-
Diskuse ke galeriím |
12
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
7
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Dotazy a připomínky |
4
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
Mno, proč ne... pro nás ve věčném pressu, jedna z možností jak se něčemu přiučit... díky za článek.
zrovna tuhle jsem si zrovna půjčil v knihovně :)
další skvělá kniha od Bryana Petersona, doporučuji
Taktiez uz ju mam doma super citanie super rady od skveleho fotografa!
Měl jsem ji doma. Je to takový fotografický slabikář pro základní školu. Pro střední skoly ale nevhodná. Je tam takové to fotografické sčítání, odčítání, násobení a dělení. O složitějších matematických operacích se tam ale nedočteme. Ale je dobře, že tato kniha existuje a doporučoval bych každému, kdo si koupí svůj první foťák, aby si knihu přečetl. Pokud ale fotíte s nastaveným plným automatem, pak by to bylo házení perel sviním. Ten název totiž přesně vystihuje obsah. Kdysi vycházely podobné články v časopisu Československá fotografie. Hltal jsem každé slovo. Děsně mi to pomohlo. A hlavně jsem si při čtení uvědomil, jak záludná ale krásná fotografie může být. Smysl této knihy vidím především v něčem takovém.
Kdyz jsme u tech ZS a SS. Cilovou skupinou pro tuto ucebnici/knihu jsou vyssi rocniky ZS nebo nizsi rocniky SS. Definice pojmu jako expozice, cas, svetlo uz zde vysvetlovany nejsou, ocekava se, ze uz je znate a chcete lepe vyuzivat. Vyhodu techto knih vidim v tom, ze pojmy jsou vysvetleny na velmi dobrych prikladech. Obecne, pri vsem, co se ucime, prochazime ruznymi fazemi - seznameni s pojmem, znalost pojmu, umet pouzivat pojem vedome, pouzivat ho automaticky, pouzivat ho kreativne, upevnovat si ho atd.
No vždyť to říkám-používání časů k dosažení různých výsledků-to je fotografický slabikář. Můj postoj k této odborné literatuře obecně možná pramení z toho, že jsem, jako tínejdžer, používal skripta, vydaná Svazem Českých fotografů, kde jsem byl organizován. Mimochodem to byla jediná organizace, kde jsem organizován byl. Dokonce dobrovolně. A to je, u mě, co říct. Nechci ale říct, že kniha nestojí za nic. Možná si ani neuvědomuji, kolik lidí si ji potřebuje prolouskat. A to mnohokrát dokola.
Taffey, půjčil jsem známé tu Petersonovu knížku o exponování. Měl jsem z ní (knihy) podobný dojem jak ty, že jsou to na mně až moc základní věci velice polopaticky vysvětlené.
Když mi ji vracela, byla chuděra docela rozčarovaná z toho, jak je to focení složitý...
Nemyslím si, že toto je kniha určená fotografům kategorie ZŠ, i když je psána tak srozumitelně, že ji samozřejmě použít mohou. Díky tomu, že jsem na knize přímo pracoval, znám ji poměrně podrobně a podle mě je určena středně pokročilým fotoamatérům. Podstatou knihy není naučit čtenáře, kde se nastavuje expoziční čas a jakou hodnotu použít pro tu kterou situaci. Podstata knihy je ve slovíčku "kreativně". A to, že v podání Petersona věci vypadají jasně a jednoduše, je hlavně díky jeho zkušenostem, výběru fotografií a způsobu psaní.
vypadá to na další zbytečnou publikaci o ehm fotografování ;)
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).