-
Diskuse ke galeriím |
15
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
12
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
9
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
Ja osobne pouzivam Canon EF 80-200 s prevratenym starym CarlZeiss-om 50mm, ktory som rozobral (zostal len vnutorny blok - bez zaostrovacieho mechanizmu, clonovy mechanizmus je stale vnutri a da sa pouzit na zvysenie hlbky ostrosti). Na prednu cast Zeissa som nalepil staru obrucku z filtra 52mm co mi presne sedi na objektiv. Ten Canon mam nastaveny na 150 az 200mm - inac vignetuje. Ostrenie je mozne len priblizenim alebo oddialenim.
Ako najvecsi problem vidim hrozne malu svetelnost - a expozicie az 1/2s - ale co, pre velke zvacsenie treba nieco obetovat.
Prajem dobre svetlo
Vlastnim digitalni fotak Sony DSC-F717 a na makro pouzivam zoom 28 - 80 od Canona. Oba objektivy jsou tedy zoomy (jeden Carl Zeiss Vario Sonnar 35 - 190 / 2.0 - 2.4 ekv. kinofilmu, druhy 28 - 80 / 3.5 - 5.6 od Canona). Funguji spolu perfektne. Dosahnout se tak da zvetseni kolem 10:1. Cenou za to je infernalne nizka hloubka ostrosti. Nejaky fotky jsem dal do FotoGalerie.
Dovoluji si tvrdit, ze mech neni az tak nakladna zalezitost, jak tady Andrej tvrdi. Koupil jsem nikdy nepouzity mech pro Pentacon Six za 1000 Kc (coz je jeste relativne vyskoka cena a i tak je to dost malo). Podobne mechy existuji i pro Prakticu, tedy M42. Na to jsou jak objektivy (padesatka Pancolar nebo 85 Pancolar jsou vynikajici, stejne tak Sonnary) i redukce. At uz z P6 ma M42 nebo z M42 na Canon, Pentax atd. Mech nebude narozdil od sesazenych objektivu vinetovat a zvetseni se da plynule nastavit.
Ja osobne k marofotografii puzivam Olympus E-100RS (objektiv 38-380mm), na jehoz 49mm zavitovy krouzek pripevnuji adjustovane objektivy z promitacek, koupene za levny peniz v bazarech (tj. pod 200 Kc / kus)
Asi nejlepsi je Meopta Miron 1:2,9 f=150 mm - na rozdil od jakychkoliv predsadkovych cocek (vc. lepenych) netrpi chromatickou vadou a obraz je perfektne ostry (v ramci rozliseni 1,45Mpx).
Dale se povedlo sehnat mohutny Meopta Helios (vazil asi ctvrt kila :-). f=105 mm, opet temer dokonaly obraz, akorat mi znamy na soustruhu objektiv zkratil, nebot se rovina zaostreni pomerne nehezky blizila predni coce.
Koho by to zajimalo vazneji, muzu poskytnout (snad :-) i nejake dalsi informace, ale nepocitejte s tim, ze budu posilat 15 e-mailu dene.
Dobrou noc.
Omlouvam se za neuvedeni e-mailove adresy - luke666@seznam.cz.
P.S.: do FotoGalerie jsem poslal 2 fotografie prizene za pouziti MIRONU.
Výše uvedený článek mě doslova nadchnul! Je to super! Včera jsem konečně dostal potřebnou redukci 62/58mm na spojení dvou objektivů k sobě (nechal jsem si ji vysoustružit z duralu za 300,-Kč). Teď už bez problémů můžu fotit třeba i „mouše na prdeli chlup“!!! Má skladba je následující: Canon EOS 300V + Tamron 70-300 (s makro 1:2) + Canon 28-90. Tamron je přímo na foťáku. Ohniskovou vzdálenost musím mít na 200-300mm, jinak vinětuje. Objektiv Canon mám na 28 mm a tak se dostanu na odhadem fantastických 14 až 15:1!!! Automatické ostření to již nevezme, a ruční ostření objektivem je dost hrubé. Vzhledem k minimální hloubce ostrosti, je přesnější pohybovat foceným objektem. Vzdálenost přední čočky od foceného objektu je cca 2 až 3 cm. Můj levnější stativ neudrží těch 30cm skla a tak jsem objektiv znehybnil podepřením („zlatým českým klínem“). Zatím jsem ve stavu testování a o fotky se později podělím. Jenom mám dojem, že bude nutné fotit s minimální clonou, která taktéž způsobuje v této sestavě vinětaci (zatím pouze domněnka). Z prvních dojmů si myslím, že je to výhradně interiérová záležitost, ale úžasná. Otvírá to pro mě novou dimenzi pohledu na svět! Bude zima, bude mráz a já si budu doma v teple fotit!!! Přeji všem mnoho úspěšných pokusů v dokumentaci makrosvěta a děkuji za výše uvedený super článek. Ivan Konečný – fotoamatér-šťoura-kutil (ir.konecny@tiscali.cz).
Je to super, dnes jsem zkoušel jen tak náhodou "poskládat" Prakticar 135/2,8 a Prakticar 50/1,8.Funguje to.Sestavu jsem slepil páskou 1cm širokou.Celá sestava je poměrně lehká a moje BX20-ka si spolu se mnou "chrochtala" při zvětšení 2,7:1, které výše uvedeným způsobem dostanu.Přeji dobré světlo.Josef Burda
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).