-
Diskuse ke galeriím |
13
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
10
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
6
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
5
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
mne osobne vyrazne hvezdicky na fotkach v drtive vetsine spise dost rusi..
Nevím, přijdou mi až moc hlavním objektem na fotce. Dost to táhne pohled. Osobně se mi moc nelíbí :)
...já vždycky myslel, že hvězda má tolik paprsků, kolik clona lamel :o)
Takže když mi ze staršího EVF lezou hvězdičky, má to irisovou clonu?
Když se tak dívám okolo sebe, tak pro dost lidí je tento článek něco jako pro Kolumba objevení Ameriky. Jeho přínos je bez debat kladný.
Jen si nemohu odpustit drobnou poznámku. "Clona je jednoduše řečeno otvor v objektivu, který může měnit svou velikost, a tím ovlivňovat, kolik světla projde ... Opačným případem mohou být některé kompaktní fotoaparáty." Ono slovíčko v "některých" kompaktech je v souvislosti s kompakty vyrobenými v posledních několika letech zcela irelevantní. Kompakt s irisovou clonou je velikou vzácností. Clona se v kompaktech řeší ND filtrem, takže práce s clonou, byť ji některý kompakt nabízí, je nulová. Přístroj pouze sníží množství přijatého světla, ale ne otvor, jímž světlo na snímač proniká. Bohužel.
Toto je jeden z důvodů, proč velice kladně kvituji tento článek, neboť mnohým majitelům kompaktů může otevřít oči. Budou-li o to stát.
"Clona se v kompaktech řeší ND filtrem"
Nevím, v kolika modelech to tak je. V každém případě existují modely, které kromě klasické clony mají současně ND filtr a tím řeší potřebu expozice v extrémně světlých podmínkách (C G12). Standardní nejmenší clona F8 a nejkratší čas 1/2000s (a to ne vždy) je totiž poměrně málo. Takže ND filtr pomůže. Podle mě má clona (resp. její otvor) častěji tvar obdélníku (reflexe kompaktů tomu odovídají). Dražší kompakty, které mají možnost volit clonu mívají klasickou irisovou (jistě existuje řada výjimek). Umím si představit, že nejlevnější kompakty (cena do 4k) mají skutečně v principu jedinou clonu a k tomu "ND filtr". Nicméně vzhledem k nemožnosti pracovat s HO je to myslím jedno...
měl bych výhradu k této větě: "Clona je jednoduše řečeno otvor v objektivu, který může měnit svou velikost," Clona je ve skutečnosti to okolo, co ten otvor zmenšuje nebo zvětšuje. Že "Clona je jednoduše řečeno otvor v objektivu" platí pokud čteme nebo překládáme článek v angličtině, tam je "Aperture" skutečně díra v cloně. V češtině platí- velká clona= hodně "materiálu" kolem otvoru v cloně který tím pádem malý, malá clona - málo "materiálu" kolem otvoru clony takže ten je velký. V angličtině, protože tam je skutečně "Aperture" díra, to platí naopak - large aperture, až to překladače do češtiny překládají jako velká clona je ve skutečnosti velká díra, tedy malá clona a naopak.
Počet paprsků přímo závisí na počtu lamel clony – na tom, kolikaúhelníkový je její otvor. Při sudém počtu lamel clony je počet paprsků stejný jako počet lamel, při lichém počtu lamel je dvojnásobný. - ve skutečnosti je počet paprsků vždy dvojnásobný, jen při sudém počtu lamel se hvězdičky tvořené difrakcí překrývají, takže se zdá že jich je polovina.
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).