-
Diskuse ke galeriím |
15
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
12
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
5
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
opet moc pekne napsany, libi doprovodne foto, jen tak dal!
1) láhve na chemikálie (vývojku) - zmínka o stlačovacích lahvích by jistě článku velice prospěla
2) temperování - místo schovávání do ledničky a zimního půstu bych zmínil temperování pomocí kbelíku, umyvadla/... kde lze udržovat teplota pomocí vody patřičné teploty. Za těch pár minut se teplota většího množství vody nezmění, a pokud ano (např. při vyvolávácím času 20 min), lze teplotu jednoduše doladit přidáním teplejší/studenejší vody. Navíc lze teplotu kontinuálně sledovat pomocí teploměru v temperovací lázni.
Pěkný článek.
Na odměřování času (i na fotky) používám už 20 let mechanické stopky (ruské, nové stály 250,-). Krásně tikají, dobře se ovládají velkým tlačítkem a jsou dokonale přehledné i ve "tmě".
A mám dotaz - nevíte o něčem na "filtrování" vody z vodovodu při praní? Ta naše voda v Jihlavě má spoustu mechanických nečistot a nevím co s tím. Nejlépe by se hodilo něco k nasazení přímo na vodovod.
damska puncocha dobre postaci a naklady jsou lidove :)
Ať nahlédnu, kam nahlédnu, vždy se něčemu přiučím. Padesát filmů už jsem vyvolal, ale že bych tank důkladně zbavoval smáčedla před usušením a dalším použitím filmu, nějak se nemůžu upamatovat...RHx
Ano, takto má článek určený pro "prvonadšence" vypadat!
1. Voda - dostatek destilky (nebo deionizované vody) pro zpracování 1 filmu může být nákladnější, než vývojka+přerušovač+ustalovač! Nezavrhuji filtrovanou převařenou vodu.
2. Pěkný filtr dělá Paterson - ale velmi drahý (600,-). Stojí za to podívat se po prodejnách akvaristických potřeb - navíc mají možnost vyměnit filtrační médium, jakousi "silonovou vlnu". Myslím si, že lze použít i "filtrační konvice" na pitnou vodu. V krajním případě dva tři filtry na překapávané kafe.
3. Zdůraznil bych PLASTOVÉ odměrky (džbánky, odměrné válce)! Sklo je drahé a ještě k tomu nebezpečné...
4. Lavička: mám úplně stejné sovětské stopky ze 60.let, stejná spokojenost, lze doporučit, po bazarech se jich povaluje habakuk za pajcku.
5. Má autor zkušenost s nějakou chemií na čistění vyvolávacího nádobí - zvl. spirály vývojnice?
Těším se na další díly.
Oceňuji zejména radu použít smáčedlo, emulze na čerstvém negativu je opravdu velmi měkká a podařilo se mi několik negativů fatálně poškrábat, než jsem si uvědomil, že je lepší VODU NESTÍRAT a negativu se dotýkat co nejméně.
Spirálu vývojnice mám taky špinavou a nevím čím ji vyčistit....
Pokud jde o smáčedlo, já to dělám tak, že po namočení ve smáčedle film pověsím, dám pod něj kbelík nebo umyvadlo a smáčedlem odshora po obou stranách film poleju. Tím se nádherně vše splaví dolů a je pokoj. Tank s cívkou jen běžně vypláchnu, protože někdo také tvrdí, že zbytek smáčedla ve vývojce při následujícím vyvolání nevadí - naopak. Rozdíly jsem ale nepozoroval. Ještě k teplotě. Dříve, když jsem dělal výhradně čb, tak jsem měl lahve s vývojkou i ustalovačem přímo v kuchyni ve tmě, abych se nemusel zdržovat temperováním. Malou odchylku od "kuchyňské teploty" jsem řešil úpravou vyvolávací doby. Nakonec zajímavost. Naposledy jsem vyvolával čb film před 4 lety. Teď jsem potřeboval rychle a bez nároku na kvalitu vyvolat kousek filmu. Tak jsem vzal požitou starou D 76 a klasický ustalovač ze stejné doby a použil. Výsledek byl skoro stejný jako u nových lázní. Ale samozřejmě to nedoporučuji, bylo to jen východisko z nouze, protože jinak by se mi vše řádně prodražilo a zase by to tam leželo.
ja smacedlo do tanku vubec nedavam, mam na to takovou vanicku, kam se vejde 50ml roztoku, vyprany film uchopim za oba konce a nekolik minut protahuju sem a tam, pak zavesim
spiralu vyvojnice mam cistou, takze nevim o cem je rec, ale kdyz jsem jeste delal do chemie, tak smes kys. sirove s dvojchromanem draselnym vycistil uplne vsechno, jen jestli to neni tank na komara...
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).