PhotoHint - Kompenzace, zámek a plocha měření expozice

• Taky..
    Taky..
    28.01.2016 11:56

Fajn článek. Trochu mi tam ale chybí praktická práce s podexpozicí/přeexpozicí v zájmu zachycení velkého nebo naopak malého dynamického rozsahu. Mám na mysli exponování "na světla" s digitály a exponování "na stíny" s analogem. O možnostech využití ISO invariance pro zachycení kontrastních scén totiž skoro nikdo neví (to by vydalo za celý článek pro pokročilé:).

• Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    28.01.2016 12:08

Díky! Je to přesně, jak píšete: to by vydalo za celý článek pro pokročilé, takže je to spíš do dalšího dílu:-) Zde jen doplním, že přesně na tomto principu fungují různá rozšíření digitálního rozsahu (funkce DR u Fuji atp.) - Po zapnutí fotoaparát záměrně podexponovává, aby zachoval světla a softwarově zesvětluje stíny, ve kterých je digitál pružnější (zde se také třeba odpověď na to, proč v podobných režimech fotoaparát neumožňuje nastavit základní ISO - kvůli podexpozici se neustále tváří, že je citlivost vyšší, než hardwarově je).

• Moni Sandrová
    Moni Sandrová
    28.01.2016 17:48

Pro mě srozumitelně napsaný článek, díky kterému jsem si některé věci ujasnila, takže díky.

• Lenickas
    Lenickas
    28.01.2016 20:36

Opravdu pekny clanek pro zacatecniky. Pekne si clovek ujasni, co a jak. Diky.

• Ján Fortiak
    Ján Fortiak
    30.01.2016 21:18

Zroumitelne napísaný článok. Dakujem. Mám jednu otazku ako po vypnuti a opatovnom zapnuti fotoaparátu zistim zamknute AEL? Mam OLYMPUS E420.

• Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    30.01.2016 21:57

Dobrý den, po vypnutí se AE-L zruší, v článku je to uznávám, napsáno trochu nejasně. Nastavení, které si fotoaparát pamatuje, je kompenzace expozice, plocha měření a třeba (ne)nastavení AE-L na spoušti, chování knoflíku AE-L atd., ale ne samotné zamčení expozice. Upravím, aby to bylo jasnější:-) Jinak u Olymusu E-420 zjistíte, zda je AE-L aktivní podle ikonky "AE-L" v hledáčku.

• Ján Fortiak
    Ján Fortiak
    31.01.2016 15:01

Dobrý deň, ďakujem p.Súkeník za radu je to v tom hľadáčku, fajn funkcia, Dôležitá potom je súhra ukazováka a palca pravej ruky, inak je to naozaj rýchlejší a progresívnejší postup pri fotení.

• Valsodar
    Valsodar
    01.08.2018 10:20

Tak toto som potreboval,naozaj ďakujem. Začinam s fotenim len tak pre potešenie. Ale je super vedieť čo sa čim ovlada a na čo slúži. Vyznam označenia a skratiek na ovladani. Naozaj ďakujem,verim že teraz bude fotenie zas o niečo jednoduchšie a zabavnejšie.

• Festa
    Festa
    03.08.2018 20:09

Přidávám se ke chválení. Zjistil jsem další funkci tlačítka * u Canonu.
    Doposud jsem si myslel o korekci pravý opak použití.
    Doufám, že to jednou všechno pochopím.
    Pokud už nevím, nastavím M- ko a fotím s živým náhledem.
    V

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse