-
Diskuse ke galeriím |
16
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
12
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
9
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
Nikon D3300 + 35mm 1.8f AF-S DX nebo Canon 100D + 24mm 2.8f STM? Jde mi hlavně o obrazovou kvalitu, ostrost. Chci to hlavně na cestování a focení lidí, krajiny a lidí v krajině (Norsko, Zéland). 100D je menší, lehčí a s palačinkou 24mm je dobře přenosná na cesty, ale zase má udávanou nižší výdrž baterie. Papírově 100D má starší, menší čip, s AA filtrem, umí RAW 14bit, umí AE bracketing, s 38.4mm zabere větší pole, takže lepší na krajinu. D3300 má novější vetší čip bez AA filtru, umí jen 12bit RAW, bez AE bracketingu, s 52,5 mm má menší úhel, ale zase je to blíž přirozené 50 mm, lepší světelnost, hezčí bokeh, takže lepší na lidi. Jde mi jen o co nejhezčí fotky lidí a krajiny, věci jako GPS, WIFI, přehlednější ovládání, dotykové displeje, natáčení videa mi jsou ukradený. Prosím o radu do čeho byste šli vy. (Nejlépe se zdůvodněním proč/porovnáním, protože je mi jasný, že kdo má doma Canon, mi Nikon asi nedoporučí.) (Na závěr mě hlodá i Pentax K-50 s 18-135mm DAL WR. Je sice o 3000,- dražší než 100D nebo D3300, ale je vodě a prachuodolný, s tím objektivem univerzálnější a kvalita provedení je prý také mnohem lepší.)
K tělu: Nevím, jak jsi přišel na tyhle dva typy. Především nikon má o třídu lepší čip, viz dole, to k té kvalitě. Mimo jiné tam uvidíš, že stejně kvalitní fotku udělá s polovičním množstvím světla.
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Canon-EOS-100D-versus-Nikon-D3300___871_928
K objektivu: i když fotím s pevným sklem často a rád, vyrazit na cesty jen s jedním ohniskem považuju za frajeřinu, pokud tedy fakt přesně nevím, co budu fotit a co rozhodně ne. Jestli ti jde současně o fotky lidí (cca 90mm) a krajiny (cca 28 mm), s jedním ohniskem se nechytáš. Proto si klidně vem seťák, stačí i 18-55, za ty peníze je zlatej a popsaný repertoár zvládne. A když k tomu uvezeš tu 35, jsi vybavený i na noční lovy.
Mimochodem, teď se doprodává (nebo už je pryč?) D7000 za 16K, to je foťák na cesty - dvě karty, super baterka a utěsněné kovové tělo, které mimo jiné měří se starými nikkory (koupíš za pár korun v bazaru). Bude to samozřejmě těžší, ale chceš přece kvalitu?
Bity v rawu a AA filtry prosímtě teď vůbec neřeš, o tohle se hraje několik levelů dál.
35mm na crop telu je malo siroky na Norsky krajinky. Ja tam mel ted 23mm a stejne se mi to tam neveslo.
To spis vezmi setak, vubec nema spatnou obrazovou kvalitu.
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).