Schneider KREUZNACH D-Xenon 100/2,8 Macro

• Igor Hlavatý
    Igor Hlavatý
    15.11.2007 22:56

Ak sa predný člen tak veľmi vysúva ako vidno na obrázku, tak neviem, či je to zrovna najlepšia voľba :-(

• Antonín Pospíšil www.FOTOPOSPA.cz 0
    Antonín Pospíšil www.FOTOPOSPA.cz 0
    16.11.2007 07:10

U Sigmy 105 se vysouvá zrovna tak, ale ta stojí kolem 12000,- a podle mě má i lepší kresbu.

• Taffey
    Taffey
    16.11.2007 08:29

Antoníne Pospíšile, docela by mě zajímalo, z čeho tu kresbu posuzuješ?! Z fotek u této recenze? To snad nemyslíš vážně? Je totiž vidět, že autor recenze, Petr Koritina, není v makru dvakrát doma, ale není se čemu divit, protože to je opravdu těžká disciplína i když je tady na FA mnohými chytráky bagatelizována třeba na úkor BW výcvaků z ulice nebo rozmazaných patlanin z Holgy. Celá recenze mi připadá spíš jako recenze nějakého univerzálního skla, přitom, pokud si někdo pravý makro objektiv koupí, dělá to jen a pouze kvůli makru a všechno ostatní je podružné, včetně portrétů, protože nejdražší na makrosklech je právě to měřítko 1:1 a vyšší, takže kvůli aktu nebo portrétu ho nikdo kupovat nebude, byť to s nimi jde výborně. V recenzi je spousta fotografií ale těch, ke kterýchž tvorbě je určen primárně, je poskrovnu. Pokud bych ale měl hodnotit sklo podle těchto fotek, což nechci, nikdy bych si ho nekoupil, protože, jak subjektivně tvrdí A.Pospíšil, něco není v rychtyku s ostrostí a vůbec nejvíc mě zaujala nízká úroveň kontrastu, který je u makra stěžejní. Je-li to volbou fotografovaných scén nebo optikou samotnou nejsem schopen posoudit. Ale je fakt, že cena je naprosto zarážející. Mám pocit, že tolik nechce za svůj 100/2,8 makro ani Canon, a to je etalon kvality mezi makroskly. Co se týče vysouvání předního členu-mám Tamron 90/2,8 makro a vůbec mě to neomezuje, přestože to není optimální. Otázkou je, co fotím. Ale na to, co fotím já, to limitující není. Taffey.

• josef tasek
    josef tasek
    16.11.2007 10:06

Upozorňuju, že česky se říká MAKRAŘI VĚDÍ, ev. KAŽDÝ MAKRAŘ VÍ. Škoda, že taková hrubka se vyskytne hned na začátku článku. Pokud si nejste svým pravopisem jistý, můžete použít staránku pravidla.cz.

• cc355
    cc355
    16.11.2007 13:20

:-)) článek je dobrý, ale s Taffeyem nezbývá než souhlasit. Když si kupuji objektiv na makro, tak asi proto, že budu fotit převážně makro. Subjektivně bych hodnotil Sigmy také lépe...:-)(testy a srovnání - www.photozone.de).. Cena se mi zdá přemrštěná. PS: Myslím, že každý ví, co je v článku napsané a čeština zde není tak důležitá jako obsah...:-) Pěkný den.

• Hubert Poláček
    Hubert Poláček
    21.11.2007 13:50

Test je subjektivnym testom objektivu, a nie makroobjektivu, Taffey to napisal pekne. Mne najviac chybaju fotky s bleskom, z tych co su prezentovane je zjavne ze velka cast je rozmazanych pohybom, a fotena v dost mizernych svetelnych podmienkach. Ale vzdy lepsie ako nic, takto ked clovek natuka do vyhladavaca Xenon 100/2.8, najde aspon nejaku cesku stranku :) Hoci mnoho pozitiv pre ktore by sklo kupil nenajde.

• Jaroslav Houdek
    Jaroslav Houdek
    29.11.2007 00:06

Nechápu, proč je tentýž objektiv s nápisem Pentax o tolik levnější.
    Kdybych kupoval druhý makroobjektiv k svojí obří 180ce, tak určitě nějaký malý a pohotový, což je tenhle.
    Na Sigmě mě kromě váhy štve nutnost přepínání AF-MF, na originál objektivu se nic přepínat nemusí a prostě rovnou doostřuju.
    Bez ohledu na bajonet, Pentax je druhý nejlepší makro v téhle ohniskové vzdálenosti po Canonu.

• cc355
    cc355
    22.02.2008 09:42

To elho cid: Myslím že Nikor 105VR je v současnosti v téhle délce asi nejlepší...podle testů a obrázků. které jsem z nich viděl.:-) ale taky něco stojí...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse