-
Diskuse ke galeriím |
12
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
7
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
4
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
Honza: Ono těch rozdílů v podstatě není mnoho, takže není až tak moc co srovnávat. To nejpodstatnější je asi především mechanické provedení ....
musim podotknut, ze 350D tak ako 20D bodove meranie maju
a to dokonca flexibilne na ktorykovek focus bod
RTFM
ea
350D
Metering System TTL full aperture metering with 35-zone SPC
(1) Evaluative metering (linkable to any AF point)
(2) Partial metering (approx. 9% of viewfinder at center)
(3) Center-weighted average metering
20D
Metering modes 35-zone TTL full aperture metering
• Evaluative metering (linkable to any AF point)
• Partial metering (approx. 9% of viewfinder at center)
• Center-weighted average metering
RTFM ;)
spot je spot
tomas: Presne tak - pod pojmem bodove si predstavuju mereni tak z cca 1 - 2% plochy snimku, abych mohl skutečně efektivně měřit pouze tam, kde to potrebuju. 9% uz je prilis velka plocha na jakoukoli presnejsi praci ....
hm, ma tych 9% este nikdy nesklamalo :)
ea: To je sice mozne (zalezi taky na co to pouzivas a jak to umis vyuzit) ale faktem zustava, ze 350D ani 20D bodove mereni nema a ze 9% plochy je zcela nedostatecne na jakekoli presnejsi mereni. Chapu sice, ze mnoha uzivatelum to nemusi vadit ale na druhou stranu se dnes uz bodove mereni dava zcela bezne i do lacinych kompaktu ....
Kapsa: ked nastavim linkable AF point na stredny, chyta focus podla mojho nazoru menej ako 9% (stredny kruzok)
Mám Canon, jsem spokojen, v 99% mně 9% také stačí, ale samozřejmě "bodové" něření to není (ať použijeme definici velikosti bodu jakou chceme). Škoda, mám ale dojem, že nejspíše z nějakých techn. důvodů Canon bod. měření nedělá (jinak by ho určitě inženýři kanonu použili) - existuje u nějaké jeho profi stroje? V určitých vyhraněných případech by se určitě hodilo (záleží na tom, co člověk fotí).
ea: Bavime se o mereni, ne o autofocusu .... ;o)))
Ivan: Ano, profesionální modely Canonu bodové měření mají. Hodí se vždy, když je potřeba stanovit přesnou expozici podle malé specifické části scény a není možnost či čas na použití jiné metody. Jeden příklad za všechny : v módní a portrétní fotografii se například běžně používá měření expozice pouze podle pleti modelky. Je to dost spolehlivá metoda a pokud je bodové měření dostatečně přesné, tak se dá využít i při momentkách nebo streetfoto.
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).