-
Diskuse ke galeriím |
12
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
7
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
4
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
Ahoj Honzo,
je příjemné tě potkat, byť virtuálně.Otázka autorských práv je dost složitá, v článku mi trochu chybí případné postihy za krádež, zkušenosti (určitě nějaké máš) s použitím tvých fotek někým jiným, co s tím, atd. Perlička na závěr: moje fotka se jednou umístila v soutěži, kam jsem ji neposlal.
Topí
Užitečný článek. Hlavně způsob použití ę je pro mě novinkou. Myslel jsem, že se za toto označení musí platit.
Jarda M.
Dobre pocteni, ale za sebe musim rici, ze jsem po precteni zahlavi cekal malinko uzitecnejsi povidani o paragrafech. Zejmena o tom jakeho jednani se mohu, nebo nesmim dopustit nad ramec bezne slusnosti pri porizovani fotografii.
Tak dobry tvurce abych se musel obavat o zcizeni sveho dila zase nejsem.
Jinak si myslim, ze dostatecne mala velikost bezna napriklad i zde na FA je dostatecnou ochranou pred zcizenim a prip. komercnim zneuzitim zde prezentovanych fotek...
Odvazim se tvrdit,ze fotku pod 1mpix nikdo nezneuzije a ve vyssim rozliseni se fotky na internetu skoro nevysktujou, uz jenz duvodu velikosti....
Webmasteruju fotogalerii minerálů (rockhound.cz), do které přispívá víc uživatelů. Snažit se o nějaké vodoznaky nebo zákazy "uložit obrázek jako" absolutně nemá smysl - trochu šikovnější uživatel to vždycky obejde. Jediná rozumná obrana je dávat obrázky v nějaké rozumné velikosti, z kterých ani interpolací nic moc nevyrobíte. Fotky se u nás čile kradou a krást budou, protože zákon a výkon práva jsou dvě dost odlišné záležitosti. Každopádně si nejsem jistý že neoznačené dílo je "public domain" - i jen návrh ve formě skicy už je předmětem autorského zákona a jeho zneužití je trestné. Nepotřebuju se zatěžovat vodoznakem, pokud mám fotku v plném rozlišení. Protože dotyčný chmaták těžko k soudu přinese tu samou, pokud nejsem takový vrták, abych ji vystavil na net v plném rozlišení.
2Vabra: článek bude mít pokračování :-)
No to je sice hezky, (poukazovat na svoje majetnicka prava) ale myslim, ze by nebylo od veci se zabyvat souvisejicimi zalezitostmi. Co popr. koho fotit muzu a co ne. Hlavne v cizine. Doporucuju se tim zacit zabyvat ;)
Zakazovat to programátorsky je zbytečná práce. Firefox kašle na nějaké disable mouse :-)
Danuš
Také bych uvítala podmínky, za jakých smím fotit lidi kolem sebe na volném prostranství, např. v ZOO, v parcích a pod.
Nerada bych se dopustila nezákonného jednání.
pro Vabra
Paragrafy budou pokračovat, další část je Fotograf na ulici - projdeme se po akcích, jako jsou třeba koncerty nebo tancovačky... Taky co se nesmí v některých zemích, atd.
Dalším dílem bude Fotka jako zboží.
k velikosti fotek - možná byste se divili, kolik identických fotek běhá právě po netu - a pochybuji, že by o tom autor věděl...
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).