Jak se fotí automobilové závody

• Petr Lavička
    Petr Lavička
    13.12.2004 11:40

Článek mi připadá velmi slabý. A ukázky také nic moc.
    Mnohem lepší je studium fotografií profesionálních fotoreportérů, kteří se na motorismus specializují.
    Ideální je např. časopis Svět motorů, staré ročníky. Je tam hodně obrazového zpravodajství z podniků včech úrovní, od místních závodů po F1.
    Na těch fotkách je vidět jak to může ale hlavně jak to má vypadat. Petr Lavička

• Petr Lusk Bros
    Petr Lusk Bros
    13.12.2004 13:12

S těmi ukázkami v článku si děláte srandu ??? Jak může tak kvlitní server jako je FotoAparát něco takového dávat za vzor? Jinak článek je opravdu slabý i když autor snahu určitě měl. Bros

• R Šedivec
    R Šedivec
    13.12.2004 19:55

Ale Brosi.. Já mám z článku radost! Ty ukázky aspoň i takovému lemplovi jako jsem já zvednou sebevědomí :-)).
    Ale vážně - fakt jsem čekal něco lepšího...

• Topi Pigula 1
    Topi Pigula 1
    14.12.2004 10:28

Vážení kolegové,
    když jsem byl na závodech, odkud pocházejí fotografie, seznamil jsem se tam s dvojicí otec - syn. Všichni jsme fotili a za čas jsme si fotky ukázali. Jejich byly většinou stejné: rozmazané auto mizící v prachu. V podstatě nepoužitelné. Naprostí začátečníci, kteří vyrazili na závody, protože jsou to fantové do aut a ne fotografové. Chtěli vědět, proč se moje snímky povedly mnohem lépe, než jejich. Právě jim (a jim podobným)je určený tento článek. Když se podívají do Světa motorů, nebudou přemýšlet nad fotkama, byť jsou sebelepší, ale nad auty a závody o kterých se tam píše. Je-li ve fotogerafickém časopise vyfotografovaný model auta, taky se tam neudávají technické podrobnosti jako kubatura motoru, typ převodovky atd. Ano, článek je pro fotografické "tupounky", takže se může dotknut pokročilého amatéra. Ale vzpomeňme na své začátky, kdy jsme byli vdeční za každou konkrétní radu a ne obecný plk, že "světlo se ztrácí se čtvercem vzdálenosti".
    Jinak se v hluboké úctě skláním nad super fotkami na fotoaparátu. Ale to neznamená, že tu nepůjde naprostý laik. Ostatně, kde jinde hledat informace, když ne na fotografickém serveru.
    Topí Pigula

• Jaroslav Novák
    Jaroslav Novák
    14.12.2004 10:43

Tak už je to tady zase.Zase se to dělí a asi bude dělit na ty "chytřejší a hloupější".Když jsem objevil FOTOAPARÁT a DIGINEF tak jsem měl obrovskou radost z toho, že si budu moct konečně s někým zasvěceným popovídat o problémech které mám nejen já, ale i ostatní začátečníci.Opak je pravdou, protože buď na dotaz nikdo nereaguje a nebo v lepším případě přidá uštěpačné poznámky.Opravdu, tím nám začátečníkům hodně pomůžete.Ale pouze v tom, že si na vás "Profíky" udělá každý svůj názor.Asi by bylo lepší, aby se server dělil na chytráky a hlupáky a je po problému.Sice si ti hloupější nebudou mít o čem povídat, ale to nevadí, nebudeme alespoň otravovat s "blbostma", co už ti chytří dávno znají.
    No nic, foťte si vesele dál.
    P.S. Topi, velký dík za rady, určitě nám začínajícím to pomůže.
    A když ne, holt si půjdu koupit svět motorů.....

• Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    14.12.2004 12:34

Mě se článek taky líbí a je nutno brát v úvahu, komu je určen. Profesionála jistě příliš nezaujme ale začínajícím fotografům je jistě užitečný ....

• JanHl
    JanHl
    14.12.2004 15:26

Já bych ten článek zas tak nehanil, prostě je pro laiky a těm něco dá. Osobně mě spíše deptají nesmyslné technické výrazy. Synchronizace blesku na druhou lamelu je terminus technicus, "synchron blesku na poslední lamelu" bych podle prvního slova hledal spíše u auta. Hezký den, JanHl

• Miron Mikita
    Miron Mikita
    14.12.2004 15:30

Rad by som ti tiez podakoval v mene zacinajucich.
    Dik.

• Petr Lavička
    Petr Lavička
    15.12.2004 12:18

Vážený pane autore,
    svým komentářem jsem Vás rozhodně nechtěl urazit ani zesměšnit, je mi jasné, že napsat odborný článek není jen tak. Pokud se tak stalo, tak se Vám omlouvám.
    Ale chtěl jsem poukázat na něco jiného. Článek je velice obsáhlý na to, aby byl návodem pro začátečníky.
    Kdysi jsem četl rady sportovního fotoreportéra časopisu Stadion J. Skály. Překvapilo mne, jak jsou jeho doporučení jednoduchá a jasně srozumitelná, navíc jich nebylo mnoho.
    Odkaz na časopis Svět motorů jsem uvedl záměrně. Tehdejší reportéři zdaleka nedisponovali technikou, jakou si dnes bez problémů může opatřit kdokoli.
    Ale mám za to, že měli mnohem víc příležitostí fotografovat při různých motoristických podnicích, kterých bylo mnohem více než nyní. Na jejich snímcích je vidět, co lze s jednoduchou technikou dokázat.
    A ještě něco.
    Pro sledování rychle se pohybujícího se objektu je dobré si pohyb fotoaparátu předem natrénovat, je potřeba to mít v ruce, zejména při fotografování zblízka. Čas na focení je velice krátký a reakce fotografa musí být doslova blesková. Trénovat se to dá např. i během běžného silničního provozu. Petr Lavička

• Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    15.12.2004 21:02

Děkujeme za komentáře. Topí nám zaslal do redakce ještě velké náhledy, které jsem přidala k článku :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse