• Marek Velechovský
    Marek Velechovský
    23.05.2011 10:29

hlavne uzasnej retro design
    :-)

• Taffey
    Taffey
    23.05.2011 19:14

No, tento foťák je vyjímečný už jen tím, že potřebuje úplně stejné expoziční hodnoty u fotek s ISO200 i s ISO1600. Když se podíváme na dvě fotky toho náměstíčka s bílo růžovým domem v pozadí, zjistíme, a není to chyba autorova ale je to tak i v exifech, že obě jsou foceny s F9 a časem 1/550s, resp. 1/600s, což není žádný rozdíl. Vzhledem k tomu, že byly evidentně foceny bezprostředně po sobě, tak už, z podstaty věci, není něco v pořádku. Bude to, předpokládám tím, že tomuto aparátu nefungují vyšší citlivosti. Už to tu kdosi psal a já jsem si to ověřoval.Pouhý pohled na tuto stránku http://www.dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/All-tested-sensors/Fujifilm/FinePix-X100 a poklep na kolonku ISO sensitivity, nám jasně říká, že ISO800 a fertyk. Pak to můžu zvedat do zblbnutí a mám furt ISO800. Tento článek a uvedené dvě fotky dávají tomuto testu zapravdu, jen to vypadá, že se citlivost zastavila na ISO200. To je velice podezřelé a já bych takový stroj za tak nekřesťanské peníze, nechtěl. No a F2 je, myslím, hodně nepoužitelná, je to jako přes mastnou předsádku, takže ta světelnost objektivu je, více méně, iluzorní. Na to, jaký humbuk se kolem této Fujiny nadělal, mě to, teda, velmi zklamalo. Když už tam nacpali video, tak těch 24 obrázků za vteřinu je taky velká bída. Jak to tak vypadá, je to foťák do kapsy na dovolenou, ale na nějakou vážnou práci to asi nebude. Ani na ten street, o kterém jsem uvažoval, ne, když to tak nehorázně pomalu ukládá data. A Marečku, retro dýzajn je na hovno, když to má takové vady. Tipuju, ža za dvanáctku by byl prodejný.

• Peter Luby
    Peter Luby
    23.05.2011 20:03

Taffey:
    Predpokladam, ze pri tej dvojsnimke namesticka je pouzity zabudovany ND filter, co by zhruba zodpovedalo 3EV. Ta kamera z tohto pohladu funguje normalne, co ukazuje aj dvojsnimok nad tym.
    Iso 800 je najvyssie "nativne" ISO tohto snimaca, ostatne sa zosilnuje v RAW developeri alebo pri vytvoreni JPEG podla zapisanych udajov, na rozdiel od inych, kde sa to uplne rovnako zosilnuje priamo v kamere. Tento sposob by mal priniest vyhodu v svetlach. Staci si to niekde pozriet. Co je na tom podozrive?
    Ostatne nekomentujem, porovnavam priamo svoju X100 so svojim Canon 5D s pevnymi sklami a absolutne nemam tomu vystupu co vytknut, ani na iso 3200 a F2.0. Jedine ak slabsiu odolnost na plosne protisvetlo, ale to sa da zvladnut bez problemov.

• Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    23.05.2011 21:26

ad "dvojsnímek": ano, druhý je s ND filtrem. Bez něj by nešlo správně exponovat.

f/2 je měkká na velmi krátké vzdálenosti. Na delší je to OK. Takže pro využití světelnosti při focení sešeřelých ulic dobré, pro ostré záběry zblízka špatné.

Cvaklal jsem s tím dva týdny a musím říct, že 1. mě velmi mile potešil výstup, 2. velmi nemile překvapilo prolínání nastavení (např. při změně režimu je to najednou jinak, než před chvílí, což by snad mohla částečně řešit nová verze FW, jak jsem se kdesi dočetl). Video je nadstandard (mimochodem umí buď AF-C, nebo manuál, protože i v režimu AF-S ostří průběžně), takže jeho vlastnosti (24fps) neřeším. Cena je, jaká je...

Ad zvedání ISO a je stále max. 800. To je právě ta blamáž, že nastavení ISOAuto Zapnuto (třetí strana Setupu,opravdu dobře dostupná položka) přebíjí jakékoliv pevné nastavení ISO v Menu. A ve spojení (s defaultním) nastavením DR Auto je to prostě často ISO 800.

• Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    23.05.2011 21:29

Předposlední obr. (výřezy) v článku srovnávají střed vzdálené scény v závislosti na cloně.

• Taffey
    Taffey
    24.05.2011 00:23

No, doteď jsem se domníval, že nativní ISO snímače je ta jeho nejnižší citlivost a každé zvýšení citlivosti je prosté zesílení. Chceš tím snad říci, že ISO nižší než 800 je zeslabené nativní ISO nebo snad, že nativní ISO je 100-800? Z toho, cos, PL, napsal, to tak vyplývá a já to považuji, osobně, za hloupost.

• Peter Luby
    Peter Luby
    24.05.2011 06:56

Preto som to dal do uvodzoviek. Napisem to inak - do iso 800 je to zosilovane analogovo na snimaci, nad iso 800 digitalne v RAW developeri. To iste sa plati aj u inych (do istej urovne analogovym zosilnenim, nasledne vypoctom), len sa to pocita v procesore kamery, to je cely rozdiel. Typicky Canon 5D - iso 3200 je rovnake ako iso 1600 podexponovane o 1EV a zosilnene v RAW developeri. Podla Fuji to ma priniest rezervu vo svetlach. V porovnani s 5D, mne staci, ze su tie vysledky z hladiska kvality na vysokych iso vyborne, v principe mi je jedno ako a preco.
    Co sa tyka ovladania, pre moje fotenie to dava zmysel, autoIso 3200, OVF, priorita clony a na Fn buttone je ND filter. To je cele, nahradil som tym Hexar AF.

• Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    24.05.2011 12:27

PL - s tím analogovým zesílením bych byl opatrný, takhle jednoduše to platilo u CCD čipů, u CMOS je to ale podstatně spletitější. Chápu jak to myslíte a ve výsledku to celkem sedí, nicméně technicky je to opravdu dnes už trochu složitější.

Jinak jedna poznámka k článku a hlavně jeho závěru - mě připadá málo zdůrazněný ten optický hledáček s projekcí dat. Přitom tohle je vlastně jediné podstatné a tu cenu 27k člověk platí právě za něj, ostatní parametry nijak přelomové nejsou, řekl bych, že kvalita výstupu je třeba u Sony NEX dokonce vyšší. Hledáček a možnost práce ve stylu kinofilmového kompaktu/dálkoměru je ale u X100 opravdu zajímavá a mnoho lidí osloví.

• Peter Luby
    Peter Luby
    24.05.2011 13:31

thr:
    1. Ano, je to silne zjednodusene pre ilustraciu.
    2. Presne to bol dovod, pre ktory som ja bral X100, mozem s nim pracovat tak ako som bol zvyknuty, nic viac, nic menej.

• Jiří Novotný JKN
    Jiří Novotný JKN
    25.05.2011 22:20

No nevím testovači, ale dálkoměr je dobrý hlavně na reportáže nebo streetfoto Chybí mi v testech nějaká černobílá fotka z ulice. Nějaké kytičky nebo potůčky jsou trochu mimo určení tohoto typu foťáku.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse