi převažující zelenou a červeným neonem v pozadí. Víme, že to není foceno v „red district“na Pigalle a v pozadí asi září nápis Baťa, ale právě ty barvy i trochu póza modelky nás do atmosféry takových proslulých míst vtáhnou.


Míla Vildová | Smutek za oponou


Tamy | Červená zeď


Soňa Šerá | Terka

Za vítěze tohoto kola bych zvolil optimistický větrník A přece se točí od drapka, který má jemnou energii větru a nakažlivou vášeň pro pohyb… Gratuluji.


drapka | A přece se točí

Jan Pohribný, MQEP

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Eff
    Eff
    11.10.2024 09:30

    Velká gratulace Drapce za vítěznou fotografii s krásným pozitivním větrníkem.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

ŠKOLA BARVY JANA POHRIBNÉHO, 7. DÍL
ŠKOLA BARVY JANA POHRIBNÉHO, 7. DÍL

Sedmý díl no­vého se­ri­álu „Škola barvy od Mi­s­tra Jana Po­hrib­ného“ je vě­no­ván 1. části té­matu „Barva jako sym­bo­lický i lé­čivý ja­zyk“. Cvi­čení: Vy­tvořte kre­a­tivní fo­to­gra­fie, kde klí­čo­vou roli bude hrát šedá (již jako hlavní ná­mět nebo po­zadí), pří­padně v kom­bi­naci s další bar­vou (barvami). Snažte se po­cho­pit, jak dů­le­žitá je právě kom­bi­nace ne­ut­rální barvy a jiné vý­razné barvy, která může být vůči šedé na­prosto mar­gi­nální a přes to jí ne­pře­hléd­neme (prin­cip ba­revné do­mi­nanty).

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram