Úvaha o klasické černobílé fotografii

• Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    14.04.2012 07:26

hmmm... heuréka? ;o)

• Alexandr Špunda
    Alexandr Špunda
    15.04.2012 14:53

Ale jo, beru "analogovou" klasiku jako krásné dobrodružství. Jako kluk od 10-ti jsem do svých cca 26-ti let strávil v temné komoře hodiny a hodiny - pravda převážně v noci - protože temná komora byla v prvé řadě koupelna v panelákovém bytě a jedině v noční dobu se dalo uhájit toto království pouze pro sebe. Nikdy na toto jedinečné dobrodružství spojené se specifickou vůní fotopapírů a chemikálií nezapomenu.... ovšem je to v dnešní době jen už de-facto hobby záležitost pro "fajnšmekry". Krajinky, zátiší - OK. U všeho ostatního děkujme Japonci za digitál. Nedávno jsem s klientem hovořil při zakázce - portrétování 100 zaměstnanců firmy - když se Vám podaří z některých těžších případů vyloudit kloudný výraz až na 40 záběr :-( - okamžitá kontrola pořízeného snímku na notebooku 1/2 sekundy po cvaknutí spoušti....copak by toto stálo na film a navíc si člověk nikdy nebyl jist, jestli dotyčný fotografovaný na film v okamžiku expozice nemrkl - a že se to hodně krát stalo. Záloha dat ?? stejná jako u filmu - vypálit kvalitní DVD a zálohovat na dva separátní HDD - a tam čas od času data přelít zase na jiný a je vše OK. Co se Photoshopu týká - kdo s ním umí, a má kvalitní "zdrojový materiál" třeba z dikitálního středoformátu - nadělá s tím stejnou parádu jako středoformát filmový - nechá li fotografie udělat na kvalitní tiskárně - přel bych se o to, zda je někdo v rámu za sklem rozezná, která je která. Zkrátka beru klasickou chemickou cestu jako nostalgický doplněk k dnešní fotografii, stejně tak jako jízdu v automobilovém veteránu.... ta doba byla krásná, ale je z mého hlediska nenávratně pryč.

• Vladimír Bichler
    Vladimír Bichler
    26.04.2012 22:31

"Filmovou" a "mokrou" fotografii nesrovnávám s digitální fotografií.
    Lze srovnávat papírové a internetové noviny? Celovečerní film na celuloidu (polyesteru) v kině s "promítáním" na notebooku?
    Kafe uvařené v džezvě a pité z porcelánu s "kafem" z kelímku u McD ?
    Přesun z Olomouce do jižní Francie na čopru - let Airbusem z Frankfurtu do Marseille?
    "Blahopřejná SMS" - rukou psané přání v obálce?
    Atd. atd.
    Podle mě je (nebo by měla být) filmová a mokrá fotografie vždycky záležitostí fajnšmekrů.
    Portrétování stovky osob na zakázku je "komunál".
    Fajnšmekr tvoří - byť nemusí (a dokonce je skoro jedno, zda "umí"), komunál dodržuje pravidla - a musí (a není jedno, jestli "umí").
    Nechci docilovat se středoformátovým digitálem stejných výsledků jako s filmem - proč bych to dělal? A naopak!
    Nechci namalovat Slunečnice akrylovými barvami.
    Ford T s hybridním motorem je stejná kravina, jako Porsche 911 s motorem na dřevoplyn.
    Pan Macenauer zkusil a popsal své pocity a poznatky. Pochybuji, že by hodil digitál do kontejneru a koupal se metol-hydrochinonové lázni. Ale mám pocit, že to pro něj nebyl nepříjemný zážitek... :-)
    Až budu v penzi (a to bude brzy!) budu se programově vyhýbat hamburgerům, digitálu, internetu a TV, úředníkům, rozpustné kávě, membránovým tkaninám, atd. V mrazáku mám zásobu Trix-u a Acrosu na dva životy, v chladničce papíry s Ag a na vztek ekoteroristům si budu míchat "smradlavé vody" - myslím, že ani za 50 let nedevastuji životní prostředí zdaleka tolik, jako jedno osobní auto.
    Potom řeknu, jaké to je a zda jsem ne-šťastnější. :-)
    A budu pozorovat kolegy, jak se budou přít o "nejlepším" počtu megapixelů, ultrasonických motorcích, půl milionu zaostřovacích bodů... Stejně si myslím, že v té době už budou všichni fotit "inteligentními" telefony se stonásobnými zoomy, které samy řeknou, co a jak se bude fotit.
    P.S. Zkuste si mokrou filmovou fotografii. Třeba jenom proto, abyste na ni zanevřeli (nebo ne).

• Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    23.05.2012 09:23

Díky za výborné komentáře. Jinak o weekendu bylo pokračování. Svůj Pentax 645 jsem půjčil synovi a okusil jsem velkoformátovou fotografii 13x18cm s Magnolou, kde je zadní stěna předělaná na Cambo. Měříte externím expozimetrem s kalotou, zakládáte do kazet a pak si uděláte v komoře kontakt a zkoumáte to šílené rozlišení. Za den jsem exponoval 6 fotek a udělal dva dobré kontakty tzv. na věčnost. Je to relax a zároveň tak trochu povznášející práce, protože tady už musíte trochu něco vědět. Digitál však určiět nezahodím. Fotit s měchem v dešti by znamenalo jeho zničení a ten se schání už dost špatně.

• notorius
    notorius
    18.06.2012 14:13

Kamera se dá v dešti přikrýt, měch není až takový problém vyrobit, návodů je na internetu spousta. Navíc je dobré mít měch impregnován(např.včelím voskem), už jen pro prodloužení jeho životnosti. Přeji hodně chuti do filmového fotografování a hodně radosti a úspěchů s opravdovou fotografií. :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse