-
Diskuse ke galeriím |
12
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
7
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
4
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
Fajn článek. Trochu mi tam ale chybí praktická práce s podexpozicí/přeexpozicí v zájmu zachycení velkého nebo naopak malého dynamického rozsahu. Mám na mysli exponování "na světla" s digitály a exponování "na stíny" s analogem. O možnostech využití ISO invariance pro zachycení kontrastních scén totiž skoro nikdo neví (to by vydalo za celý článek pro pokročilé:).
Díky! Je to přesně, jak píšete: to by vydalo za celý článek pro pokročilé, takže je to spíš do dalšího dílu:-) Zde jen doplním, že přesně na tomto principu fungují různá rozšíření digitálního rozsahu (funkce DR u Fuji atp.) - Po zapnutí fotoaparát záměrně podexponovává, aby zachoval světla a softwarově zesvětluje stíny, ve kterých je digitál pružnější (zde se také třeba odpověď na to, proč v podobných režimech fotoaparát neumožňuje nastavit základní ISO - kvůli podexpozici se neustále tváří, že je citlivost vyšší, než hardwarově je).
Pro mě srozumitelně napsaný článek, díky kterému jsem si některé věci ujasnila, takže díky.
Opravdu pekny clanek pro zacatecniky. Pekne si clovek ujasni, co a jak. Diky.
Zroumitelne napísaný článok. Dakujem. Mám jednu otazku ako po vypnuti a opatovnom zapnuti fotoaparátu zistim zamknute AEL? Mam OLYMPUS E420.
Dobrý den, po vypnutí se AE-L zruší, v článku je to uznávám, napsáno trochu nejasně. Nastavení, které si fotoaparát pamatuje, je kompenzace expozice, plocha měření a třeba (ne)nastavení AE-L na spoušti, chování knoflíku AE-L atd., ale ne samotné zamčení expozice. Upravím, aby to bylo jasnější:-) Jinak u Olymusu E-420 zjistíte, zda je AE-L aktivní podle ikonky "AE-L" v hledáčku.
Dobrý deň, ďakujem p.Súkeník za radu je to v tom hľadáčku, fajn funkcia, Dôležitá potom je súhra ukazováka a palca pravej ruky, inak je to naozaj rýchlejší a progresívnejší postup pri fotení.
Tak toto som potreboval,naozaj ďakujem. Začinam s fotenim len tak pre potešenie. Ale je super vedieť čo sa čim ovlada a na čo slúži. Vyznam označenia a skratiek na ovladani. Naozaj ďakujem,verim že teraz bude fotenie zas o niečo jednoduchšie a zabavnejšie.
Přidávám se ke chválení. Zjistil jsem další funkci tlačítka * u Canonu.
Doposud jsem si myslel o korekci pravý opak použití.
Doufám, že to jednou všechno pochopím.
Pokud už nevím, nastavím M- ko a fotím s živým náhledem.
V
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).