Odolnost a spolehlivost fotoaparátů, 1.díl

• Jiří Březina
    Jiří Březina
    11.09.2002 09:33

S tvrzeními článku se nedá nesouhlasit, ale když už se zabývá historií kvality, připadá mi vynechání Nikonu F jako mezníku, tedy první profesionání kinofilmové jednooké zrcadlovky konstruované na výdrž, jako velká vada na kráse. Když Evropa ještě přísahala na Leicu a Amerika si nedovedla profi reportáž představit bez velkoformátových oblud typu Speed Graphic, vsadil Nikon jako první na koncepci, která v profi focení mimo ateliér vládne dodnes a podložil ji především maximální spolehlivostí. Všichni ostatní museli nějaký čas jen koukat a pilně opisovat. Vím, o čem mluvím, Nikon F z roku 1969 používám dodnes, bez poruch a s dokonalými výsledky.

• Martin Měska
    Martin Měska
    Autor
    11.09.2002 11:33

Nikon F je opravdu velký mezník, který znamenal v kinofilmové oblasti průlom, a předznamenal vítězství koncepce jednooké zrcadlovky nad hledáčkovými přístroji. Nicméně jsem se snažil zaměřit článek na konstrukční provedení a odolnost přístrojů jako takovou, bez přílišného konkretizování výrobků, takže jsem uvedl jen několik příkladů fotoaparátů. Nikon F má vynikající kvalitu - sám jsem s ním několik let pracoval a vím, že vydrží nemožné. Jeho koncepce však není ve své době již zcela novinkou - spíše je propracována do detailu, proto jsem jej neuvedl. Je to však otázka polemiky, na tom co říkáte, je hodně pravdy.

Martin Měska

• F400
    F400
    15.09.2002 19:50

před20 lety se delily fotoapráty na ty , se kterými se dají zatloukat hřebiky a na ty se kterými to nejde, ta první skupina se pak dělila na ty, které po zatloukání fungují a na ty co jsou nefunkční.

• Jiří Palacký
    Jiří Palacký
    03.03.2003 12:28

Jenom malá poznámka k zavádění plastových součástek : nejde o to, že by plasty byly levnější Myslím ty kvalitní technické plasty, ale jde často o podstatně snadnější konstruční vyřešení, které by u kovů vyžadovalo několikanásobný počet technologických operací při výrobě. Jde taky o ergonomii a vzhled výrobku, kdy opracování kovu je podstatně náročnější. Je to vlastně obdoba automobilové výroby. Myslím si, že bez použití plastů se u aparátu dnes prakticky neobejdeme, stejně tak jako bez kovů u mechanicky namáhaných funkčních částí.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse