-
Diskuse ke galeriím |
12
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
7
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
4
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
Dobry clanek a pro inspiraci jeste:
http://vimeo.com/22439234
Jeste bych dodal neco dulezite co zde nepadlo.
Je dobre jeste udelat tzv DarkFrame - snimek se stejnou expozici a pri stejne teplote a ten pak od puvodniho snimku odecist. Daji se tim odstranit hotpixely coz muze pomoc vyslednemu obrazu.
Potom pokud je k dispozici rychla zrcadlovka a je spise kratsi ohnisko pak jsou nekdy lepsi vysledky pri skladani kratkych expozic napr 1 minutovych kdy po vyslednem secteni se pomerne dobre eliminuje sum snimace a da se vic tahat za krivky.
Pokud je fotak pomalejsi tak je lepsi fotit do jpg a ty pak secist.
To: Zdenek
Dobrý tip. Fakt je, že některé pixely opravdu vypadají jako vada na sensoru. Myslím si, že přesto je ideální kombinací DSLR v kombinaci s klasickým fotoaparátem na inverzní film, který netrpí problémy se šumem. Dnes jsou klasické středoformátové přístroje doslova za hubičku a takový slide 6x4,5 je na světelném stole opravdu nádherný. I ty nejlepší DSLR prostě při takhle dlouhých časech šumí. Na druhou stranu je super, že si pomocí digitálu perfektně změříte reálné osvětlení.
Film je tady super ma ale i sva negativa ktera znam kdyz jsem fotil astro na film.
Ne vsechny filmy jsou dobre protoze hlavne pri dlouhych expozicich muzou zabarvovat(v tomto pripade cena nemusi odpovidat kvalite a i kodak gold barvil mirne do cervena, v tomto byly nejlepsi prvni equicolory kdy delali jenom ISO 100, pak se taky zkazily)
Dalsi podstatni problem byl ve fotolabu kde automaticka tvorba fotek selhavala a vysledna fotka byla moc svetla a bez kontrastu, takze si clovek musel priplacet a ne vzdy byli ochotni to udelat. Resenim pak je nechat si jenom udelat negativ a ten si pak doma naskenovat coz je pak dalsi alchymie jak to udelat a dostat z filmu maximum.
Já dodnes fotografuji i na Fujichrome Provia ISO 100. Je to jemnozrnná emulze (mnohem jemnější zrno než všechny negativní filmy). Proces E6 má stabilní vyvolání. Negativní film jsem nikdy příliš nepoužíval díky problémům s minilaby. Jednou mne nalákal pan Karbusický v časopisu, kde psal o tom, jak jsou negativní filmy jemnozrnné. To je ve srovnání s diapozitivem samozřejmě nesmysl - stačí prohnat film skenerem se slušným rozlišením.
Ja s dia zadne zkusenosti nemam takze tam nevim. Co se ale tyce skenovani negativu tak ty se musi skenovat jako dia a pak si je upravit na pozitiv jinak se celkem ztraci kvalita a napr pri fotkach zatmeni slunce delalo skenovani jako negativ prepaly a ztracely se detaily, pokud se dalo skenovat jako dia tak bylo po problemu jen to stalo vic casu pri zpracovani.
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).